Brain Training sites: Γυμνάζοντας το μυαλό μας online

Το μυαλό μας -όπως και οι υπόλοιποι μυς του σώματός μας- αναμφίβολα χρήζει εκγύμνασης. Νοητικής. Αυτά τα sites έχουν ως στόχο να γυμνάσουν τους νευρώνες του εγκεφάλου μας, μέσα από δεκάδες πάζλ, τέστ νοημοσύνης, γρίφους και κάθε λογής εικονικές δραστηριότητες.  
Brain Training sites: Γυμνάζοντας το μυαλό μας online
Όλοι μας γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για τα οφέλη της νοητικής άσκησης. Το πιο σημαντικό όργανο του ανθρωπίνου σώματος, ο εγκέφαλος, χρειάζεται και αυτό να είναι σε εγρήγορση. Εάν πάψουμε να το εξασκούμε με διάφορους τρόπους  τότε θα πάψει και εκείνος να δουλεύει σωστά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ρουτίνα πνευματικών δραστηριοτήτων μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την αυτοσυγκέντρωσή, την μνήμη, αλλά και την δημιουργικότητά μας. Η νοητική υγεία συνδέεται άμεσα και με την ποιότητα ζωής. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διαρκής εγρήγορση του νου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτζχάιμερ καθώς γερνάμε.

Τα online παιχνίδια νοητικής εξάσκησης (brain training games) έχουν γίνει καθημερινή ασχολία πολλών ενηλίκων, οι οποίοι ψάχνουν έναν τρόπο να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους εξασκώντας παράλληλα το μυαλό τους. Η Nintendo μάλιστα, κυκλοφόρησε πρόσφατα και το Brain Age, ένα παιχνίδι που υπόσχεται ότι θα κρατήσει το μυαλό των παικτών σε εγρήγορση, γυμνάζοντάς το καθημερινά για 10 λεπτά. Το παιχνίδι έγινε ανάρπαστο σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία του κόσμου να κρατήσει το μυαλό του σε διαρκή εγρήγορση. Φυσικά δεν χρειάζεται να αγοράσετε αυτό το παιχνίδι η οποιοδήποτε παρόμοιο. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από sites που προσφέρουν δωρεάν παρόμοια παιχνίδια εξάσκησης. Σας προτείνουμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά.

Queendom

Ένα Site με ποικιλλία από τεστ κάθε είδους που λειτουργεί από το 1996. Στην ενότητα των Brain tests θα βρείτε IQ tests, εγκεφαλικά παιχνίδια (δοκιμάστε το Royal Test, θα σας απασχολήσει αρκετά), πάζλ, παιχνίδια μνήμης και παιχνίδια με τετράγωνα (θυμίζουν sudoku). Πρόκειται για ένα απο τα μεγαλύτερα site με τέστ και η χρήση του είναι εντελώς δωρεάν. Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε και δικό σας λογαριασμό, πάλι δωρεάν, κάτι που θα σας δώσει την δυνατότητα να αποθηκεύσετε τα σκόρ και τα αποτελέσματά σας, όπως επίσης και να ελέγξετε την πρόοδό σας, να επικοινωνήσετε και με άλλους χρήστες του site κτλ. Τα τεστ χωρίζονται σε Pro tests και Just for Fun tests. Όπως καταλαβαίνετε τα Pro tests είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια και δίνουν περισσότερες πληροφορίες με γραφήματα και στατιστικές, ενώ παρέχουν και συμβουλές προς τους χρήστες. 

Sharp Brains 

To Sharp Brains είναι περισσότερο μια βιομηχανία έρευνας παρά ένα site με παιχνίδια. Μην απογοητέυεστε όμως. Αυτοί οι τύποι φαίνεται να ξέρουν πολύ καλά και να έχουν άρτια αντίληψη σχετικά με οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με το μυαλό μας. Στο φοβερά οργανωμένο site θα βρείτε πληθώρα συνεντέυξεων, άρθρων, ερευνών, ειδήσεων και συμβουλών σχετικά με το ανθρώπινο μυαλό. Το site διαθέτει επίσης και blog, όπου οι χρήστες ανταλλάσουν γνώμες και απορίες. Αν τώρα ψάχνετε πάση θυσία για κάποιο παιχνίδι μην περιμένετε και πολλά. Στην ενότητα Brain Teasers and Games θα βρείτε τα 50 καλύτερα παιχνίδια από κάθε κατηγορία (μνήμης, παρατηρητικότητας, γλώσσας, αντανακλαστικών), όπως επίσης και μερικά πάζλ. 

Braingle

Από τα πιο ευρεία, εύχρηστα και διασκεδαστικά brain training site, το Braingle προσφέρει την μεγαλύτερη ποικιλία από πάζλ, γρίφους, mind games και κουίζ με περισσότερα από 12.000 παιχνίδια(!). Μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν και να χαθείτε κυριολεκτικά στην ... άβυσσο των παιχνιδιών που προσφέρει. Παιχνίδια για κάθε γούστο και ηλικία θα σας κρατήσουν για αρκετή ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, εξασκώντας παράλληλα το μυαλό σας. Προσοχή όμως, μην το ... παρακάνετε γιατί υπάρχει και ο πονοκέφαλος! Η εγγραφή στην ιστοσελίδα είναι δωρεάν, ενώ σας δίνεται και η δυνατότητα να "ανεβάσετε" και το δικό σας brain game, αν φυσικά ασχολείστε. Οι χρήστες βαθμόλογούν και γράφουν σχόλια για το κάθε παιχνίδι, κρατώντας έτσι το site σε συνεχή ανανέωση και βελτίωση. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα site του είδους του, αν όχι το κορυφαίο. 

MiniClip

Η ...χαρά του παιδιού και του ενήλικα. Ίσως το πιο όμορφο αισθητικά site στο είδος του, περιέχει εκατοντάδες Flash games κάθε κατηγορίας. Όλα σχεδόν είναι άκρως διασκεδαστικά και σίγουρα θα σας κολλήσουν για αρκετές ώρες στην οθόνη του υπολογιστή σας. Αν και δεν περιέχει εξολοκλήρου brain train games, παρ'όλά αυτά η συγκεκριμένη κατηγορία έχει μεγάλη ποικιλία. Από αυτά ξεχωρισαμε το Anagrammatic, στο οποίο μπορείτε μάλιστα να προκαλέσετε και άλλους online χρήστες σε ένας εναντίον ενός "μάχες" με αναγραμματισμούς. Αν πάλι κουραστήκατε να εξασκείτε το μυαλό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα πολλά ακόμα παιχνίδια που έχει το όμορφο αυτό site.

BrainArena

Αυτό το site προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα στο brain training, αυτόν του ανταγωνισμού, κάτι που το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο ταυτόχρονα. Oι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον στα παιχνίδια, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο!  Οι επιλογές που έχουν οι χρήστες σε παιχνίδια είναι πολλές: κρεμάλα, παιχνίδια μνήμης, σουντόκου και άλλα πολλά. Ο κάθε γύρος περιλαμβάνει 30 νοητικά τεστ  διάρκειας 90 δευτερολέπτων το καθένα. Σκοπός είναι οι χρήστες να ολοκληρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα τεστ για να αποκτήσουν καλύτερη θέση στην γενική βαθμολογία. Αν λοιπόν σας ιντριγκάρει ο ανταγωνισμός και θέλετε παράλληλα να ακονίσετε το μυαλό σας τότε το BrainArena είναι το ιδανικό για εσάς!

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v