Magnum: Τα πορτρέτα της ιστορίας άλλαξαν ιδιοκτήτη

Το πολυτιμότερο σύγχρονο φωτογραφικό αρχείο, αυτό του πρακτορείου Magnum, περνά αυτές τις μέρες στα χέρια του ιδιοκτήτη της ομώνυμης εταιρίας πληροφορικής Dell. Ο ίδιος σκοπεύει να διαθέσει τις φωτογραφίες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου θα εκτίθενται στο ευρύ κοινό.
Magnum: Τα πορτρέτα της ιστορίας άλλαξαν ιδιοκτήτη
Κατά 200.000 φωτογραφίες πλουσιότερος έγινε πρόσφατα ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου κολοσσού της πληροφορικής Michael Dell, με την αγορά ενός από τα πολυτιμότερα σύγχρονα φωτογραφικά αρχεία: αυτό του πρακτορείου Magnum.

Η αγορά αυτή εκ μέρους του Dell έγινε προκειμένου να παραχωρηθούν οι φωτογραφίες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν, εκεί όπου ο επιχειρηματίας έκανε τα πρώτα βήματα στην δημιουργία της εταιρίας του.

Πρόκειται για την συλλογή της Νέας Υόρκης -το πρακτορείο διαθέτει, επίσης, παραρτήματα στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Τόκυο-, η οποία αποτελείται από περίπου 200.000 γνήσιες φωτογραφίες για χρήση από τον τύπο που αιχμαλωτίζουν κάποιες από τις πιο καθοριστικές στιγμές της ιστορίας τις τελευταίες επτά δεκαετίες. Σύμφωνα με τον Dell, οι φωτογραφίες θα διατηρηθούν, θα περιληφθούν σε καταλόγους και θα εκτεθούν σε αίθουσα του Πανεπιστημίου ώστε να είναι διαθέσιμες και για το κοινό.

Ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dell, ο οποίος απέκτησε το αρχείο μέσω της δική τους εταιρίας ιδιωτικής επένδυσης MSD Capital, δεν αποκάλυψε ακόμα το κόστος της αγοράς. Σύμφωνα με τους Financial Times, πάντως, το αρχείο κοστολογήθηκε για ασφαλιστικούς σκοπούς παραπάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση εκ μέρους του Magnum έπρεπε να εγκριθεί από όλα τα μέλη του πρακτορείου, πολλοί εκ των οποίων θα λάβουν μέρος των εισπράξεων καθώς τους ανήκουν ορισμένες από τις φωτογραφίες. Άλλωστε, οι φωτογράφοι του Magnum θα διατηρήσουν την άδεια χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων. «Είναι σχετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία απόψεων σε έναν οργανισμό όπως το Magnum», είπε ο Mark Lubell, διευθυντής του πρακτορείου στο γραφείο της Νέας Υόρκης. «Έμαθα, ωστόσο, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που η απόφαση ήταν ομόφωνη».

«Η Συλλογή Magnum αποτελεί μία αναντικατάστατη κτήση της αμερικανικής και παγκόσμιας ιστορίας», είπε ο Glenn Fuhrman, σύμβουλος και συνέταιρος της MSD. «Δεδομένων των τεχνικών αλλαγών που έχουν λάβει χώρα στον κόσμο της φωτογραφίας, συμπεριλαμβανομένης και της ψηφιοποίησης των φωτογραφιών, μία τέτοια συλλογή εντύπων φωτογραφιών δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά».

Κάποια από αυτά τα έντυπα διατηρούν σημειώσεις των φωτογράφων και των αρχισυντακτών στο πίσω μέρος τους, αποδεικνύοντας έτσι την προέλευσή τους ως γνήσιες φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν από περιοδικά και εφημερίδες για ρεπορτάζ-ορόσημα.

Γιατί, όμως, προχώρησε το Magnum σε μία τέτοια πώληση; Η πλευρά του πρακτορείου υποστηρίζει ότι η πώληση αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου το Magnum να αλλάξει το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο του, και να ανταποκριθεί έτσι στα οικονομικά προβλήματα των περιοδικών και των εφημερίδων που τα παρεμπόδιζαν να πληρώνουν τις συμβάσεις τους.

Ο κ. Lubell είπε ότι από το 2004 και μετά το πρακτορείο είχε διπλασιάσει τα εισοδήματά του, οργανώνοντας περισσότερα projects πολυμέσων, «τρέχοντας» επιχορηγούμενα εργαστήρια και εισχωρόντας στα ηλεκτρονικά social media. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Magnum θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα της πώλησης για να επενδύσει σε ισχυρότερες πλατφόρμες διανομής.

Το πρακτορείο Magnum Photos
Ο συνιδρυτής του πρακτορείου Henri Cartier-Bresson είπε κάποτε πως «το Magnum είναι μία κοινότητα σκέψης, μία μοιρασμένη ανθρώπινη αρετή, μία περιέργεια για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ένας σεβασμός απέναντι στα πράγματα και μία επιθυμία να τα μεταγράψεις εικονικά».

Η ίδρυση του πρακτορείου Magnum έλαβε χώρα το 1947 από τους φωτογράφους Robert Capa, David "Chim" Seymour, Henri Cartier-Bresson, George Rodger και William Vandivert, οι οποίοι με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στην ιδέα του πρώτου. Ο κάθε ένας από αυτούς είχε αναλάβει να καλύπτει φωτογραφικά τις τέσσερις άκρες του κόσμου, με αποτέλεσμα το πρακτορείο σήμερα να διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Τόκυο και τη Νέα Υόρκη.

Το πρακτορείο στα εξήντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του επιστράτευσε φωτο-ρεπόρτερς σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι κάλυψαν τις περισσότερες σημαντικές ιστορικές στιγμές του 20ου αιώνα. Στα αρχεία του Magnum περιλαμβάνονται φωτογραφίες που απεικονίζουν θέματα όπως η οικογενειακή ζωή, τα ναρκωτικά, η θρησκεία, ο πόλεμος, η φτώχεια, ο λιμός, το έγκλημα, η κυβέρνηση και οι celebrities. (Δείτε εδώ τους φωτογράφους που συνεργάστηκαν με το Magnum).

Φωτογραφίες από έγγραφα της Υπόθεσης Γουότεργκεϊτ, του Μπομπ Άντελμαν από την εκφώνηση του λόγου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, από την προεδρική εκλογή του Κένεντυ, αλλά και από προσωπικές στιγμές διασημοτήτων και πολιτικών είναι μέρος μόνο του αρχείου που θα εκτίθεται σε λίγο καιρό σε αίθουσα του Πανεπιστημίου του Τέξας, ενώ κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε παραπάνω, στο Photo Gallery.

Έλενα Μπούλια
Πηγή:
FT.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v