Κιβωτός.gr: Μια κιβωτός στην ελληνική τηλεόραση

Μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ θα μας κρατάει συντροφιά από την κρατική τηλεόραση τα απογεύματα της Παρασκευής, συστήνοντάς μας στην «άλλη» Ελλάδα, αυτήν της καινοτομίας, των νέων ιδεών και των ανθρώπων που μας κάνουν υπερήφανους.
Κιβωτός.gr: Μια κιβωτός στην ελληνική τηλεόραση
Μία νέα εκπομπή ξεκινάει στην τηλεόραση της ΕT.1 από την Παρασκεύη 1 Απριλίου και κάθε Παρασκευή στις 18.00. Μια νέα προσπάθεια να εντοπιστεί και να αναδειχθεί το "θετικό πρόσημο" της Ελλάδας. Πρωτοβουλίες από όλη τη χώρα και όλους τους τομείς που μας κάνουν περήφανους, που μας κάνουν να βλέπουμε την ζωή μας αλλιώς. Μία κιβωτός γεμάτη με ανθρώπους, ιδέες και εφαρμογές που μας τράβηξαν το ενδιαφέρον και μας κινητοποίησαν δημιουργικά.

Η σειρά Κιβωτός.gr θα αποτελείται από έξι Ντοκιμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών, έξι ταξίδια σε μία Ελλάδα που αντιστέκεται ακόμα. Που δεν περιμένει αλλά τολμά. Δεν αρκείται στην κριτική αλλά προσπαθεί. Δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις. Λαμπρά δείγματα μιας άλλης Ελλάδας, τα έξι πρώτα κομμάτια μιας κιβωτού, έτσι όπως την οραματίστηκαν οι παρουσιαστές και η παραγωγή της εκπομπής.

Το κάθε επεισόδιο θα πραγματεύεται ένα διαφορετικό θέμα από αυτά που ίσως δύσκολα βρίσκουν θέση στις σελίδες των περιοδικών και στα τηλεοπτικά προγράμματα αλλά που εμείς ξεχωρίσαμε και μελετήσαμε ιδιαίτερα.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην ελληνική ιστορία προκύπτει η ανάγκη να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε το θετικό πρόσωπο της χώρας μας. Πρωτοβουλίες σύγχρονες και δημιουργικές από πολλούς και διαφορετικούς τομείς που όλες μαζί συμπληρώνουν το θετικό πρόσημο της Ελλάδας. Μία περιπλάνηση σε επιτεύγματα γενικής θεματολογίας από τον πολιτισμό και την οικολογία μέχρι την τεχνολογία και τον αθλητισμό.

Μικρές δόσεις αισιοδοξίας που διακρίναμε άλλοτε εύκολα και άλλοτε δύσκολα σε ό,τι μας περιτριγυρίζει. Μία κιβωτός γεμάτη παραδείγματα από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια που αξίζει να περισωθούν και να υποστηριχθούν.

Κάθε Παρασκευή απόγευμα ο φακός της εκπομπής θα μας ξεναγεί στον νέο επιβάτη της κιβωτού. Μία διαφορετική ιστορία, μία ξεχωριστή παρέα ανθρώπων, ένα μοναδικό μέρος. Μία νέα πρωτοβουλία, ιδέα ή δράση θα προστίθεται στην μεγάλη κιβωτό και ένα νέο ντοκιμαντέρ θα μας καλεί να το ακολουθήσουμε στο ταξίδι της ανακάλυψης.

Αναλυτικά τα επεισόδια:

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ:
Γνωριμία με την πιο διάσημη βιβλιοθήκη της Ελλάδας, μια βιβλιοθήκη πρότυπο με χιλιάδες μέλη και εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους και με υπηρεσίες που την κάνουν να ξεχωρίζει διεθνώς. Η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Βέροιας κατάφερε πρόσφατα να εντυπωσιάσει ακόμα και το Ίδρυμα Μ.& Μ. Γκέιτς που την τίμησε με ειδικό βραβείο για την πρόσβαση στη γνώση αλλά και με 1 εκ. δολάρια.

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ:
Μια περιπλάνηση στο νησί των μαστιχοπαραγωγών και μία γνωριμία με το ιδιαίτερο αυτό παραδοσιακό προϊόν που βρέθηκε από την Χίο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στις μεγάλες προθήκες καταστημάτων του κόσμου χάρη σε μερικούς πρωτοπόρους και τολμηρούς ανθρώπους. 24 μαστιχοχώρια του νησιού που εξακολουθούν να συντηρούν μια τεχνογνωσία που περνά από γενιά σε γενιά και σώζεται από τους τολμηρούς.

ΦΥΣΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ - COB:
Φτιάχνοντας μια οικοκοινότητα με αποκλειστικά μέσα τα φυσικά υλικά της περιοχής όπως άχυρο, χώμα, ξύλο και τεχνικές απλές και αρχαίες. Εθελοντές από όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούν ό,τι τους δίνει η γη τους και δημιουργούν όλοι μαζί μικρά, οικολογικά σπίτια στη φύση. Οι αρχές του cob και της φυσικής δόμησης αποδεικνύουν πως ο ιδιωτικός χώρος μπορεί να σέβεται τον δημόσιο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΠΕΛΙΤΙ»:
Η πρωτοβουλία του Π. Σαϊνατούδη στο Παρανέστι της Δράμας που αποδεικνύει ότι οι εναλλακτικές κοινότητες και γίνονται και λειτουργούν. Στόχοι του Πελίτι είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση ντόπιων ποικιλιών σπόρων και η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς την μεσολάβηση χρήματος. Σαν σε συμπληρωματικό ρόλο, ο Δ. Δήμου παλεύει για την αρχέγονη πανίδα του τόπου φροντίζοντας ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση όπως ράτσες αγελάδες, αλόγων, όνων και άλλα σπάνια είδη.

ΔΡΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι δρομείς εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας, στα πάρκα, στα λιγοστά αθλητικά κέντρα και στίβους, στους λόφους και στα γύρω βουνά. Όλο και περισσότεροι απλοί άνθρωποι, όχι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τον πρωταθλητισμό ή και τον απλό αθλητισμό φοράνε ένα ζευγάρι παπούτσια κι έτσι απλά βγαίνουν στο δρόμο. Πώς ξεκινάει κάποιος να τρέχει και ποιά η διαφορά του δρομέα και του τζόγκερ;

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ:
Εκεί ζουν οι πρόσφυγες, εκεί πάνε σχολείο, εκεί παρακολουθούν εργαστήρια, εκεί ετοιμάζουν τις γιορτές τους, εκεί μαγειρεύουν, εκεί διαβάζουν τα βιβλία τους, τραγουδάνε τα τραγούδια τους, παίζουν μπάλα ή ετοιμάζονται για βόλτα στην θάλασσα και ψάρεμα. Εκεί έρχονται και οι εθελοντές που τους βοηθάνε με την προσφορά τους. Οι πρόσφυγες μιλούν όχι για το χθες μα για το αύριο. Όχι για τον εφιάλτη τους μα για τα όνειρά τους.

Την σκηνοθεσία της εκπομπής έχουν αναλάβει οι σκηνοθέτες: Κατερίνα Ευαγγελάκου, Νίκος Κρητικός, Κατερίνα Πατρώνη.
Την παραγωγή της εκπομπής έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μπακάλμπασης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v