Φιλανθρωπικές οργανώσεις: Συνεισφέρουμε (και) αυτά τα Χριστούγεννα

Κόντρα στο κλίμα υπερκατανάλωσης που επικρατεί την περίοδο των γιορτών, διαθέτουμε λίγο από τον χρόνο και το χρήμα μας σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και δίνουμε ψήγματα χαράς και ελπίδας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη περισσότερο από όλους.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις: Συνεισφέρουμε (και) αυτά τα Χριστούγεννα
Έχοντας ήδη μπει σε κλίμα εορταστικό, προγραμματίζοντας τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αγοράζοντας δώρα για την οικογένεια και ανακαλύπτοντας (ξανά) την χριστουγεννιάτικη πλευρά της Αθήνας, συνειδητοποιούμε ότι ακόμα και τα πιο αυτονόητα πράγματα στην ζωή μας - υγεία, φαγητό, στέγη- είναι, για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της γης, πολυτέλεια. Με αφορμή λοιπόν το γιορτινό κλίμα των ημερών, αποφασίζουμε να συνδράμουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη την βοήθειά μας. Πώς; Συνεισφέροντας σε κάποια από τις παγκόσμιες, αλλά και εγχώριες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Γιατροί χωρίς σύνορα

Τι είναι; Μία ανεξάρτητη ανθρωπιστική ιατρική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1971 και σήμερα αριθμεί παγκοσμίως δεκαεννέα τμήματα. Το ελληνικό τμήμα, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1991 πολύ σύντομα πλαισιώθηκε από εθελοντές και στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της οργάνωσης είναι η ανθρωπιστική αλληλεγγύη, και συγκεκριμένα, η παροχή ιατρικής βοήθειας σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, θρησκεία ή πολιτικές πεποιθήσεις. Δρουν οργανώνοντας αποστολές σε μέρη του κόσμου που χρήζουν ιατρικής βοήθειας λόγω επιδημιών, πολέμου ή καταστροφών ή σε μέρη όπου το σύστημα υγείας δεν επαρκεί. Οι Έλληνες Γιατροί Χωρίς Σύνορα συγκεκριμένα, έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε περισσότερες από σαράντα χώρες όπως το Κουρδιστάν, η Λιβερία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ, η Αιθιοπία, η πρώην - Γιουγκοσλαβία, η Ρουάντα, η Κένυα, η Σρι Λάνκα, η Αϊτή, το Αφγανιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Πώς μπορώ να συνεισφέρω; Με πιστωτική κάρτα, μέσω του προγράμματος easypay της winbank ή με ένα τηλεφώνημα στο 210 - 5 200 500. Επίσης, κάνοντας κατάθεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς στις τράπεζες Alpha, Αγροτική, Εθνική, Εμπορική, Eurobank και Πειραιώς και μέσω ταχυπληρωμής στα ΕΛΤΑ. Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τους τρόπους συνεισφοράς.

Χαμόγελο του Παιδιού

Τι είναι;
Δημιουργήθηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια μετά από επιθυμία ενός δεκάχρονου παιδιού, του Ανδρέα Γιαννόπουλου, να ιδρυθεί ένας σύλλογος με αυτήν την ονομασία που θα βρίσκεται κοντά σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Κύριος στόχος του «Χαμόγελου» είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών, καθημερινά, βασιζόμενο στις κρατικές υπηρεσίες και στηρίζοντας τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι όσον αφορά τα παιδιά. Διαθέτει γραφεία και σπίτια φιλοξενίας παιδιών στην Νίκαια, στον Πύργο, στο Περιστέρι και στην Κέρκυρα, καθώς και κινητές ιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας. Υπό κατασκευή είναι το σπίτι υποδοχής και φιλοξενίας παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο στην περιοχή του Φοίνικα Καλαμαριάς, το σπίτι μόνιμης φιλοξενίας παιδιών στην Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης και το κέντρο άμεσης επέμβασης για παιδιά σε κίνδυνο στην Οδό Παπακυριαζή 3.

Πώς μπορώ να συνεισφέρω; Αγοράζοντας δώρα από το Bazaar του συλλόγου στον σταθμό Μαρούσι, στο Περιστέρι στον Άγιο Αντώνιο και στο The Mall στον σταθμό Νερατζιώτισσα. Πέρα από αυτό, μπορείτε να δώσετε χρήματα μέσω πιστωτικής τηλεφωνικά στο 901 11 15 15 15, μέσω winbank, μέσω διαδικτύου με μεταφορά ποσού σε λογαριασμό του συλλόγου, με μεταφορά μέσω κατάθεσης σε κάποιον από τους λογαριασμούς του συλλόγου και με πολλούς ακόμα τρόπους που θα βρείτε εδώ. 

Διεθνής Αμνηστία

Τι είναι; Όταν εθελοντές από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε «γεννήθηκε» η Διεθνής Αμνηστία, ένα παγκόσμιο κίνημα που οραματίζεται έναν κόσμο που θα διέπεται από ισότητα για όλους τους ανθρώπους, όπως αυτά αναγνωρίζονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από άλλους διεθνείς κανόνες. Αριθμεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια μέλη, ενώ έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1977 «για τη συνεισφορά της στην εξασφάλιση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και, κατ’ επέκταση, της ειρήνης στον κόσμο.» Το ελληνικό τμήμα ιδρύθηκε το 1975 και έχει περίπου έξι χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές και περισσότερους από διακόσιους ενεργούς εθελοντές.

Πως μπορώ να συνεισφέρω; Αγοράζοντας μέρος του υλικού που διατίθεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (μπλουζάκια, βιβλία), μέσω πάγιας εντολής σε τράπεζες, μέσω πιστωτικής κάρτας, με ταχυπληρωμή, μέσω winbank easypay και με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της οργάνωσης



Unicef

Τι είναι;
H Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1946 με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, εργάζεται σε 162 σημεία του πλανήτη με σκοπό την υποστήριξη των παιδιών και των γυναικών στους τομείς της υγείας, της διατροφής, της εκπαίδευσης, της ύδρευσης και της υγιεινής καθώς και των παιδιών που χρειάζονται ειδική φροντίδα και προστασία. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ιδρύθηκε το 1977 και μέχρι σήμερα εργάζεται για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς και για να υποστηρίξει ουσιαστικά τα προγράμματα βοήθειας της UNICEF. Δραστηριοποιείται σε τέσσερεις βασικούς τομείς: Εκπαίδευση για την Ανάπτυξη, Πληροφόρηση – Τεκμηρίωση, Συλλογή Πόρων και πωλήσεις προϊόντων.

Πως μπορώ να συνεισφέρω; Αγοράζοντας κάποιο από τα είδη Unicef (κάρτες, ημερολόγια, παιχνίδια, γραφική ύλη κτλ.), κάνοντας άμεση δωρεά στο 801 500 12345, μέσω ταχυπληρωμής, πιστωτικής κάρτας ή με μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς της Unicef. Αναλυτικά όλοι οι τρόποι εδώ. 


Κάνε μια ευχή
Πρόκειται για το ελληνικό παράρτημα του διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού Make-A-Wish International που αναλαμβάνει να εκπληρώσει επιθυμίες παιδιών από 3 έως 18 χρονών τα οποία πάσχουν από σοβαρές αρρώστιες απειλητικές για τη ζωή τους. Λειτουργεί σε τριάντα τρείς χώρες και έχει περισσότερους από τριάντα χιλιάδες εθελοντές και πάνω από διακόσιες δέκα χιλιάδες πραγματοποιημένες ευχές παγκοσμίως. Το παράρτημα της Ελλάδας λειτουργεί από το 1996 και μέχρι σήμερα έχει εκπληρώσει εκατόν τριάντα παιδικές ευχές, οι οποίες ταξινομούνται σε τέσσερεις κατηγορίες: θέλω να αποκτήσω, θέλω να γίνω, θέλω να πάω και θέλω να συναντήσω.

Πώς μπορώ να συνεισφέρω; Αγοράζοντας κάποιο από τα δώρα της οργάνωσης, ή το ετήσιο ημερολόγιο της ή κάνοντας δωρεά χρημάτων μέσω πιστωτικής κάρτας online ή καταθέτοντας χρήματα σε κάποιον από τους λογαριασμούς του Κάνε Μια Ευχή

Action aid

Τι είναι; Ο διεθνής αυτός οργανισμός δραστηριοποιείται σε περισσότερες από σαράντα χώρες και συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου για να εξαλείψει την φτώχεια και τις ανισότητες. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στην τροφή και το πόσιμο νερό, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής σε περιπτώσεις συρράξεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών, σε αξιοπρεπή ζωή απέναντι στη μάστιγα του HIV/AIDS και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο οργανισμός είναι σύμβουλος του ΟΗΕ από το 1991 και ασκεί πίεση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να αναθεωρήσουν αποφάσεις και πολιτικές που πλήττουν την ανάπτυξη των φτωχών περιοχών του πλανήτη. Στην Ελλάδα, η Action Aid δραστηριοποιείται από το 1998, εφαρμόζοντας τρία βασικά προγράμματα: Αναδοχή Παιδιού, Πολίτης του Κόσμου, και Πρώτη Γραμμή. Με την "Αναδοχή Παιδιού", υποστηρίζετε οικονομικά την ευρύτερη περιοχή που ζει το παιδί, με το «Πολίτης του Κόσμου» συμβάλλετε στην υλοποίηση των διεθνών προγραμμάτων της Action Aid για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων που προκαλούν και επιδεινώνουν τη φτώχεια και τέλος, με το πρόγραμμα «Πρώτη Γραμμή» γίνεται προσπάθεια για να δοθεί λύση σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των φτωχότερων περιοχών του κόσμου.

Πώς μπορώ να συνεισφέρω; Με 72 λεπτά την ημέρα γίνεστε Ανάδοχος Παιδιού, με 50€ ετησίως συμμετέχετε στο πρόγραμμα Πολίτης του Κόσμου, ενώ εάν ανήκετε σε μία ευρύτερη ομάδα, φορέα, οργανισμό ή εταιρεία μπορείτε να στηρίξετε τα Προγράμματα στην Πρώτη Γραμμή με ελάχιστη ετήσια εισφορά 500€. Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε και κάποια από τις καινούργιες χριστουγεννιάτικες κάρτες ή το γούρι του 2010. Φόρμες συμμετοχής για τα προγράμματα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του οργανισμού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v