4 ιστορίες θάρρους από την Ιαπωνία

Η μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία, πέρα από την αδυναμία του ανθρώπου να ελέγξει τα φυσικά στοιχεία, ανέδειξε και πράξεις αλληλεγγύης. Παρουσιάζουμε 4 συγκινητικές περιπτώσεις που απλοί άνθρωποι μας παραδειγματίζουν με την αλτρουιστική συμπεριφορά τους.
4 ιστορίες θάρρους από την Ιαπωνία
Τι είναι ο «ήρωας»; Συνήθως συνδέουμε τον ηρωισμό με τα έθνη και τους πολέμους. Τέσσερις ιστορίες από την Ιαπωνία μας δείχνουν ότι το κουράγιο μπορεί να κατοικεί στη διπλανή πόρτα.

Φουκουσίμα 50: Οι καμικάζι της ραδιενέργειας
200 περίπου εργάτες του εργοστασίου της Φουκουσίμα αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις και έμειναν πίσω για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του αντιδραστήρα και να αποτρέψουν τον πυρηνικό όλεθρο, γνωρίζοντας ότι βρίσκονται σε «αποστολή αυτοκτονίας». Αποκαλούνται Φουκουσίμα 50 γιατί εργάζονται σε βάρδιες των 50. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένας άνθρωπος εκτίθεται κατά μέσο όρο σε περίπου 3.0 mSv τον χρόνο. Ωστόσο τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στη Φουκουσίμα έφτασαν τα 400 mSv την ώρα.

Hideaki Akaiwa: Βουτιές διάσωσης
Στις 11 Μαρτίου, ο Hideaki Akaiwa βρισκόταν μακριά από το σπίτι του όταν το τσουνάμι, ύψους 3 μέτρων, πλημμύρισε την πόλη του. Ο 43χρονος άντρας, που είχε γνωρίσει τη γυναίκα του πριν από 20 χρόνια ενώ έκανε surf σε μία παραλία, δεν διανοήθηκε να την χάσει από ένα κύμα. Μη μπορώντας να περιμένει τις σωστικές αρχές να δράσουν, ο Akaiwa έβαλε στολή και εξοπλισμό κατάδυσης, βούτηξε στο νερό και κατευθύνθηκε προς το σπίτι του. Κολύμπησε ανάμεσα σε συντρίμμια, όπως διαλυμένα αυτοκίνητα, στύλους ηλεκτρισμού και κτήρια που είχαν καταρρεύσει.

«Το νερό ήταν πολύ κρύο, σκοτεινό και τρομακτικό», δήλωσε στους Los Angeles Times. «Έπρεπε να κολυμπήσω περίπου 200 μέτρα μέχρι να την φτάσω, κάτι που ήταν αρκετά δύσκολο με όλα αυτά τα συντρίμμια που επέπλεαν». Ο Akaiwa εντόπισε τη γυναίκα του στο κατεστραμμένο σπίτι τους και έσωσε τη ζωή της. Αλλά η ιστορία του δεν τελειώνει εδώ. Αρκετές μέρες αργότερα, και καθώς δεν μπορούσε να εντοπίσει τη μητέρα του σε κάποιον καταυλισμό, ξαναβούτηξε στο νερό και έκανε μια παρόμοια διάσωση, αφού η μητέρα του είχε εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο του πλημμυρισμένου σπιτιού της. Η ηρωική του δράση συνεχίζεται. Ο Akaiwa εξακολουθεί να ψάχνει για επιζώντες που πιθανόν χρειάζονται βοήθεια. Στην τσάντα του κουβαλά μισό μπουκάλι τσάι, λίγο νερό, δύο πακέτα τσιγάρα, ένα φακό, ένα σουγιά και έναν αναπτήρα: «Οι προμήθειές μου. Πρέπει να ξαναπάω εκεί έξω και να συνεχίσω να ψάχνω».

Robert Bailey: Μάθημα ζωής
Ο Βρετανός καθηγητής Robert Bailey δίδασκε μία ομάδα μαθητών του όταν χτύπησε ο εγκέλαδος. Το σύστημα συναγερμού στην παραλιακή πόλη του Οφουνάτο άρχισε να χτυπά προειδοποιώντας για το τσουνάμι που κατευθυνόταν προς την πόλη. Είχαν 8 λεπτά για να σώσουν τις ζωές τους. Ο 27χρονος Bailey καθοδήγησε με ασφάλεια τους 42 μαθητές του στην κορυφή ενός γειτονικού λόφου, αρκετά ψηλά ώστε να γλιτώσουν από το γιγάντιο κύμα. Η μητέρα του δασκάλου ανέφερε στην Daily Mirror: «Είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν, αλλά ο ίδιος δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. Απλώς έκανε τη δουλειά που έπρεπε να κάνει».

Zack Branham: Πορεία αγάπης
Αφού επέζησε από τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 ρίχτερ, ο 24χρονος Αμερικανός δάσκαλος, αποφάσισε να βρει τη σύντροφό του που βρισκόταν σε μία παραλιακή πόλη, 4 μίλια μακριά. Μην έχοντας άλλο τρόπο, περπάτησε 20 ώρες στους μισοκατεστραμμένους δρόμους έως ότου την εντοπίσει. Δείτε πώς περιέγραψε την εμπειρία του σε συνέντευξή του στο CNN.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v