Μπικίνι: Οι φωτογραφίες που έγραψαν ιστορία

Αν μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, μια φωτογραφία της Ούρσουλα Άντρες με το θρυλικό λευκό μπικίνι ισούται με... χίλιους βαθμούς θερμοκρασίας. Ανατρέχουμε στις καλύτερες φωτογραφίες με μπικίνι της ιστορίας.
Μπικίνι: Οι φωτογραφίες που έγραψαν ιστορία
«Ένα κορίτσι με μπικίνι είναι σαν ένα γεμάτο όπλο ακουμπισμένο στο τραπεζάκι του σαλονιού σου. Δεν είναι κακό, αλλά δεν μπορείς και να σταματήσεις να το σκέφτεσαι».
Garrisson Keillor (Αμερικανός συγγραφέας, γεννημένος το 1942)


Ακόμη και το όνομα του απόλυτου καλοκαιρινού φετίχ αποκαλύπτει την… ένταση την οποία σχεδιάστηκε για να προκαλεί. «Μπικίνι» πολύ πριν ονομάσει ο Γάλλος Λουί Ρεάρ την ενδυματολογική δημιουργία που παρουσίασε για πρώτη φορά στις 5 Ιουλίου του 1946, λεγόταν μια ατόλη –ένα μικρό νησάκι δηλαδή– του συμπλέγματος Νησιών Μάρσαλ. Στο έδαφός της πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή της ατομικής βόμβας. Με αυτήν την έκρηξη –τη μεγαλύτερη που είχε γνωρίσει ο άνθρωπος– παρομοιάστηκαν τα κύματα ενθουσιασμού που προκλήθηκαν στον ανδρικό πληθυσμό κατά την παρουσίαση του δημοφιλέστερου καλοκαιρινού ενδυματολογικού αξεσουάρ.

Τι και αν τα πρώτα μπικίνι ήταν τουλάχιστον διπλάσια από το σημερινό τους μέγεθος; Τι και αν η αμερικανική λογοκρισία προσπάθησε να περιορίσει τις επίδοξες στάρλετ που έσπευσαν να το λανσάρουν σε ταινίες και φωτογραφίσεις, απαγορεύοντας τη χρήση του στο διαγωνισμό Μις Υφήλιος το 1951; Οι φωτογραφίες εκείνων των πρώτων τολμηρών μαγιό χαράχθηκαν στη μνήμη του κόσμου και έμειναν αναλλοίωτες στο album της ιστορίας.

Ποιος έχει ξεχάσει την Μπριζίτ Μπαρντό στην πρώτη της εμφάνιση με μαγιό, μόλις 16 ετών, στην ταινία «Και ο θεός έπλασε τη γυναίκα» εν έτει 1957; Ή την Ούρσουλα Άντρες, που έκανε μάλιστα κάποια στιγμή την ειλικρινή δήλωση «αυτό το μαγιό μου χάρισε την επιτυχία», με το λευκό μαγιό στο James Bond-ικό Dr. No;

Όσο και αν η λογοκρισία έπαψε να επεμβαίνει στο μέγεθος του υφάσματος λίγες δεκαετίες αργότερα, και όσα θαύματα και αν κάνουν οι σύγχρονες μέθοδοι φωτογραφικής επεξεργασίας, οι καλύτερες φωτογραφίσεις με μαγιό θα είναι πάντα εκείνες οι ασπρόμαυρες. Εκείνες που είναι τόσο σέξι ακριβώς γιατί είναι απόλυτα αθώες.

Θυμηθείτε τις, στο Photo Gallery.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v