Φαντασιώσεις: Όταν το σεξ γίνεται παιχνίδι

Μπορούν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις να ενισχύσουν την ερωτική μας ζωή; Οι ειδικοί λένε ναι και εμείς καταρρίπτουμε ένα από τα τελευταία ταμπού της εποχής μας με (εφαρμοσμένες) ιδέες που θα εκτινάξουν την σεξουαλική σας επιθυμία.
Φαντασιώσεις: Όταν το σεξ γίνεται παιχνίδι
της Έλενας Μπούλια

Και εκεί που με είχε σχεδόν πάρει ο ύπνος, στο κατάστρωμα του καραβιού για Σαντορίνη, ακούω την κολλητή μου πίσω μου να λέει τσαχπίνικα στο αγόρι της «Και πώς είπαμε πως σε λένε;». Μα τι κάνει; Αναρωτήθηκα. Δεν κρατήθηκα και έστησα αυτί. «Εγώ πάω για δουλειές στο νησί… συνήθως ταξιδεύω μόνος, αλλά μόλις σε είδα…» συνέχισε την κουβέντα το αγόρι της, με τον οποίον είναι μαζί περίπου 5 χρόνια. Μα είναι σοβαροί; Συνέχισα να αναρωτιέμαι. Κι όμως, μετά από μισή περίπου ώρα ψιλής κουβεντούλας με τον υποτιθέμενο άγνωστο (αγόρι της), η φίλη μου κατέληξε στην αγκαλιά του, να φιλιούνται όλο πάθος. Αστείο; Γι’αυτούς όχι. Είχαν μόλις ολοκληρώσει μία ακόμα ερωτική φαντασίωση και όπως φαίνεται άκρως επιτυχημένα.

Οι φαντασιώσεις είναι ουσιαστικά ονειροπολήσεις κατά την διάρκεια της μέρας. Οράματα της φαντασίας μας. Παιχνιδιάρικες σκέψεις που πολλές φορές μοιραζόμαστε με τον άλλον και άλλες όχι. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε φαντασιώσεις. Ακόμα κι αν αυτές δεν είναι ερωτικές. Ακόμα κι αν φανταζόμαστε τι θα κάναμε αν κερδίζαμε το λαχείο, έχουμε χρησιμοποιήσει την έννοια φαντασίωση. Και αυτό γιατί αποτελούν ένα θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Ωστόσο, ενώ αντιμετωπίζουμε την ενεργή φαντασία των παιδιών ως κάτι άκρως υγιές (δείτε τα να παίζουν και θα καταλάβετε πόσο εύκολα χάνονται στον δικό τους κόσμο), στους ενήλικες την αντιμετωπίζουμε συχνά ως κάτι παιδιάστικο, ίσως και γελοίο. Αλλά κάνουμε λάθος, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμα κι αν καταφέρνουμε να καταπνίξουμε την φαντασία μας κατά την διάρκεια της μέρας, εκείνη επανέρχεται δυναμικότερα όταν κοιμόμαστε.

Και φυσικά, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, η ποικιλία του προσωπικού γούστου στις φαντασιώσεις είναι τεράστια (θα μιλήσουμε γι’αυτό μετά). Και ακριβώς επειδή μπορεί να περιλαμβάνουν καταστάσεις που ούτε καν θα τολμούσαμε να ξεστομίσουμε ποτέ, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που νιώθουν άβολα με τις φαντασιώσεις τους, πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο μυαλό τους για να ερεθίζονται με πράγματα μη αποδεκτά από τους «πολλούς». Σε μεγάλο βαθμό, όμως, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις εκφράζουν μία άποψη του υποσυνείδητού -ή ασυνείδητού- μας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αν π.χ. φαντασιωνόμαστε έναν παθητικό, πειθήνιο ρόλο στο σεξ, αυτό μπορεί να συνδέεται με την επιθυμία να βιώσουμε έντονη σεξουαλική διέγερση χωρίς την προσωπική μας ευθύνη.

Με πολύ απλά λόγια, λοιπόν, οι φαντασιώσεις υπάρχουν κάπου όπου μπορούμε να υποδυθούμε καταστάσεις ανύπαρκτες στην πραγματική μας ζωή, όπως το να κάνουμε σεξ σε έναν δημόσιο χώρο ή με ένα συγκεκριμένο άτομο. Και συχνά μας διεγείρουν ακριβώς επειδή δεν είναι αληθινές.

Τα πλεονεκτήματα της φαντασίωσης
Επειδή το σεξ ξεκινάει από το μυαλό, μία ενεργή φαντασία δείχνει πως είμαστε έτοιμοι γι’αυτό πριν ακόμα προκύψει κάποια σωματική διέγερση. Και γι’αυτό όταν προκύψει, η επιθυμία και η απόλαυση μετά την φαντασίωση έρχονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Άλλωστε, στην φαντασίωσή μας έχουμε τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων –εκτός αν θέλουμε να αφήσουμε τον «έλεγχο» στον άλλον. Όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές: Ο εραστής μας μπορεί να είναι ένας διάσημος, ο συνάδελφος από το άλλο γραφείο, η σύντροφος του καλύτερού μας φίλου. Και ο χώρος είναι εντελώς δική μας επιλογή: Μία ερημική παραλία, το ασανσέρ, μία κούνια που κρέμεται από ένα δέντρο. Ενώ η «πράξη» μπορεί να ποικίλει από άκρως ρομαντική και πλατωνική μέχρι βίαιη και μαζοχιστική. Μπορεί να είναι πολύ ρεαλιστική -σεξ με τον πρώην ή νυν σύντροφό μας-, κάτι που σύμφωνα με τους ψυχολόγους συμβαίνει συχνότερα, ή εντελώς απίθανη –όπως σεξ με τον Έλβις.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η φαντασίωση μπορεί να προσθέσει πρωτοτυπία και αυξημένο ενδιαφέρον στην ερωτική τους σχέση. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν ένας από τους δύο παρτενέρ δεν τόσο σεξουαλικά περιπετειώδης όσο ο άλλος. Ενώ αποδεικνύεται ακόμα πιο χρήσιμη σε ανθρώπους που διστάζουν να πειραματιστούν στο κρεβάτι, και έτσι μέσω κάποιου ρόλου αφήνουν την φαντασία τους να… οργιάσει και μπορούν να εκφραστούν πιο ελεύθερα.

Επιπλέον, στην ψυχοσεξουαλική θεραπεία, λένε οι επιστήμονες, η φαντασίωση χρησιμοποιείται συχνά για να μπλοκάρει αρνητικές σκέψεις. Αν, δηλαδή, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής το μυαλό σας αποσπάται από δυσάρεστες (ή άσχετες) σκέψεις ή εικόνες, η φαντασίωση μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε πάλι στην σεξουαλική απόλαυση.

Την άποψη αυτή έρχονται να ενισχύσουν επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από έρευνες, τα οποία λένε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά τις φαντασιώσεις τους ως μέσο διέγερσης στο σεξ, το απολαμβάνουν πολύ περισσότερο, κάνουν σεξ πολύ συχνότερα, επιδίδονται σε μεγαλύτερη ποικιλία ερωτικών δραστηριοτήτων, έχουν περισσότερους παρτενέρ και αυνανίζονται πολύ συχνότερα από αυτούς που δεν φαντασιώνονται. Η σχέση φαντασίωσης-υγιούς σεξουαλικής ζωής είναι, μάλιστα, τόσο ισχυρή που σήμερα θεωρείται παθολογικό πρόβλημα να μην έχει κανείς καθόλου φαντασιώσεις.

Μαθαίνοντας να φαντασιωνόμαστε
Αν για εσάς η σεξουαλική φαντασίωση δεν είναι εύκολη υπόθεση, μπορείτε πάντα να μάθετε. Τα ερωτικά βοηθήματα είναι ένα πρώτο βήμα. Οι ταινίες, τα ροζ περιοδικά, τα sex shops μπορούν να σας δώσουν μία καλή ώθηση. Αρκεί να βρείτε τι είναι αυτό που σας «ανάβει». Έπειτα μπορείτε να χαλαρώσετε, να ξαπλώσετε και να αφήσετε το μυαλό σας να πλάσει την αγαπημένη σας ιστορία.

Βέβαια, τα δύο φύλα δεν φαντασιώνονται με τον ίδιο τρόπο ή τα ίδια πράγματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες έχουν συνήθως πιο ρομαντικές φαντασιώσεις, ενώ οι άνδρες φαίνεται πως «ανάβουν» με την ίδια την πράξη. Είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς αν σκεφτεί πώς αντιδρούν οι περισσότερες γυναίκες με τις ρομαντικές ταινίες, και πώς οι άνδρες με το Playboy. Έτσι το σύνηθες είναι μία γυναίκα να φαντασιώνεται ότι κάνει έρωτα με έναν όμορφο άντρα, ενώ ένας άντρας να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά της γυναίκας που φαντασιώνεται. 

Το δίπτυχο ρομαντισμός vs σωματικά προσόντα δεν είναι βέβαια η μόνη διαφορά στις φαντασιώσεις των δύο φύλων. Οι επιστήμονες απαριθμούν και άλλες διαφορές. Π.χ. Οι άνδρες συνήθως σκέφτονται ότι κάνουν κάτι σε μία γυναίκα, και η σκέψη τους επικεντρώνεται στο σώμα της. Οι γυναίκες, από την άλλη, σκέφτονται ότι τους κάνει κάτι ο παρτενέρ τους. Οι άνδρες φαντασιώνονται σεξ με περισσότερες από μία γυναίκες ταυτόχρονα και έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στις φαντασιώσεις τους. Οι δε συχνότερες φαντασιώσεις των ανδρών, λένε σεξολόγοι, είναι οι εξής:
- να κάνουν σεξ με την υπάρχουσα παρτενέρ τους
- να κάνουν και να απολαμβάνουν στοματικό σεξ
- να κάνουν σεξ με περισσότερες από μία παρτενέρ
- να είναι κυρίαρχοι στο σεξ
- να είναι παθητικοί ή πειθήνιοι
- να ξαναζούν μία παλαιότερη εμπειρία
- να βλέπουν άλλους να κάνουν σεξ
- να δοκιμάζουν νέες στάσεις στο σεξ

Ενώ οι συχνότερες γυναικείες φαντασιώσεις είναι:
- να είναι κυρίαρχες στο σεξ
- να είναι παθητικές ή πειθήνιες
- οι ρόλοι: π.χ. να είναι η μαθήτρια και ο άνδρας ο καθηγητής
- να κάνουν σεξ με έναν άγνωστο
- να κάνουν σεξ με έναν άνδρα και μία ακόμα γυναίκα ή με δύο άνδρες
- να βλέπουν άλλους να κάνουν σεξ
- να τις μαγνητοσκοπούν ή να τις φωτογραφίζουν ενώ κάνουν σεξ
- να κάνουν κάτι απαγορευμένο

Μοιράζοντας τις φαντασιώσεις μας
Η συγγραφέας του βιβλίου My Secret Garden: Women's sexual fantasies, Nancy Friday, εκμυστηρεύτηκε στον σύντροφό της ότι ενώ έκαναν έρωτα εκείνη φαντασιωνόταν έναν διάσημο ποδοσφαιριστή. Πώς αντέδρασε αυτός; Σηκώθηκε από το κρεβάτι, ντύθηκε και έφυγε. Αυτός ακριβώς είναι ένας βασικός λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να μοιραστούν μέρος ή όλες τις φαντασιώσεις τους με τον/την σύντροφό τους. Κάτι που μπορεί να τους δημιουργήσει ενοχές ή φόβο. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα ονειρευτεί ότι κάνει έρωτα με μία άλλη γυναίκα, μπορεί να ανησυχήσει ότι είναι λεσβία. Κι όμως, ειδικοί από το διάσημο αμερικανικό σεξολογικό ινστιτούτο Kinsey επιβεβαιώνουν ότι το να έχει κανείς μία ασυνήθιστη φαντασίωση δεν θεωρείται δείγμα ψυχολογικού προβλήματος ή διαταραχή της προσωπικότητας. Έτσι μπορούμε τουλάχιστον να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας.

Στα ζευγάρια, τώρα, οι αντιδράσεις διίστανται. Ενώ κάποια ζευγάρια απολαμβάνουν να μοιράζονται και να πραγματοποιούν τις φαντασιώσεις τους, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη και το δέσιμο μεταξύ τους, σε κάποια άλλα ζευγάρια δεν συμβαίνει το ίδιο. Οι φαντασιώσεις είναι ένα εξαιρετικά προσωπικό ζήτημα. Και η αποκάλυψή τους ενέχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, ειδικά αν ενδιαφερόμαστε ειλικρινά για το άτομο στο οποίο θα τις αποκαλύψουμε. Γι’αυτό οι σεξολόγοι συμβουλεύουν το εξής: Μιλήστε πρώτα στον σύντροφό σας γενικά για το θέμα, για να έχετε μία ιδέα του πώς το βλέπει, και σιγά-σιγά ανοιχτείτε με προσοχή. Στην αρχή αφήστε μία υπόνοια του τι υπάρχει στο μυαλό σας -θα είναι και για τους δύο σας πιο εύκολο- και αν την «πιάσει» και δείχνει να συμμετέχει (που είναι και το πιθανότερο) ανοιχτείτε περισσότερο. Προσέξτε μόνο αφενός να μην πείτε κάτι που θα ενοχλούσε και εσάς αν ήσασταν στην θέση του άλλου και αφετέρου να μην απαιτείτε από τον/την παρτενέρ σας να πραγματοποιεί τις φαντασιώσεις σας για να ικανοποιήσει εσάς αποκλειστικά. Σκοπός είναι η φαντασίωση να διεγείρει και τους δύο, ώστε να κινείστε στο ίδιο μήκος κύματος κατά την διάρκεια της πράξης. Η φαντασίωση, άλλωστε, δημιουργείται για να προσφέρει ευχαρίστηση -και στους δύο- άρα γιατί να μην την μοιραστούμε;

Δείτε στα Σχετικά Link τις πιο συχνές σεξουαλικές φαντασιώσεις και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v