Το Χαμόγελο του Παιδιού: Ένα χαμόγελο, χίλιες λέξεις

Τα σπίτια, οι δράσεις, οι χαμογελαστοί άνθρωποι και… ένα δεκάχρονο παιδί που τα ξεκίνησε όλα. Ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού μας λέει τα πάντα για τον σύλλογο και μας κάνει να θέλουμε να βοηθήσουμε.
Το Χαμόγελο του Παιδιού: Ένα χαμόγελο, χίλιες λέξεις
της Ηρώς Κουνάδη

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια, ας ενωθούμε όλοι κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγεται: «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε»
(από το ημερολόγιο του Ανδρέα Γιαννόπουλου, Νοέμβριος 1995)

Το Χαμόγελο του Παιδιού, ο εθελοντικός οργανισμός για τα παιδιά, που συμπληρώνει φέτος δεκαπέντε χρόνια δράσης, ξεκίνησε ως επιθυμία του δεκάχρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου, που, λίγο πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή, αποτύπωσε στο ημερολόγιο του το παιδικό του όραμα. Το όνειρο του Ανδρέα πήρε τη μορφή του πρώτου Σπιτιού για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, το οποίο ιδρύθηκε λίγους μήνες αργότερα, φτάνοντας σήμερα να έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία και να αποδεικνύει πως το μεγαλείο που μπορεί να επιτευχθεί όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό δεν υπάρχει μόνο στη φαντασία ενός δεκάχρονου παιδιού.

«Είναι πάρα πολλά τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη δράση του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να ξεχωρίζει και να κερδίζει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου» λέει ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χαμόγελου του Παιδιού. «Ένα από τα κυριότερα είναι το γεγονός ότι δεν κλείνει ποτέ. Το Χαμόγελο του Παιδιού βρίσκεται στην υπηρεσία των παιδιών 24 ώρες το 24ώρο, 365 ημέρες το χρόνο. Δεν έχει ωράρια λειτουργίας, αργίες και Σαββατοκύριακα».

Ένα ευρώ κάνει… πολλά χαμόγελα
«Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας σύλλογος που επιβιώνει αποκλειστικά χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του προέρχονται από τις μικρότερες ή μεγαλύτερες χρηματικές δωρεές του απλού κόσμου» συνεχίζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών εξόδων και των αναγκών του συλλόγου καλύπτονται από δωρεές εταιρειών, πράγμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι το Χαμόγελο του Παιδιού «έχει ενώσει εδώ και 15 χρόνια δυνάμεις με την ελληνική κοινωνία, συντονίζοντας τις υγιείς δυνάμεις της και αξιοποιώντας τις συμμετοχές όλων για τη φροντίδα των παιδιών που έχουν ανάγκη».

Τα διοικητικά έξοδα του Συλλόγου κρατούνται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, προκειμένου «από το κάθε 1 ευρώ που προσφέρεται στο Σύλλογο, τα 90 λεπτά να αξιοποιούνται απευθείας προς τον σκοπό για τον οποίο προσφέρονται, δηλαδή για την κάλυψη άμεσων ή έμμεσων αναγκών των παιδιών που εκπροσωπεί ο Σύλλογος». Τα οικονομικά στοιχεία του Συλλόγου δημοσιεύονται κάθε χρόνο στον ετήσιο απολογισμό, και ελέγχονται από το σώμα ορκωτών ελεγκτών Price Waterhouse Coopers.

Χαμόγελο σε δράση
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποια από τις δεκάδες δράσεις του Συλλόγου» απαντά ο κ. Γιαννόπουλος στην ερώτησή μας σχετικά με τη μεγαλύτερη επιτυχία του Συλλόγου μέχρι σήμερα. «Πίσω από κάθε δράση υπάρχουν παιδιά και οικογένειες. «Αληθινές» περιπτώσεις παιδιών, όπως το παιδί που βλέπουμε να περπατά πλάι μας στο δρόμο, το παιδί που μένει δίπλα μας, το παιδί που κάθεται στο ίδιο θρανίο με το δικό μας παιδί. Παιδιά που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μία και μόνη επιτυχία επιλέγοντας μία μεμονωμένη δράση ή κάποια συγκεκριμένη περίπτωση παιδιού, γιατί κάθε περίπτωση είναι για εμάς μοναδική και έχει τη δική της μοναδική αξία».

Αν έπρεπε να συνοψίσουμε ολόκληρο το έργο του Χαμόγελου σε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα, αυτή θα είχε ως εξής:

 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά «SOS 1056»
 116000 Ενιαία Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά
 AMBER ALERT HELLAS (με την συνεργασία 51 κρατικών και ιδιωτικών φορέων)
 Επιτόπια παρέμβαση σε περιστατικά παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο
 Συμβουλευτική υποστήριξη προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους
 10 Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλη την Ελλάδα
 2 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά ή/και οικονομικά προβλήματα
 Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης για παιδιά και εφήβους με σοβαρές ασθένειες και για τις οικογένειες τους
 Σπίτι Παιδιών με Ογκολογικά Προβλήματα - «Το Σπίτι του Μαρίνου»
 Στήριξη παιδιών με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα
 Κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος, αιμοπεταλίων και μυελού των οστών
 Υπερσύγχρονα ασθενοφόρα, σε όλη την Ελλάδα -στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ- για την ασφαλή μεταφορά παιδιών και νεογνών
 Προληπτική Ιατρική και Οδοντιατρική σε σχολεία και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα με κινητές μονάδες του Οργανισμού
 Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα
 Δημιουργική Απασχόληση στα Αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» & «Μακεδονία»
 Προγράμματα ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών
 Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά και Εθνικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Εξαφάνισης, Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των Παιδιών

Οι άνθρωποι που κάνουν το Χαμόγελο πραγματικότητα
«Οι άνθρωποί του, εκείνοι οι οποίοι στελεχώνουν Το Χαμόγελο του Παιδιού, είτε εργαζόμενοι, είτε εθελοντές, είναι άνθρωποι που διακρίνονται για το πάθος και την αφοσίωση τους προς το σκοπό που υπηρετούν. Πρόκειται για έναν σύλλογο που ακολουθεί πιστά και σε κάθε του βήμα τα λόγια του 10χρονού ιδρυτή του, Ανδρέα Γιαννόπουλου, ο οποίος παρακινεί όλους να αφήσουν τα λόγια, να ενώσουν δυνάμεις και να περάσουν στις πράξεις. Κι αυτό αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον κόσμο για το πώς εκείνοι αντιλαμβάνονται το Σύλλογο» τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Αυτό που μας κάνει περήφανους», συνεχίζει, «και που είναι και η ανταμοιβή μας, είναι να βλέπουμε παιδιά που έχουν περάσει καταστάσεις που δεν θα άντεχαν ακόμη και πολλοί ενήλικες, να ξαναγεννιούνται κάθε μέρα, να στέκονται στα πόδια τους, να ξεπερνούν τα όποια προβλήματα και τις άσχημες καταστάσεις που έχουν βιώσει και να προοδεύουν, να ονειρεύονται, να κάνουν σχέδια για τη ζωή τους».

Θέλω κι εγώ να βοηθήσω!
«Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει η έννοια της “συνδρομής” για Το Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά της “συμμετοχής”» μας λέει ο κ. Γιαννόπουλος όταν τον ρωτάμε ποιος είναι ο σημαντικότερος λόγος για να συνδράμει κανείς το έργο του Χαμόγελου του Παιδιού. «Δεν υφίσταται διάκριση ανάμεσα στο “εμείς” και το “εσείς” ή το “οι υπόλοιποι”. Το Χαμόγελο του Παιδιού και ο κόσμος, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες, είτε για εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης, φορείς, εταιρείες, κλπ, είναι ένα ενιαίο σύνολο, μία ένωση δυνάμεων όπως είπαμε. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο επίπεδο να μη χρειάζεται ποτέ να απαντάμε “όχι” σε κανένα παιδί που έχει ανάγκη. Τα περισσότερα από 1.250 “όχι” που λόγω έλλειψης χώρων έχουμε αναγκαστεί να απαντήσουμε τα τελευταία χρόνια σε αιτήματα που λαμβάνουμε από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για φιλοξενία επιπλέον παιδιών στα Σπίτια μας, είναι βασανιστικά. Κάθε “όχι” κλείνει την πόρτα στο μέλλον και την επιβίωση ενός παιδιού και αυτό είναι βάρος που είναι δυσβάσταχτο να σηκώνει κανείς».

«Καθεμία συμμετοχή, μας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύουμε τα παιδιά που ήδη βρίσκονται κοντά μας, ή που στηρίζουμε μέσα από τις δράσεις μας, αλλά και να προσεγγίζουμε τον πρωταρχικό μας στόχο, λέγοντας ένα μεγάλο «ναι» σε ακόμη περισσότερα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ή που αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε ανάγκη. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειαζόμαστε δίπλα μας το σύνολο της κοινωνίας. Εξάλλου, ό,τι καταφέρνει Το Χαμόγελο του Παιδιού, το καταφέρνει χάρη στη συμμετοχή όλων. Ο κόσμος είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώνουμε, αλλά και τη δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίζουμε κάθε μέρα. Κάθε συμμετοχή, επομένως, σημαίνει και επιβίωση» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.

Το μέλλον του Χαμόγελου
«Ένας σημαντικός στόχος μας, στις δύσκολες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε αυτές τις μέρες, είναι η επιβίωση του Συλλόγου» εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος, «και η διατήρηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουμε στα παιδιά που έχουν ανάγκη. Φυσικά, ο στόχος μας για την κάλυψη όλο και περισσότερων παιδιών είναι διαρκής, και προκύπτει ως φυσική ανάγκη και αυθόρμητη αντίδραση του Συλλόγου στις περιπτώσεις των παιδιών που έχουν ανάγκη για βοήθεια».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v