Τι εστί... Κάρλες Πουτζδεμόν;

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Καταλονίας που έφερε τα πάνω κάτω στην Ισπανία και την Ευρώπη;
Τι εστί... Κάρλες Πουτζδεμόν;

Ο Carles Puigdemont γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1962 στο Άμερ της Καταλονίας. Στα 16 του, ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος για την τοπική εφημερίδα Diari de Girona.

Στο πανεπιστήμιο της Χερόνα, σπούδασε Καταλανική φιλοσοφία, όμως τα παράτησε σύντομα για να ακολουθήσει το επάγγελμα της καρδιάς του, τη δημοσιογραφία. Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στην εφημερίδα El Punt, έγινε αρχισυντάκτης της το 1988, δουλεύοντας παράλληλα στο περιοδικό Presencia. Την ίδια περίοδο, ίδρυσε το αγγλόφωνο περιοδικό Catalonia Today.

Tο 2006, αφήνει τη δημοσιογραφία για να μπει στην πολιτική αποδεχόμενος μια υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο της Καταλονίας. Χάρη στη δυνατή προϋπηρεσία του στην επικοινωνία, βοηθά στην ίδρυση του καταλανικού πρακτορείου ειδήσεων, ενός ψηφιακού τρόπου έκφρασης για το καταλανικό κίνημα.

Το 2011, εκλέγεται δήμαρχος της Χερόνας, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας. Ήταν ο πρώτος πολιτικός σε 32 χρόνια που κατάφερε να “σπάσει” την κυριαρχία του σοσιαλιστικού κόμματος στην πόλη.

Εν συνεχεία ο Puigdemont ενισχύει τα πολιτικά του προσόντα μεταξύ των Καταλανών γινόμενος πρόεδρος της ένωσης των δήμων για ανεξαρτησία, ενώ εξελέγη μέλος του περιφερειακού κοινοβουλίου. Στις 10 Ιανουαρίου 2016, εκλέγεται πρόεδρος της Καταλονίας.

Είναι ο πρώτος Καταλανός Πρόεδρος που δεν ορκίστηκε πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα και στον σημερινό βασιλιά Φίλιππο. Εν μέσω επικρίσεων από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για τον ρόλο του στο δημοψήφισμα, ο Puigdemont κατόρθωσε να προωθήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Καταλονίας.

Όμως η ψηφοφορία έχει κηρυχθεί αντισυνταγματική από τα δικαστήρια της χώρας, γεγονός που μας φέρνει στο σήμερα. Παρά τις αντιδράσεις και την καταστολή, ο Puigdemont και οι υποστηρικτές του είναι ανυποχώρητοι.

"Εχουμε όλες τις δυνάμεις του κράτους εναντίον μας", ανέφερε σε προεκλογική συγκέντρωση στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ σε συνέντευξή του στην Telegraph είπε χαρακτηριστικά πως "η Ευρώπη στηρίζει την Ισπανία σαν ένα ζόμπι".

Η έντονη παρουσία του στα social και το "χάρισμά" του στην επικοινωνία τον έφεραν, μεταξύ άλλων στο προσκήνιο, αυξάνοντας την επιρροή του. "Ξέρουμε ότι θα υπάρχει καταστολή, συλλήψεις... Όμως είμαστε προετοιμασμένοι, δε θα μας σταματήσουν", πόσταρε στο Twitter. 

“Η Καταλονία θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της μέσα σε λίγες ημέρες”, ανέφερε σε διεθνή πρακτορεία προ ημερών, αψηφώντας για ακόμα μια φορά επιδεικτικά τη Μαδρίτη.

Το δημοψήφισμα του Puigdemont έχει πυροδοτήσει την πιο σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Αν ο Puigdemont βγει νικητής από όλο αυτό, τότε ο πιτσιρικάς που παράτησε το Πανεπιστήμιο για να γίνει δημοσιογράφος, στα 52 του χρόνια θα βρίσκεται επικεφαλής μιας ιστορικής εξέλιξης στην χώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v