Οι sexy (;) άνδρες του People για το 2008

Με αφορμή την φετινή λίστα του περιοδικού People για τους πιο σέξι άνδρες του κόσμου, δε μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Τι είναι σέξι; Και από πού ως πού οι συγκεκριμένοι τύποι χαίρουν αυτού του τίτλου;
Οι sexy (;) άνδρες του People για το 2008
Το καλογυμνασμένο σώμα; Το θεληματικό πηγούνι; Οι γκρι κρόταφοι; Η πολλά υποσχόμενη καριέρα; Παρατηρώντας τους φετινούς πιο σέξι άνδρες, που ανακοινώθηκαν από το περιοδικό People την περασμένη εβδομάδα, μπήκαμε αναπόφευκτα στην διαδικασία να αναρωτηθούμε: Τι είναι τελικά σέξι; Και για ποιο λόγο επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένοι να χαίρουν αυτού του τίτλου;

Ξεκινήσαμε, λανθασμένα μάλλον, τον συλλογισμό μας αναλογιζόμενοι τι είναι σέξι για μία γυναίκα. Και αυτό γιατί όταν πρόκειται για επιλογή συντρόφου ή εραστή οι γυναίκες κατηγορούμαστε ότι είμαστε πολύπλοκα πλάσματα, ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε από έναν άνδρα και ότι «άλλο» λέμε ότι θέλουμε και με «άλλο» τελικά καταλήγουμε. Χωρίς να επιχειρώ να απολογηθώ εκ μέρους όλων των γυναικών -γιατί να απολογείσαι για τις επιλογές σου, άλλωστε;- μπορώ νομίζω να υποθέσω μία πιθανή εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό.

Αν ανατρέξουμε σε περασμένους αιώνες, για αρκετά χρόνια οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα επιλογής συντρόφου, με την έννοια ότι ήταν εκείνες που επιλέγονταν από κάποιον άνδρα για να υποδυθούν τον ρόλο της συζύγου ή της ερωμένης. Για να «δώσει» ο πατέρας την κόρη του σε έναν άνδρα, αυτός έπρεπε τουλάχιστον να έχει καλή δουλειά, να μπορεί να την «ζήσει». Και αυτό το κριτήριο έχει σίγουρα επηρεάσει, έστω και υποσυνείδητα σήμερα, σε κάποιον βαθμό την επιλογή του συντρόφου από μία γυναίκα. Έτσι, όταν οι γυναίκες χειραφετήθηκαν και απέκτησαν από μόνες τους δικαίωμα επιλογής τα κριτήρια, μαζί με το προαναφερθέν, πολλαπλασιάστηκαν και είτε μπερδεύτηκαν ή απέκτησαν σειρά προτεραιότητας, με πρώτο και κύριο την έλξη.

Και με την έλξη επανερχόμαστε στον αρχικό μας συλλογισμό. Η απάντηση στο τι είναι σέξι, τόσο όσον αφορά στις γυναίκες όσο και στους άνδρες είναι αυτό ακριβώς: Η έλξη. Η΄ μάλλον η υπόσχεση της συναίνεσης στον έρωτα, ακόμα κι αν αυτή είναι επίπλαστη, ακόμα κι αν αυτή δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απευθύνεται σε εμάς προσωπικά. Τώρα μένει να δούμε από πού ως πού οι συγκεκριμένοι άνδρες που επελέγησαν από τους συντάκτες και τις συντάκτριες του περιοδικού People αφήνουν περιθώρια συναίνεσης. Γιατί, δηλαδή, ένας 40χρονος, πατέρας δύο παιδιών, παντρεμένος εδώ και 12 χρόνια με την ίδια, κατά οκτώ έτη μεγαλύτερή του, γυναίκα (η οποία παρεμπιπτόντως μοιάζει σαν μητέρα του), θεωρείται ο πιο σέξι άνδρας του πλανήτη;

Ο λόγος για τον Hugh Jackman, έναν καλλιτέχνης «τρία σε ένα», αφού έχει αποδείξει ότι εξίσου καλά μπορεί να τραγουδάει, να χορεύει και να… χειρίζεται τα όπλα. Στη θέα του ύψους 1,87 μ. κορμιού του, χτισμένο με εντυπωσιακούς κοιλιακούς και δικέφαλους, άνδρες και γυναίκες πάσης ηλικίας μένουν με το στόμα ανοιχτό, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα λεγόμενα της συναδέλφου του Nicole Kidman, με την οποία θα πρωταγωνιστούν στην ταινία Australia. Η σύζυγός του, που ανέφερε πως περίμενε μία τέτοια πρωτιά, αποκάλεσε το σώμα του «Θανατηφόρο», αλλά πρόσθεσε «μου αρέσει αυτό που κρύβεται μέσα του»: ένας ρομαντικός, άνδρας, δηλαδή, που στο σπίτι τραγουδάει μπαλάντες και ετοιμάζει pancakes για τα παιδιά, τον Όσκαρ 8 και την Άβα 3 ετών.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ένας βρετανός ηθοποιός που πριν τον ρόλο-σταθμό που του δόθηκε πριν τρία χρόνια, δεν νομίζω ότι θα φανταζόταν ποτέ ότι αξίζει έναν τέτοιο «τίτλο» (αν τον θυμάστε καθόλου στην ταινία Road to Perdition, θα συμφωνήσετε). Στην ερώτηση ποιο είναι το αγαπημένο του Bond Girl, ο 40χρονος Daniel Craig απαντά περήφανα «αυτή που κρατάω στην αγκαλιά μου», την αμερικανίδα κινηματογραφική παραγωγό Satsuki Mitchell, δηλαδή. Για την ιστορία, ο Craig έχει μία μικρή κορούλα από τον πρώτο του γάμο.

Ότι το πρεστίζ, έστω κι αν αυτό είναι επίπλαστο, δίνει γοητεία έρχεται να επιβεβαιώσει ο κάτοχος της τρίτης θέσης στους πιο σέξι άνδρες, ο 31χρονος Αμερικανός ηθοποιός Jon Hamm, που πρωταγωνιστεί στην άκρως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης Mad Men, υποδυόμενος τον μυστηριώδη αλλά πανούργο διαφημιστή Don Draper. «Προσπαθώ να είμαι καλός άνθρωπος. Είμαι αφοσιωμένος και αξιόπιστος. Είμαι ευγενικός», λέει ο Hamm, που έχει εδώ και 10 χρόνια σχέση με την ηθοποιό Jennifer Westfeldt. «Και είμαι πραγματικά καλός οδηγός». Και όλα αυτά μαζί, φαίνεται, είναι αρκετά για να τον χαρακτηρίσουν σέξι.

Σε ένα ακόμα ηθοποιό, πρωταγωνιστή της αμερικανικής σειράς High School Musical 3 που έγινε πλέον ταινία, δίνεται η τέταρτη θέση. Ο μόλις 21 έτους Zac Efron δηλώνει πως μεγαλώνοντας αρχίζει να απομακρύνεται από τα τζιν και τα σανδάλια και αναγνωρίζει την αξία ενός καλού κοστουμιού (το καβάλησε ήδη αυτός…). Καθώς και η πέμπτη θέση, που δίνεται στον 27χρονο Robert Buckley, πρωταγωνιστή της σειράς Lipstick Jungle. Την έκτη θέση καταλαμβάνει ο 44χρονος αμερικανός Blair Underwood, πατέρας τριών παιδιών, πρωταγωνιστής της σειράς Dirty Sexy Money, ο οποίος δήλωσε ότι απορεί και ο ίδιος με την πέραση που μπορεί να έχει ακόμα στις γυναίκες. Και την έβδομη το κακό παιδί της σειράς-απογόνου του Sex and the City, Gossip Girl, Ed Westwick (ετών 21). Και πώς πουλάει ένας 21χρονος σήμερα το σεξ απίλ του; «Η αδυναμία μου είναι ο λαιμός. Όταν τα κορίτσια πλησιάζουν πολύ κοντά στον λαιμό μου, τρελά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν», λέει ο γλυκανάλατος πιτσιρικάς.

Τις τελευταίες τρεις θέσεις της πρώτης δεκάδας των πιο σέξι ανδρών για το 2008 καταλαμβάνουν, ο αθλητής-θαύμα, ολυμπιονίκης οκτώ χρυσών μεταλλίων, Michael Phelps, ο οποίος έχοντας επίγνωση της εμφάνισής του απαντά «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σέξι. Η μαμά μου είναι μακράν η σημαντικότερη γυναίκα στη ζωή μου.» Ο άγνωστος, σε εμάς τουλάχιστον, Αμερικανός τραγουδιστής της country Blake Shelton, που σχολιάζει ότι σέξι πρέπει να θεωρείται ο άνδρας που οδηγεί τρακτέρ γεμάτος λάσπες και γρατσουνιές (!) και δέκατος στην κατάταξη είναι ο 26χρονος Κινέζος πιανίστας Lang Lang, τον οποίον μπορεί να θυμάστε από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο. Τι λέει ο ίδιος πάνω σ’αυτό; «Όταν παίζεις πιάνο, νιώθεις το αίμα σου να ανεβαίνει. Γίνεσαι μέρος του. Είναι ένα πολύ σέξι όργανο». Και μετά από αυτό το σχόλιο, θα σας παρακαλέσω να κοιτάξετε την φωτογραφία του και να μου απαντήσετε: Από πού ως πού μπορεί να θεωρηθεί αυτός ο άνδρας σέξι;;;

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v