Comic Movies: "Χάρτινοι" ήρωες στην μεγάλη οθόνη

Με αφορμή την προβολή του αμφιλεγόμενου Watchmen, θυμόμαστε όλους τους "χάρτινους"  (υπερ) ήρωες που ξεχώρισαν, βρίσκοντας τον δρόμο προς την μεγάλη οθόνη. Από τον Batman μέχρι τον Hellboy και από τον... Λεωνίδα μέχρι τον Wolverine, διαλέξαμε τις 10 comic ταινίες που αγαπήθηκαν περισσότερο.
Comic Movies: Χάρτινοι ήρωες στην μεγάλη οθόνη
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

1. V for Vendetta (2005)

Πολύ μπροστά από την εποχή του το συμβολικό κόμικ του Άλαν Μούρ (Watchmen, From Hell) είχε την τύχη να μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη από τους Αδερφούς Wachowsky (Matrix), οι οποίοι κατάφεραν να εντυπωσιάσουν διατηρώντας τα ειδικά χαρακτηριστικά του  κόμικ χωρίς να χάσουν στη πορεία το νοηματικό τους στόχο. Η ταινία κατάφερε να αποδώσει πλήρος την ατμόσφαιρα και τα σκηνικά του κόμικ, τα οποία ήταν πέρα για πέρα Οργουελλικά, θυμίζοντας αρκετά το "1984". Σε αυτό συνέβαλαν και οι πρωταγωνιστές Hugo Weaving (στον ρόλο του εκδικητή V) και Natalie Portman (στον ρόλο της Evey).




2.Sin City (2005)
Ταινία-πρόδρομος, όσον αφορά την σκηνοθεσία και την φωτογραφία για τα μετέπειτα «300» και “Watchmen” το Sin City αποτέλεσε μία από τις καλύτερες μεταφορές κόμικ στον κινηματογράφο. Σε αυτό βοήθησε φυσικά η σκηνοθεσία του Robert Rodriguez και του Quentin Tarantino. Η ταινία κατάφερε να διατηρήσει ταυτόχρονα την αυθεντική οπτική του κόμικ του Φρανκ Μίλλερ σε συνδυασμό με τα animation χαρακτηριστικά και την αισθητική ενός φιλμ νουάρ. To cast της ταινίας περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους Μίκυ Ρούρκ, Μπρους Γουίλλις και Τζέσικα Άλμπα. Περιμένουμε αγωνιωδώς το σήκουελ, μιας και η πρώτη ταινία βασιζόταν μόλις σε τρεις ιστορίες του κόμικ.



3.The Dark Knight (2008)
O Κρίστοφερ Νόλαν (Memento) είχε δείξει από νωρίς τις προθέσεις του όσον αφορά την μεταφορά του ανθρώπου νυχτερίδα στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία The Batman Begins ενθουσίασε τους απανταχού φαν του κόμικ και όλα έδειχναν ότι το σήκουελ πλησίαζε. Και πράγματι ο Σκοτεινός Ιππότης, με φοβερούς πρωταγωνιστές (με αποκορύφωμα τον Χιθ Λέτζερ στον ρόλο του Τζόκερ), σκοτεινή σκηνοθεσία, στιβαρό σενάριο και ατμοσφαιρικό soundtrack έγινε το talk of the year για το 2008 και έβαλε τον πήχη για τις κινηματογραφικές μεταφορές των κόμικ υπερηρώων ένα σκαλί παραπάνω. Για πολλούς αξεπέραστο.



4.Spiderman 2 (2004)
Όταν ο κάλτ σκηνοθέτης Σαμ Ράιμι (Evil Dead) ξαναπήρε την κάμερα στα χέρια του για την δεύτερη συνέχεια του εντυπωσιακού Spiderman κανείς δεν περίμενε ότι θα ξεπεράσει την πρώτη. Κοινό και κριτικοί συμφώνησαν ότι στην δεύτερη ταινία τα έφφε ήταν καλύτερα, το σενάριο πιο ενδιαφέρον (ο αραχνάκιας μάχεται ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό) και οι χαρακτήρες πλησίασαν στο προσκήνιο περισσότερο από την προηγούμενη φορά. Οι φαν του κόμικ θα βρουν μια πληθώρα χαρακτήρων όπως ο αστροναύτης γιος του εκδότη της Buggle που αργότερα γίνεται ο Venom, και ο γιατρός του Parker που θα γίνει αργότερα ο άνθρωπος κροκόδειλος.



5.Superman: The Movie (1978)
Αν και έχουν περάσει ήδη τρεις δεκαετίες, αυτή η μεταφορά του πιο διάσημου υπερήρωα αντέχει ακόμα στον χρόνο. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε, αφού στον ρόλο του υπέρ -ανθρώπου βρίσκουμε τον μοναδικό Κρίστοφερ Ρήβ, στον ρόλο του «κακού» Λεξ Λούθορ τον Τζιν Χάκμαν και φυσικά τον αξεπέραστο Μάρλον Μπράντο στον ρόλο του πατέρα Jor-El. Επίσης τα μοναδικά για την εποχή της ειδικά εφφέ είχαν κάνει αίσθηση και συνεχίζουν να φαίνονται εντυπωσιακά ακόμα και σήμερα. Κλάσεις ανώτερο από το πρόσφατο ριμέικ και φυσικά από τις άλλες δύο ταινίες της σειράς.



6.300 (2007)
Βασισμένη στο ομώνυμο εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Φρανκ Μίλερ (Sin City) και σε σκηνοθεσία Ζακ Σνάιντερ (“Dawn of the Dead”) η ταινία αφηγείται τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά το 480 π.Χ. και συγκεκριμένα την ένδοξη μάχη ανάμεσα στους Λακεδαιμόνιους και τους Πέρσες στα στενά των Θερμοπυλών. Εντάξει, μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας και πρωτότυπου σεναρίου, μπορεί να μην έχει φοβερές ερμηνείες (εκτός από τις κραυγές του Τζέραλντ Μπάτλερ) αλλά έχει εντυπωσιακές σκηνές μάχης και ευρηματική σκηνοθεσία.



7.Blade II (2002)
Από ένα ψιλοάγνωστο κόμικ της Marvel βγήκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 3 ταινίες με βασικό ήρωα τον Blade. Μισός άνθρωπος, μισός βρικόλακας τα βάζει με όλους και με όλα, έχοντας στο πλάι του τον γέρο βοηθό του και μια σειρά από υπερσύγχρονα όπλα. Ξεχωρίσαμε την δεύτερη ταινία της σειράς, κυρίως λόγω της ευρηματικής σκηνοθεσίας του «παραμυθά» Γκιλιέρμο Ντελ Τόρο και των εντυπωσιακά βίαιων μαχών. Ο Γουέσλι Σνάιπς είναι επίσης εξαιρετικός σε έναν ρόλο που του ταιριάζει γάντι.



8.X2: X-Men United (2003)
Ύστερα από το πρώτο επιτυχημένο πέρασμα του θρυλικού κόμικ 'X-Men' της Marvel, στη μεγάλη οθόνη το 2000 ήταν σχεδόν βέβαιο πως το sequel δε θα αργούσε να βγει στις αίθουσες. Και σε αυτήν την σειρά, η δεύτερη ταινία ήταν καλύτερη από την πρώτη. Ο Μπράιαν Σϊνγκερ (Συνήθεις ύποπτοι) αν και έκανε ορισμένες «μικροεπεμβάσεις» στον φανταστικό κόσμο των υπερηρώων, κατάφερε να αναδείξει το ύφος της περιπέτειας χωρίς να αδιαφορήσει για τα πρόσωπα. Αν και το καστ είναι κάτι παραπάνω από πλούσιο, την παράσταση κλέβει ο χαρακτήρας του Nightcrawler, τον οποίο υποδύεται ο Allan Cumming.



9.Hellboy (2004)
Ο «παραμυθάς» Γκιλιέρμο Ντελ Τόρο, κατάφερε για 2η φορά μετά το Blade να δώσει αξιόλογη κινηματογραφική υπόσταση σε έναν ακόμα ψιλοαδιάφορο ήρωα κόμικ του Mike Mignola. Ο κόκκινος αθυρόστομος δαίμονας, με τα κομμένα κέρατα και το τεράστιο χέρι ‘χτύπησε’ την μεγάλη οθόνη το 2004 και συνάντησε μεγάλη επιτυχία, κυρίως χάρη στην απολαυστική ερμηνεία του Ron Perlman στον ομώνυμο ρόλο. Η αγάπη του σκηνοθέτη για το δημιούργημά του είναι φανερή σε όλη την ταινία, η οποία γνώρισε και μία συνέχεια.



10.Iron Man (2008)
Ένας ακόμα ήρωας της Marvel, ο Iron Man, βρίσκει την κινηματογραφική του εκδοχή, η οποία οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας της στην υποκριτική δεινότητα του Robert Downey Jr. Με την βοήθεια της Gwyneth Paltrow στο ρόλο της πιστής βοηθού του Stark, αλλά και του Jeff Bridges η ταινία ήταν καλή για το είδος της και είχε έντονα χιουμοριστικά στοιχεία. Καθόλου κακό το αποτέλεσμα αν αναλογιστούμε ότι ο Iron Man δεν είναι κι ο πλέον δημοφιλής των ηρώων της Marvel.



Επίσης θα θυμόμαστε για πολύ καιρό:

- Το καλτ δημιούργημα Flash Gordon του 1980 με soundtrack από τους Queen.
- Τον Warren Beatty και την Μαντόνα στο Dick Tracy (1990)
- To Ghost World (2001) με τον Steve Buscemi.
- Τον ανεκδιήγητο Robin Williams στον ρόλο του Ποπάϋ του Νάυτη (1980). Απόλυτο must.
- Την σέξυ Τζέην Φόντα στον ρόλο της Barbarella, στο κιτς δημιούργημα του Roger Vadim και φυσικά
- Τον ανεπανάληπτο νυν κυβερνήτη Άρνολντ Σβαρτσενέγγερ, στον ρόλο του Κόναν του Βάρβαρου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v