Γη: Συγκατοικώντας με 8,7 εκ. είδη

Τόπος κατοικίας για 8,7 εκ. διαφορετικά είδη φυτών και ζώων είναι ο πλανήτης μας, σύμφωνα με επιστήμονες. Και παρόλο που το 90% δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα, ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστεί παραπάνω από ένας αιώνας για να ταξινομηθούν όλα.
Γη: Συγκατοικώντας με 8,7 εκ. είδη
Τόπος κατοικίας για 8,7 εκ. διαφορετικά είδη φυτών και ζώων είναι ο πλανήτης μας, σύμφωνα με επιστήμονες. Και παρόλο που το 90% δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα, ευελπιστούν ότι δεν θα χρειαστεί παραπάνω από ένας αιώνας για να ταξινομηθούν όλα.

Προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον συνολικό αριθμό των ειδών κάπου μεταξύ 3 και 100 εκατομμυρίων, αλλά ένας νέος υπολογισμός που βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο κατηγοριοποιούνται οι μορφές ζωής, κατόρθωσε να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αριθμό. Προς το παρόν, η λίστα των ήδη γνωστών ειδών μετρά περίπου 1,2 εκατομμύρια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Census of Marine Life, ένα δεκαετές πρόγραμμα για την αποτίμηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2010, με τη συμμετοχή 2.700 επιστημόνων από περισσότερες από 80 χώρες.
Από τον 18ο αιώνα και μετά, τα είδη ταξινομούνται επισήμως βάσει ενός πυραμιδοειδούς συστήματος, με το καθένα να τοποθετείται σε ένα δίκτυο συγγενικών ομάδων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι ανήκουν στην ίδια τάξη με τους χιμπαντζήδες, την ίδια ομοταξία (κλάση) με τις γάτες και τους σκύλους και στο ίδιο βασίλειο με όλα τα ζώα.

Αναλύοντας τον ρυθμό με τον οποίο οι πιο γενικές ομάδες, όπως τα θηλαστικά και τα ψάρια, διακλαδίζονται σε μικρότερες ομάδες, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να υπολογίσουν τον αριθμό των ειδών, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της μελέτης, Dr Camilo Mora, ο «αλγόριθμος» δοκιμάστηκε σε ευρέως μελετημένες ομάδες, όπως τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα ψάρια, και βρήκε με ακρίβεια τον αριθμό των ειδών που τις απαρτίζουν. Έτσι, η μαθηματική φόρμουλα προέβλεψε ότι ο πλανήτης μας κατοικείται από 7,77 εκ. είδη ζώων (από τα οποία λιγότερα από 1 εκατομμύριο έχουν κατηγοριοποιηθεί), 298.000 φυτά και 611.000 είδη μυκήτων.

Ο ερευνητής Dr Sina Adl, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν θέλουμε πραγματικά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το περιβάλλον μας, πρέπει να έχουμε αίσθηση του τι είναι τα είδη που περιλαμβάνονται σε αυτό, και πώς αλληλεπιδρούν. Αν προσπαθούμε να διαχειριστούμε το περιβάλλον γνωρίζοντας μόνο το 10% των ειδών, δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε που δεν κάνουμε πολύ καλή δουλειά».

Τα περισσότερα από τα είδη που έχουν ανακαλυφθεί είναι σπονδυλωτά, π.χ. θηλαστικά και πουλιά, ενώ πολλά από τα 7,5 εκατομμύρια είδη που περιμένουν να ανακαλυφθούν, διαβιούν στη θάλασσα και στο έδαφος γύρω μας.

Η επιστημονική κοινότητα εργάζεται σκληρά, αλλά η συχνότητα εντοπισμού νέων ειδών δεν ξεπερνά τα 15.000 είδη κάθε χρόνο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 500 χρόνια για να ταξινομηθεί κάθε φυτό και ζώο στον πλανήτη, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι η τεχνολογική πρόοδος θα επιτρέψει την ταχύτερη ολοκλήρωση του τεράστιου αυτού έργου.

Σε ένα συνοδευτικό σχόλιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Public Library of Science Biology», ο λόρδος Robert May από το τμήμα ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρει: «Η αισιόδοξη πρόβλεψή μου είναι ότι σε περίπου έναν αιώνα θα έχουμε ολοκληρώσει την εικόνα μας για τη βιοποικιλότητα στη Γη».

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v