7 Νέα Θαύματα: Νεότερα από το... μέτωπο της ψηφοφορίας

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιας ψηφοφορίας που κανείς δεν περίμενε ότι θα ενέπνεε τόσες συζητήσεις –και τόση αμφισβήτηση– μαθαίνουμε εξελίξεις, συλλέγουμε απόψεις και αναλύουμε μύθους και αλήθειες σχετικά με τα επτά νέα θαύματα του κόσμου.
7 Νέα Θαύματα: Νεότερα από το... μέτωπο της ψηφοφορίας
17 ημέρες και λίγες ώρες θα απομένουν, τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας που θα αναδείξει τα επτά νέα θαύματα του κόσμου –με εισαγωγικά ή χωρίς. Κι ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας και οι συζητήσεις γύρω από την αξιοπιστία και την αξιοκρατία της αυξάνονται και πληθύνονται, οι ειδήσεις σχετικά με την πορεία της κάνουν το γύρο του κόσμου.

Τα τελευταία, λοιπόν, νέα θέλουν την Ακρόπολη μέσα στην πρώτη επτάδα, να συναγωνίζεται το Τσίτσεν Ίτζα των Μάγιας για τις πρώτες θέσεις. Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου τέθηκαν πρόσφατα εκτός συναγωνισμού, καθώς αποφασίστηκε ότι θα λάβουν τιμητικό τίτλο, ως το μοναδικό θαύμα της αρχαιότητας που υπάρχει ακόμη, άσχετα αν μπουν στην επτάδα ή όχι. Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν το Κολοσσαίο, το Σινικό Τείχος, το Μάτσου Πίτσου, το Ταζ Μαχάλ και τα Μοάι της Νήσου του Πάσχα.

Αυτά, βέβαια, μέχρι στιγμής, χωρίς να έχει κλείσει ακόμη επισήμως η ψηφοφορία –πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, άλλωστε, κυκλοφορούσαν e-mails που ”προειδοποιούσαν” ότι η Ακρόπολη κινδύνευε να μείνει εκτός λίστας και προέτειναν όσους δεν είχαν ακόμη ψηφίσει να αποφύγουν τα αγάλματα του Νησιού του Πάσχα για λόγους… τακτικής (!).

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ειδική τελετή που θα διεξαχθεί στο Στάδιο Da Luz στη Λισσαβόνα στις 7 Ιουλίου, παρουσία των μελών της επιτροπής που επέλεξε τα 21 μνημεία που τέθηκαν στην ψηφοφορία, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της UNESCO, Dr. Federico Mayor Zaragoza, αλλά και διασημοτήτων όπως οι Hillary Swank, Neil Armstrong, Cristiano Ronaldo, Jennifer Lopez, Jose Carreras, Joaquín Cortés, and Dulce Pontes.

Οι τιμές των εισιτηρίων, σύμφωνα με το επίσημο site του Ιδρύματος για τα Επτά Νέα Θαύματα του Κόσμου, κυμαίνονται από 55 έως 140 ευρώ, ενώ διατίθενται και πακέτα διαμονής και εισιτηρίων, που ξεκινούν από 250 ευρώ.

Μιλώντας εδώ για τιμές, αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως σωστά διατείνονται εδώ και αρκετό καιρό οι επικριτές της ιδέας, το ίδρυμα που διοργανώνει την ψηφοφορία, καθώς και όλα τα event που την προωθούν, είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός που αποκομίζει έσοδα, κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις τηλεφωνικές ψηφοφορίες.

Μέρος των εσόδων αυτών, θεωρητικά τουλάχιστον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Ιδρύματος, Bernard Weber, πρόκειται να διατεθούν για τη συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των υποψήφιων ”θαυμάτων”.

Όπως, όμως, και να έχει, σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πουλάει μια ιδέα με στόχο το προσωπικό όφελος –το οποίο είναι, συνήθως χρηματικό. Μάλλον περισσότερη έκπληξη –και καχυποψία– θα προκαλούσε μια δήλωση περί μη κερδοσκοπικών οργανισμών και φιλανθρωπικών ή ιστορικών προθέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, για όσους βρίσκουν την ιδέα ενδιαφέρουσα, θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στα μνημεία που πιστεύουν ότι αξίζουν μια θέση στο hall of fame της Ιστορίας, ή απλά θεωρούν ότι το όλο εγχείρημα έχει πλάκα –χωρίς περιττές μεγαλοστομίες– και δε νιώθουν να θίγονται από το γεγονός πως η εκστρατεία είναι κερδοφόρος για τους εμπνευστές της, η online ψηφοφορία παραμένει δωρεάν –και ανοικτή έως τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουνίου.

Τα υπόλοιπα… στη Λισσαβόνα.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v