Ελληνικά προϊόντα: Ο επιμένων (ακόμα) ελληνικά

Αναψυκτικά από τον τόπο σου, «γαλανόλευκα» ζυμαρικά, παγωτά με ελληνική σφραγίδα και άλλα τόσα αγαθά που (δεν ξέραμε ότι) είναι… made in Greece, μας υπενθυμίζουν ότι η χώρα μας εκτός από το να καταναλώνει, ξέρει και να παράγει.
Ελληνικά προϊόντα: Ο επιμένων (ακόμα) ελληνικά
του Γιώργου Κόκουβα

Η Ελλάδα δεν επενδύει στην βιομηχανία. Οι τολμηροί Έλληνες επιχειρηματίες είναι είδος προς εξαφάνιση. Μόνο οι βορειοευρωπαίοι παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Και άλλη τόση «γκρίνια» προέρχεται από όσους θεωρούν την φράση «ελληνική βιομηχανία» σύντομο ανέκδοτο. Ευτυχώς, οι ελληνικές εταιρίες που παράγουν τα παρακάτω προϊόντα διαψεύδουν όλα τα παραπάνω και φέρνουν στα ράφια των supermarkets τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά και αξεσουάρ με την σφραγίδα «made in Greece», αποδεικνύοντας ότι οι κολοσσοί και οι πολυεθνικές δεν είναι οι μόνες μας επιλογές.

Η αρκετά μεγάλη λίστα των ελληνικών προϊόντων λοιπόν –πολλά από τα οποία όλοι τα έχουμε ακούσει, βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι είναι ελληνικά- αποδεικνύει του… αντιλόγου το αναληθές. Παρ’ όλα αυτό, το κύριο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι αν μπορούμε να τα στηρίξουμε. Όταν στις μεγάλες αλυσίδες supermarket βρίσκουμε πάμφθηνες ξένες εναλλακτικές ή έχουμε συνηθίσει στα πιο γνωστά, αλλά ακριβά προϊόντα που μοιράζεται μαζί μας όλος ο πλανήτης, γιατί να προτιμήσουμε τα ελληνικά;

Γιατί σε αρκετές περιπτώσεις είναι πιο ποιοτικά από τα ξένα. Γιατί χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες και απασχολούν εγχώριο εργατικό δυναμικό. Γιατί τα χρήματα μένουν στην χώρα μας, οι εταιρίες φορολογούνται και το κράτος κερδίζει. Γιατί όσο περισσότερο τα προτιμάμε, τόσο περισσότερο –ελπίζουμε- θα πέφτει η τιμή τους. Και τελικά, γιατί έτσι μας αρέσει – για να αναφέρουμε μερικούς λόγους που μας έρχονται πρόχειρα στο μυαλό. Ιδού μερικά από τα προϊόντα που… επιμένουν ελληνικά.

Τα αναψυκτικά του Έλληνα

*Τα αναψυκτικά «Λουξ» εντάσσονται στην λίστα «Diamonds 2011 - Οι υγιέστερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην περίοδο της κρίσης», εντυπωσιάζουν με την ντιζαϊνάτη συσκευασία τους και φυσικά, είναι ελληνικά και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αντίστοιχα του εξωτερικού.
*Η ΕΨΑ «κερνάει» αναψυκτικά και χυμούς από την Αγριά του Πηλίου σε όλη την Ελλάδα από το 1924 (θρυλική η «πορτοκαλάδα μπλε» της).
*Τα αναψυκτικά Γεράνι μετρούν 83 χρόνια ιστορίας, με πρώτο σταθμό μια αυλή σπιτιού στο Γεράνι Κυδωνίας, που μετατράπηκε σε αυτοσχέδια μονάδα παραγωγής.
*Η Κλιάφα περίπου την ίδια εποχή ξεκινά να «ξεδιψά» τα Τρίκαλα και σταδιακά όλη την χώρα, ενώ κάνει ιδιαίτερα αισθητή την κοινωνική ευαισθησία της, μετατρέποντας τις παλιές τρικαλινές εγκαταστάσεις της σε Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού.
*Δείτε περισσότερα ελληνικά αναψυκτικά εδώ

Η μπύρα ημών η επιούσια

*Η ΦΙΞ «ξαναγύρισε» όπως ανακοινώνει συνθηματικά η ιστορική ζυθοποιία μέσα από την πρόσφατη καμπάνια της και επανακτά όλους τους φανατικούς λάτρεις του ζύθου, που πίνουν… μπύρα στ’ όνομά της. Στην ουσία, η ΦΙΞ ΕΛΛΑΣ έμαθε στους Έλληνες να πίνουν μπίρα, καθώς ιδρύθηκε το πολύ μακρινό 1864, έμεινε στην κορυφή των προτιμήσεων για έναν αιώνα και τελικά, μετά από ένα διάλειμμα, επέστρεψε στο τραπέζι μας το 2010.
*Άλλη μία μπύρα με ιδιαίτερη γεύση και τόπο καταγωγής την Κρήτη είναι η «Ρεθυμνιακή» -η μαύρη Ρεθυμνιακή μπαίνει στα αγαπημένα μας- που κερδίζει όλο και περισσότερους «θαυμαστές».
*Δείτε περισσότερες μπύρες που παράγονται στην Ελλάδα στο παρακάτω video.


Τρώγωντας… ελληνικά

*Τα ζυμαρικά «Ήλιος» φροντίζουν για τις μακαρονάδες του Έλληνα από το 1934, ενώ το 1992, με την σειρά Spaghetti Espressi που βράζουν σε 2 λεπτά(!) πρωτοπορεί, εξασφαλίζοντας παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
*Τα παγωτά Κρι Κρι μας δροσίζουν από το 1954, οπότε και ξεκίνησαν να φτιάχνονται στο χέρι. Πλέον, παράγονται σε σύγχρονες μονάδες και χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελληνικές πρώτες ύλες από τον νομό Σερρών όπου εδρεύει η εταιρία.
*Η σοκολατοποιία ΙΟΝ είναι αμιγώς ελληνική, επεκτείνεται, εξάγει, αλλά κυρίως μας γλυκαίνει με τα προϊόντα της. Η θρυλική σοκολάτα αμυγδάλου, οι καραμέλες «Baloo» και «O’Mammy» η γεύση των οποίων συνόδευσε τα παιδικά μας χρόνια, οι μη εξαιρετέες «νουαζέτες» και οι γκοφρέτες της είναι μερικά από τα προϊόντα που παράγονται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Φάληρο.
*Τα αρτύματα Brava (μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα κλπ) επιμένουν ελληνικά και από το 1987 επαναλάνσαρουν στην χώρα μας την ελληνική φίρμα μουστάρδας Delicia που νοστίμιζε τα φαγητά μας από το 1925.
*Η εταιρία Chipita είναι επίσης ελληνική και αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές παρουσίες στον χώρο των αρτολιχουδιών. Τα κρουασάν 7Days (όνομα με το οποίο κυκλοφορεί σε 35 χώρες)και τα bake rolls της είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή snacks που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν… ελληνικές ρίζες.
*Τις ελληνικές αξίες πρεσβεύει και η αθηναϊκή εταιρία ΓΙΩΤΗΣ, που ιδρύθηκε το 1930 από τον Γιάννη και την Μαρία Γιώτη και μας τρέφουν… από την κούνια με τις βρεφικές –και όχι μόνο- τροφές τους.
*Από τις λίγες εταιρίες οι οποίες δεν έχουν εξαγοραστεί από κάποια πολυεθνική και παράγουν ελληνικό καφέ –όνομα και πράγμα- ο «Καφές Ουζούνογλου» είναι το όνομα που έχουν συνδυάσει όλοι οι Θεσσαλονικείς με το... μπρίκι τους εδώ και τέσσερις γενιές, από το 1928. 

Το ευ ζην… α λα ελληνικά

*Παπούτσια Boxer: Η οικογένεια Φειδά ξεκίνησε την παραγωγή υποδημάτων στια αρχές του περασμένου αιώνα στην Καλαμάτα, ενώ σύντομα η εταιρία μεταφέρθηκε στην Αττική και μέχρι σήμερα παράγει τα ελληνικά παπούτσια Boxer. Δείτε τις φετινές συλλογές εδώ
*Folli Follie: Η εταιρία ιδρύθηκε στην Αθήνα την δεκαετία του ΄80 και έχει εξαπλωθεί σε 25 χώρες, κάνοντας γνωστά τα ρολόγια, τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ της. Στην Ιαπωνία μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες εταιρίες πολυτελών ειδών, ωστόσο τα προϊόντα της διατηρούνται σε προσιτές τιμές.
*Καλλυντικά προϊόντα: Τα διεθνή βραβεία που αποσπούν τα φυσικά προϊόντα Korres, η καταξίωση των προϊόντων Apivita, η χρήση ελληνικών πρώτων υλών για τα καλλυντικά που παράγονται αποδεικνύουν ότι κρύβουμε μια… «μικρή Γαλλία» μέσα μας.
*Απορρυπαντικά: Η Rolco γράφει ιστορία στον χώρο των απορρυπαντικών στην χώρα μας, η οποία ξεκινά με το γνωστό σε όλους μας ΡΟΛ, συνεχίζεται με το AVA και το ESSEX και καταλήγει στην παραγωγή σύγχρονων, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, όπως τα My Planet.
*Ελληνικά σαπούνια: Πριν από 60 χρόνια, η κρητική εταιρία Αρκάδι Soap κυκλοφόρησε το φυσικό της σαπούνι σε νιφάδες. Με αυτή την ιδιαίτερη μορφή του παρασκευάζεται ακόμη και σήμερα από τις πρώτες ύλες της φύσης: ελαιόλαδο, θαλασσινό αλάτι και νερό. Ακόμη μεγαλύτερη ιστορία έχουν τα σαπούνια και είδη τουαλέτας Παπουτσάνης, που άρχισαν να παράγονται στην Λέσβο στα τέλη του 19ου αιώνα και μας κρατούν… καθαρούς μέχρι και σήμερα. 
*Πρωτεϊνες Ηρακλής: Ακόμη πιο ειδικού ενδιαφέροντος, το συμπλήρωμα διατροφής για τους λάτρεις της άθλησης ή του body building Ηρακλής αποδεικνύει ότι υπάρχουν προϊόντα 100% ελληνικής παραγωγής για κάθε γούστο.
*Προφυλακτικά STOP: Ναι, υπάρχουν και ελληνικά προφυλακτικά! Οι παλιότεροι ίσως τα θυμούνται καλύτερα, αφού κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1965 και έγιναν από τις πιο αναγνωρίσιμες φίρμες του είδους. Πλέον, ανταποκρίνονται στις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και εγγυώνται… απόλαυση με τους διάφορους τύπους προϊόντων που διαθέτουν. Δείτε εδώ το ευφάνταστο spot των προφυλακτικών STOP.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v