Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι «παίζει» στο Βανκούβερ;

Το μεσογειακό κλίμα και οι φτωχές εγκαταστάσεις χειμερινών σπορ της χώρας μας δεν δικαιολογούν την -μερική ή ολική- άγνοιά μας ως προς το δεύτερο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Βανκούβερ του Καναδά. Ποιος θα ζητωκραυγάσει για την ελληνική συμμετοχή;
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι «παίζει» στο Βανκούβερ;
Ζούμε σε μία θαλασσινή χώρα, με την θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα τους περισσότερους μήνες του χρόνου -αυτήν την εβδομάδα έφτασε τους 20 βαθμούς- και τα χιονοδρομικά μας κέντρα να βρίσκονται ακόμα σε… πειραματικό στάδιο συγκριτικά με αυτά της Βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνοι. Είναι, όμως, το υπέροχο μεσογειακό μας κλίμα αρκετό για να δικαιολογήσει την παντελή μας άγνοια ως προς τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες; Ή μήπως είναι οι αγώνες αυτοί λιγότερο σημαντικοί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν και οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα, η αναβίωσή τους έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Γάλλο βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και από το 1896 και μετά -με εξαίρεση τις χρονιές των Παγκοσμίων Πολέμων- τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) με σκοπό να αναλαμβάνει την διοργάνωση των Αγώνων, με πρώτο πρόεδρο μάλιστα τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα. Με την συμμετοχή της υφηλίου σε αυτούς, μόλις είχε γεννηθεί η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση όλων των εποχών.

Με την εγκαθίδρυση της ΔΟΕ, ένα από τα αγωνίσματα που προτάθηκαν στο πρόγραμμα των Αγώνων ήταν το πατινάζ ταχύτητας. Για διάφορους, όμως, λόγους το άθλημα αυτό διακόπηκε μετά τους Ολυμπιακούς του 1908 στο Λονδίνο, κάτι που οδήγησε στην ιδέα ξεχωριστών Ολυμπιακών Αγώνων για χειμερινά αγωνίσματα. Η ιδέα αυτή, ωστόσο, απορρίφθηκε από τις Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες προτιμούσαν την δική τους διοργάνωση με το όνομα Νορβηγικοί Αγώνες. Το 1924, λοιπόν, αποφασίσθηκε να οργανωθεί μία «Διεθνής Εβδομάδα Χειμερινών Αγώνων» στο Σαμονί της Γαλλίας, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ και σε συνδυασμό με τους θερινούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν την ίδια χρονιά στο Παρίσι. Η «Εβδομάδα» αυτή εξελίχθηκε με μεγάλη επιτυχία και έτσι η ΔΟΕ αποφάσισε την δημιουργία ξεχωριστής διοργάνωσης για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεξάρτητα από τους θερινούς. Η «Εβδομάδα» του 1924 πάντως καθιερώθηκε στην συλλογική μνήμη ως «οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες».

Τι κάνει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεχωρίζουν;
Σύμφωνα με το καταστατικό των Ολυμπιακών Αγώνων, το σύνταγμα της ΔΟΕ, όλα τα αθλήματα των χειμερινών Αγώνων διεξάγονται πάνω σε πάγο ή χιόνι. Αυτό, εκ των πραγμάτων, σημαίνει πως ο αριθμός των αθλητών κατά τους χειμερινούς αγώνες είναι εμφανώς μικρότερος από αυτόν των θερινών, ενώ μικρότερος είναι και ο αριθμός των αθλημάτων. Συγκεκριμένα, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τα βασικά αθλήματα είναι επτά –ή δεκαπέντε αν καταμετρηθούν τα αθλήματα γενικών κατηγοριών, όπως σκι και πατινάζ. Από αυτά, τα αθλήματα cross country skiing, καλλιτεχνικό πατινάζ, χόκεϊ επί πάγου, nordic combined, ski jumping και speed skating έχουν διεξαχθεί σε όλους τους χειμερινούς Ολυμπιακούς. Τα τελευταία χρόνια, στα χειμερινά αθλήματα η ΔΟΕ πρόσθεσε και το snowboarding.

Βανκούβερ 2010
Οι φετινοί χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται από τις 12 έως τις 18 Φεβρουαρίου στο Βανκούβερ του Καναδά. Οι αγώνες πραγματοποιούνται σε δεκαπέντε αθλήματα, ογδόντα έξι αγωνίσματα και με την συμμετοχή 2.761 αθλητών. Χαρακτηριστικό του Βανκούβερ είναι ότι πρόκειται για την πιο ζεστή πόλη που επιλέχθηκε ποτέ για την διοργάνωση των χειμερινών αγώνων, αφού η μέση θερμοκρασία τον Φεβρουάριο είναι 4,8 βαθμοί Κελσίου.

Δείτε απόσπασμα από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2010


Γιατί μας ενδιαφέρουν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες;
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει με δική της αποστολή σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η δέκατη έβδομη –κι ας μην έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε ακόμα κανένα μετάλλιο. Η ελληνική αποστολή στο Βανκούβερ περιλαμβάνει επτά αθλητές, με σημαιοφόρο τον 45χρονο Θανάση Τσακίρη (φωτο). Ο ίδιος, μάλιστα, αγωνίστηκε στο δίαθλο στις 14 Φεβρουαρίου είκοσι τέσσερις ώρες μετά την εικοσάχρονη κόρη του Παναγιώτα –κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των Αγώνων.

Κατά τα άλλα, οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές που θα συμμετάσχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ είναι οι:
Βασίλης Δημητριάδης, 32 ετών, στο αλπικό σκι
Λευτέρης Φάφαλης, 34 ετών, στο σκι δρόμων αντοχής
Μαρία Ντάνου, 20 ετών, στο σκι δρόμων αντοχής
Σοφία Ράλλη, 22 ετών, στο αλπικό σκι
Στέφανος-Αλέξης Τσιμικάλης, 25 ετών, στο αλπικό σκι

Η τηλεοπτική αναμετάδοση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Βανκούβερ γίνεται ζωντανά αλλά και μαγνητοσκοπημένα από την ΕΤ1 και από την συχνότητα του επίγειου ψηφιακού Σπορ+. Οι ώρες των αγώνων ποικίλλουν ανάλογα με το πρόγραμμα των αγωνισμάτων, αλλά κάθε απόγευμα προβάλλεται ένα τρίωρο (18.00 – 21.00) με τις επαναλήψεις των κυριότερων γεγονότων της ημέρας. Το πρόγραμμα των αναμεταδόσεων ενημερώνεται καθημερινά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tvradio.ert.gr/searchWinterOlympics.asp

5 πράγματα που δεν ξέρετε για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010

* Ιδιαίτερα μετάλλια: Το σχέδιο των φετινών μεταλλίων είναι πραγματικά ξεχωριστό. Αυτό έχει να κάνει με την επιλογή του Βανκούβερ ως πόλη διεξαγωγής, καθώς πρόκειται για την επικράτεια τεσσάρων γηγενών φυλών, των Squamish, Musqueam, Lil'wat, και Tsleil-Waututh. Τα μετάλλια σχεδιάστηκαν από την Corinne Hunt, μέλος της οργάνωσης First Nations of BC, η οποία εκπροσωπεί τους πρώτους αυτόχθονες της περιοχής που σήμερα ονομάζεται British Columbia. Το σχέδιό τους είναι τέτοιο ώστε να συμβολίζει την «κοινωνική» φύση των Ολυμπιακών, με κάθε μετάλλιο να αποτυπώνει ένα ξεχωριστό και μοναδικό σχέδιο. Κι όμως, αν δει κανείς τα μετάλλια μαζί, το ένα δίπλα στο άλλο θα διαπιστώσει ότι το συνολικό σχέδιο μοιάζει με ένα πάπλωμα με patchwork σχεδίων, ένα πραγματικό έργο τέχνης.

* 100.000 δωρεάν προφυλακτικά: Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν χιλιάδες νέα, γοητευτικά και ρωμαλέα άτομα σε ένα μικρό, περιορισμένο χωριό και να περιμένεις ότι θα απέχουν από κάτι τόσο glamorous όσο το… Ολυμπιακό σεξ. Γι’αυτόν τον λόγο, τα προφυλακτικά είναι μία από τις βασικές δωρεάν παροχές των Αγώνων εκ μέρους του οργανισμού υγείας British Columbia Centre for Disease Control. Η δωρεά, λοιπόν, 100.000 προφυλακτικών στους 6.850 αθλητές της Ολυμπιάδας και Παραολυμπιάδας και στο αντίστοιχο προσωπικό, είναι ένας ιδιαίτερα αισιόδοξος αριθμός, αν υπολογίσει κανείς ότι αντιστοιχούν σε περίπου δεκατέσσερα προφυλακτικά ανά άτομο.

* Φέτος εκπροσωπούνται και τα Νησιά Cayman: Μία ακόμα ομάδα της Καραϊβικής θα εκπροσωπηθεί στους φετινούς χειμερινούς Ολυμπιακούς, με την παρουσία ενός μόνο αθλητή, του Dow Travers. Παρά την καταγωγή του από κατεξοχήν καλοκαιρινό νησί, ο Travers είναι ένας σπουδαίος σκιέρ -θα αγωνιστεί στο αλπικό σκι- ο οποίος έμαθε σκι στην εφηβεία του, όταν βρέθηκε στο εξωτερικό μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής μαθητών. Η παρουσία του έχει σαφώς προσελκύσει σχόλια που τον συγκρίνουν με την περίφημη Τζαμαϊκανή ομάδα που συμμετείχε στο αγωνιστικό χιονόχημα (Bobsled) κατά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1988 στο Καλγκάρι της Αλμπέρτα. Η ομάδα δεν κατάφερε να τερματίσει γιατί έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε έναν από τους γύρους του αγωνίσματος, αλλά κέρδισε την εκτίμηση και το χειροκρότημα του κοινού όταν –μετά την πρόσκρουση- βγήκε από το όχημα και περήφανα περπάτησε μέχρι την γραμμή τερματισμού. Στιγμιότυπα του αγώνα και της πρόσκρουσης χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Cool Runnings, η οποία με αφορμή την εν λόγω ομάδα, κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία πέντε χρόνια μετά. Ο Travers σίγουρα θα ελπίζει το ενδιαφέρον του κοινού να μην σταματήσει στην παραπάνω σύγκριση.

Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι δεν είναι μόνο τα νησιά Cayman που συμμετέχουν πρώτη φορά σε χειμερινούς Ολυμπιακούς. «Πρωτάρες» στους σπουδαίους αυτούς Αγώνες θα είναι και οι αποστολές της Γκάνα, του Πακιστάν και του Μαυροβουνίου.

* Το ski cross σε «Ολυμπιακή πρώτη»: Οι φετινοί Αγώνες σηματοδοτούν την εμφάνιση του ski cross, ενός εκ των τριών αγωνισμάτων στο Ολυμπιακό freestyle σκι. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας του αθλήματος, το ski cross «βασίζεται σε μία απλή ιδέα: ο πρώτος που θα περάσει την γραμμή τερματισμού κερδίζει». Η απόφαση να συμπεριληφθεί το άθλημα αυτό πάρθηκε με αφορμή την πολύ θερμή υποδοχή του αγωνίσματος snowboard cross, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Τορίνο, το 2006. Το ski cross θα είναι το μοναδικό νέο αγώνισμα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς.

* Το NBC αγοράζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Αγώνων για 2,2 δισ. δολάρια: Με άνεση πλειοδότησε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC έναντι των ανταγωνιστών του για τα αμερικανικά τηλεοπτικά δικαιώματα των φετινών χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και για τους θερινούς Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο, δίνοντας στην ΔΟΕ ακριβώς αυτό που ζήτησε: 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια –ποσό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Το NBC έθεσε την προσφορά του το 2003, πριν ακόμα επιλεγεί η χώρα που θα φιλοξενούσε τις δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις και πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Σύμφωνα με υπεύθυνους του δικτύου, αυτή η κακή πρόβλεψη θα κοστίσει στο NBC περί τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Το αντίπαλο κανάλι Fox, μάλιστα, πλήττει αυτές τις μέρες τα κέρδη του NBC ακόμα περισσότερο, προβάλλοντας την ώρα των αγώνων νέα επεισόδια του δημοφιλούς show American Idol, το οποίο είχε ξεπεράσει σε τηλεθέαση την αναμετάδοση των προηγούμενων αγώνων του 2006 στο Τορίνο.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v