7 ηθοποιοί που δεν... ξέφυγαν από τον ρόλο (της ζωής τους)

Αναζητάτε απεγνωσμένα μια γκριμάτσα του Mr. Bean σε κάθε έκφραση του Rowan Atkinson; Ακούτε τα παιγνιώδη υπονοούμενα της Samantha στη φωνή της Kim Katrall; Βλέπετε την αφέλεια της Φοίβης στο βλέμμα της Lisa Kudrow; Κι εμείς…
7 ηθοποιοί που δεν... ξέφυγαν από τον ρόλο (της ζωής τους)
της Ηρώς Κουνάδη

Το μακρινό 1977, όταν τελείωναν τα γυρίσματα της Original Series του Star Trek και ξεκινούσαν εκείνα της πρώτης ταινίας, ο Leonard Nimoy έγραψε την αυτοβιογραφία του. Αν (νομίζετε ότι) δεν ξέρετε ποιος είναι ο Leonard Nimoy ίσως σας βοηθήσει ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του: λεγόταν “I am not Spock”. Ειρωνεία πρώτη: στο εξώφυλλο, ο ηθοποιός εμφανιζόταν με σοβαρό ύφος σε μαύρο background –που κάλυπτε τα αυτιά του, για ευνόητους λόγους– να χαιρετά με αυτό που οι fan της σειράς γνωρίζουν ως χαιρετισμό των Vulcan. Ειρωνεία δεύτερη: η αυτοβιογραφία του ξεσήκωσε τόσο μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τους fans της σειράς, που ο ηθοποιός αναγκάστηκε να εκδώσει, μερικά χρόνια αργότερα, μια δεύτερη αυτοβιογραφία. Ο τίτλος της; I am Spock.

«Πέρασα μια τρομερή κρίση προσωπικότητας» θα δηλώσει αργότερα ο ίδιος «το ερώτημα ήταν αν θα αποδεχόμουν τον Spock,ή θα ερχόμουν αντιμέτωπος με την κατακραυγή της κοινής γνώμης, που θεωρούσε πως τον απορρίπτω. Συνειδητοποιώ τώρα πως δεν είχα επιλογή. Ο Spock και το Star Trek ήταν ολοζώντανοι στη συνείδηση του κόσμου, κι εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να το αλλάξω αυτό». Ο 79χρονος σήμερα ηθοποιός έπαιξε μικρούς ρόλους σε ταινίες όπως το Mission Impossible, δάνεισε την φωνή του στον αφηγητή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού Civilization IV, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την φωτογραφία και την μουσική, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να απαλλαγεί από την ταύτισή του με τον Spock. Οι εγκυκλοπαίδειες του μέλλοντος θα γράφουν πως ο Leonard Nimoy (δεν) είναι ο Spock.

(Ενδιαφέρουσα παρένθεση: Ο επεξεργαστής κειμένου επιμένει να υπογραμμίζει με κόκκινη κατσαρή γραμμούλα το επίθετο του ηθοποιού Nimoy, αλλά όχι το "Spock")

Ακριβώς όπως ο Nimoy, πολλοί ηθοποιοί του 20ου αιώνα ταυτίστηκαν με ρόλους που έπαιξαν σε σήριαλ ή ταινίες με πολλά sequel. Κάποιοι εξ αυτών πάλεψαν για να απαλλαγούν από την ταμπέλα του alter ego τους, άλλοι την υιοθέτησαν και πορεύονται με αυτήν μέχρι σήμερα. Και σε εμάς, ως κοινό, μας αρέσει να σκεφτόμαστε ότι…

…Ο David Duchovny (δεν) είναι ο Fox Mulder
Οι ορκισμένοι fan των X-Files ακόμα και τώρα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά το τέλος της σειράς, παραξενεύονται όταν βλέπουν τον David Duchovny σε σκηνές ταινιών ή σήριαλ όπως το Californication, χωρίς το μονίμως υποψιασμένο ύφος του ειδικού πράκτορα Fox Mulder του FBI. Ο πρώτος επιτυχημένος ρόλος της καριέρας του τού χάρισε μία Χρυσή Σφαίρα, αλλά καταδίκασε όλους τους επόμενους ρόλους του στη σύγκριση με τον πράκτορα που βλέπει παντού μια θεωρία συνωμοσίας. Μαντέψτε ποιος βγαίνει κερδισμένος από την σύγκριση αυτή…

…Ο Rowan Atkinson (δεν) είναι ο Mr. Bean
Εντάξει, είναι και ο Johnny English. Οι τρομακτικές ομοιότητες των δύο χαρακτήρων, όμως, ίσως αποδεικνύουν αυτό που υποψιαζόμασταν όταν το βρετανικό sitcom συνεχιζόταν και συνεχιζόταν για χρόνια: πως ο Βρετανός κωμικός –τον οποίο η Observer συγκαταλέγει στη λίστα των 50 πιο αστείων Βρετανών κωμικών στην ιστορία– ήταν από τους λίγους ηθοποιούς που δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την ταύτισή τους με έναν χαρακτήρα. Μετά, ήρθε η σκηνή του κοσμηματοπωλείου στο Love Actually, και διέλυσε κάθε αμφιβολία.

…Η Lisa Kudrow (δεν) είναι η Phoebe Buffay
Αν δεν αναφωνήσατε «η Φοίβη!» βλέποντας την σύζυγο του Dr. Sobel στο πρώτο «Ανάλυσέ Το», μάλλον δεν υπήρξατε ποτέ fan του πιο επιτυχημένου sitcom στην ιστορία της τηλεόρασης, που άκουγε στο όνομα «Φιλαράκια». Η Lisa Kudrow έπαιξε σε αρκετές επιτυχημένες κομεντί μετά το τέλος της σειράς, μεταξύ των οποίων τα P.S. I Love You και Romy and Michelle’s High School Reunion, αλλά το «στίγμα» της Φοίβης δεν την εγκατέλειψε ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της σειράς, με την εξαίρεση της Jeniffer Aniston: ο Matt LeBlanc θα είναι πάντα ο Joey Tribiani, ο Matthew Perry θα είναι πάντα ο Chandler Bing, η Courtney Cox θα είναι πάντα η Monica Geller και ο David Schwimmer θα είναι, σε όσες αποτυχημένες κομεντί ή επιτυχημένες σειρές –βλέπε 30 Rock– κι αν πρωταγωνιστήσει, ο Ross Geller.

…Ο Rupert Grint (δεν) είναι ο φίλος του Harry Potter
Κατ’ αρχάς, ο «φίλος του Harry Potter» στα βιβλία της J. K. Rowling και τις ταινίες που βασίστηκαν σε αυτά λέγεται Ron Weasley. Το θυμάται άραγε αυτό κανείς, πέρα από τους fans της σειράς; Όπως διαπιστώσαμε σε πρόσφατη επίσκεψη σε video club –ναι, υπάρχουν ακόμα– μάλλον όχι. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως το εξώφυλλο μιας ταινίας ονόματι Cherrybomb έγραφε «ο φίλος του Χάρι Πόττερ» εκεί όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει το όνομα του ηθοποιού. Δεν θέλουμε να φανούμε απαισιόδοξοι για το μέλλον του παιδιού θαύματος που ξεκίνησε την καριέρα του με μια από τις πλέον επιτυχημένες σειρές ταινιών που έχει γνωρίσει το Hollywood αλλά… ούτε καν Ron Weasly;

…Η Kim Catrall (δεν) είναι η Samantha Jones
Η 54χρονη Βρετανίδα που δυσκολεύεστε τώρα να θυμηθείτε ως Υπολοχαγό Valeris στην έκτη ταινία του Star Trek, η οποία της χάρισε και υποψηφιότητα για Βραβείο Saturn, είχε μια κανονικότατη καριέρα πριν το Sex and the City. Προφανώς, διασκέδασε τόσο πολύ με τον ρόλο της στη σειρά, που αποφάσισε εν συνεχεία να τον υιοθετήσει. Έκτοτε, παίζει παντού και πάντα την Samantha Jones –όπως θα προσέξατε όσοι είδατε πέρυσι το Ghost Writer. Όπως θα έλεγε και η ίδια, με χροιά υπονοούμενου στη φωνή, “we are fine with it”.

…Ο Robert Englund (δεν) είναι ο Freddy Krueger
Λίγοι θα αναγνωρίσουν το όνομα του 63χρονου σήμερα Αμερικανού ηθοποιού αν δεν το δουν γραμμένο δίπλα σε εκείνο του ρόλου με τον οποίο ταυτίστηκε. Στις φωτογραφίες του, όμως, ακόμα και είκοσι χρόνια μετά και χωρίς το μακιγιάζ της ταινίας, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν κάποια από τα χαρακτηριστικά του διασημότερου κακού στην ιστορία του κινηματογράφου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Englund είναι ο ένας από τους δύο μόνο ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου που έπαιξαν τον ίδιο «κακό» οκτώ συνεχόμενες φορές –αν αναρωτιέστε, ο άλλος είναι ο Doug Bradley, που έκανε τον Pinhead του Hellraiser. Θα προσθέταμε ότι ο Englund δεν έκανε καμία επιτυχία στην μετέπειτα καριέρα του ως ηθοποιός, αλλά αυτό μάλλον το ξέρετε.

…Ο Roger Moore/ ο Sean Connery/ ο Pierce Brosnan (δεν) είναι ο James Bond
Ακόμη και ο ίδιος ο Sir μίλησε για το στίγμα του Βρετανού υπερ-κατάσκοπου, αναφέροντας σε μια συνέντευξή του πως «προσπαθούσε επί είκοσι χρόνια να αποδείξει πως δεν ήταν ο Μποντ». Για τον Roger Moore, ο φίλος και συμπρωταγωνιστής του στην αποτυχημένη ταινία “Bullseye”, Michael Caine, είπε το 1990: «έπαιξε τον Μποντ και τώρα δεν μπορεί να βρει δουλειά». Ο Pierce Brosnan έκανε απεγνωσμένες προσπάθειες μετά την καριέρα του ως Μποντ, με ρόλους σε τουλάχιστον αμφιλεγόμενες ταινίες, όπως τα Mamma Mia και Ghost Writer, κι έλαβε τουλάχιστον χλιαρές κριτικές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v