Γιατί κολλάει o Η/Υ- tips για ταχύτερα bytes

Ο υπολογιστή σας «σέρνεται» και δεν λέει να ξεκολλήσει; Προτού το στείλετε στον τεχνικό ή στον... αγύριστο μάθετε τι μπορεί να φταίει και διορθώστε το μόνοι σας.
Γιατί κολλάει o Η/Υ- tips για ταχύτερα bytes
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έχετε καθίσει αναπαυτικά στο γραφείο σας και είστε έτοιμος να σερφάρετε ανενόχλητος στον δαιδαλώδη κόσμο του Διαδικτύου, να ανοίξετε το ολοκαίνουργιο πρόγραμμα που μόλις αγοράσατε ή να παρακολουθήσετε με την ησυχία σας την ταινία που πριν λίγο «κατεβάσατε» online.

Ξάφνου, ο υπολογιστής σταματά να αποκρίνεται, ο δείκτης του ποντικιού... τηλεμεταφέρεται με σπασμωδικές κινήσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος της οθόνης, τα παράθυρα δεν ανοίγουν με τίποτα (και όταν ανοίξουν δεν κλείνουν), το μενού «Έναρξη» δεν αποκρίνεται και το reset μοιάζει πλέον με μοναδική σανίδα σωτηρίας από την εφιαλτική αυτή κατάσταση.

Χωρίς υπερβολές, τα αναπάντεχα «κολλήματα» του υπολογιστή είναι ό,τι πιο εκνευριστικό μπορεί να σας συμβεί εν ώρα εργασίας – ή ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας – αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να αποφευχθούν ή έστω να ελαττωθούν.

Συγκρατήστε λοιπόν την οργή σας, περιορίστε εκφράσεις του τύπου «τι ήθελα και έβαλα αυτόν τον διάολο σπίτι μου», τιθασεύστε χέρια και πόδια και σκεφτείτε λογικά: πού μπορεί να οφείλεται όλο αυτό το κόλλημα;

Software

* Σε αρκετές περιπτώσεις, είτε ηθελημένα είτε αθέλητα, εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας προγράμματα που δεν χρειαζόμαστε ή χρησιμοποιούμε σπάνια ή προγράμματα τα οποία «τρέχουν» στο background του υπολογιστή μας χωρίς εμείς να τα βλέπουμε. Εικονίδια αυτών των προγραμμάτων βρίσκονται συνήθως στην taskbar, κάτω δεξιά στην επιφάνεια εργασίας και ξεκινούν την λειτουργία τους με το που ανοίγουμε τον υπολογιστή. Υπάρχουν όμως και μερικά ακόμα τα οποία δεν εμφανίζονται πουθενά.

Επομένως μια καλή τακτική για να αυξήσουμε την ταχύτητα του υπολογιστή μας, είναι να βρούμε ποια προγράμματα είναι αυτά (πληκτρολογήστε «msconfig» στο “Run” του μενού έναρξη και από εκεί επιλέξτε "Startup") και να ξετικάρουμε την επιλογή που τους επιτρέπει να ξεκινούν όταν μπαίνουμε στα Windows. Εναλλακτικά, μπορούμε να ανοίξουμε τα ίδια τα προγράμματα και να κάνουμε το ίδιο ακριβώς από τις Ρυθμίσεις τους.

* Η ενημέρωση των Drivers για μέρη του υπολογιστή όπως η κάρτα ήχου και γραφικών, είναι επίσης πολύ σημαντική για την ομαλή και γρήγορη λειτουργία του υπολογιστή. Φροντίστε να επισκέπτεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας και να εγκαθιστάτε όλες τις τελευταίες ενημερώσεις (updates) για τις συσκευές σας. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με το Windows Update, δηλαδή τις ενημερώσεις του λειτουργικού των Windows.





Hardware

* Σε αρκετές περιπτώσεις το «κόλλημα» μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του υπολογιστή. Αρκετές νέες κάρτες γραφικών, ήχου καθώς και σκληροί δίσκοι νέας τεχνολογίας παράγουν πολύ θερμότητα, υπερθερμαίνοντας έτσι τον υπολογιστή. Τα περισσότερα «απλά» ανεμιστηράκια δεν είναι αποτελεσματικά, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, όπου το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αισθητά. Αρχικά προσπαθήστε να μην έχετε με τις ώρες αναμμένο τον υπολογιστή σας και αν αυτό είναι απαραίτητο, τότε προμηθευτείτε το κατάλληλο σύστημα ψύξης ή υδρόψυξης.

* Η προβληματική μνήμη RAM, μπορεί και αυτή να επιβραδύνει την ταχύτητα του υπολογιστή. Οι προβληματικές RAM έχουν πολλά random effects όπως ονομάζονται στην γλώσσα των υπολογιστών και ένα από αυτά είναι ότι αρκετές φορές «κολλάνε». Προτιμήστε τις επώνυμες μνήμες, οι οποίες έχουν εγγύηση και διαθέτουν και αξεσουάρ ψύξης (μια μεταλλική επίστρωση που «τραβάει» την θερμότητα).

Κακόβουλο λογισμικό 
Από τους συνηθέστερους... υπαίτιους για της μείωση της ταχύτητας του υπολογιστή είναι και η ύπαρξη κακόβουλων λογισμικών ή ιών, οι οποίοι «τρέχουν» στο background χωρίς εμείς να μπορούμε να τους δούμε και είτε στέλνουν πληροφορίες για τις κινήσεις μας σε τρίτους, είτε καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό της διαθέσιμης μνήμης ή του bandwidth του υπολογιστή. Η επιλογή επομένως ενός αποτελεσματικού antivirus ενδείκνυται για την απομάκρυνση τους.

Συντήρηση

* Αν έχετε πάνω από έξι μήνες να κάνετε format στον υπολογιστής σας, τότε πιθανώς αυτός να είναι ένας από τους λόγους που «κολλάει». Το format «καθαρίζει» την Registry του υπολογιστή, ένα μέρος όπου τα περισσότερα προγράμματα συνηθίζουν να αφήνουν τα... κατάλοιπα τους σε βάρος της απόδοσης του συστήματος. Tips και συμβουλές για το format θα βρείτε εδώ και την διαδικασία του format βήμα προς βήμα εδώ.
 
* Έχετε κάνει defragment στον υπολογιστή σας; Αν όχι, τότε βάλτε και αυτό στο πρόγραμμα. Πατήστε διαδοχικά Start- All Programs- Accessories- System Tools- Disk Defragmenter. Επιλέξτε Defragment όταν το πρόγραμμα ανοίξει. Η όλη διαδικασία θα πάρει περίπου μία ώρα- αν και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο υπολογιστής σας και τα πόσα «κενά» έχουν αφήσει στον σκληρό δίσκο τα προγράμματα που έχετε απεγκαταστήσει.


Πληροφορίες: Θανάσης Πάτσιος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v