«Εκρηκτικές» εικόνες από την νέα έκρηξη ισλανδικού ηφαιστείου

Έναν χρόνο περίπου μετά τον ηφαιστειακό εφιάλτη με το όνομα Eyjafjallajokull, ένα ακόμη πιο ενεργό ισλανδικό ηφαίστειο άρχισε να «βρυχάται» το Σάββατο και θέτει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο σε επιφυλακή. Δείτε φωτογραφικό υλικό από την ηφαιστειακή έκρηξη.
«Εκρηκτικές» εικόνες από την νέα έκρηξη ισλανδικού ηφαιστείου
Έναν χρόνο περίπου μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull της Ισλανδίας, που προκάλεσε χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμιο για αρκετές ημέρες, το πιο ενεργό ηφαίστειο του νησιωτικού κράτους της Βόρειας Ευρώπης με το ελαφρώς ευκολότερο όνομα Grimsvotn άρχισε τους δικούς του «βρυχηθμούς».

Το Grimsvotn βρίσκεται στην περιοχή του παγόβουνου Vatnajokull, κάτω από το οποίο κρύβεται ο κρατήρας του. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο δεν είχε παρουσιάσει δραστηριότητα από το 2004 και οι επιστήμονες περίμεναν την «επιστροφή» του, έχοντας ήδη προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη.

Έτσι κι έγινε το περασμένο Σάββατο, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η δραστηριότητα του Grimsvotn, με έκρηξη που θεωρείται αρκετά ισχυρότερη από αυτή του Eyjafjallajokull. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται να προκαλέσει τα περσινά προβλήματα και τις ακυρώσεις που έκοψαν πολλά «φτερά» στους πίνακες των αεροδρομίων, καθώς αφενός οι άνεμοι είναι πιο ευνοϊκοί και αφετέρου το νέφος δεν επιτρέπει την εξάπλωση της ηφαιστειακής σκόνης. Ωστόσο, το αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ παραμένει κλειστό, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται τα βρετανικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά αεροδρόμια, τα οποία είναι πιθανό να επηρεαστούν από την σκόνη.

Εν αναμονή του ταξιδιού της σκόνης, μπορούμε να δούμε εικόνες από την δραστηριότητα της φύσης, με τις εντυπωσιακές εκρήξεις κάτω από τους πάγους και μέχρι τον ευρωπαϊκό ουρανό. Δείτε το φωτογραφικό υλικό στο PhotoGallery.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v