«Ο Richie Hawtin μου έσωσε τη ζωή»

Ο βρετανοκαναδός που διέδωσε το Detroit techno δεν είναι ένας ακόμα DJ της σειράς. Έξι μοναδικές στιγμές στην 20χρονη και βάλε καριέρα του το αποδεικνύουν.
«Ο Richie Hawtin μου έσωσε τη ζωή»

Richie Hawtin. Ένα όνομα, μια ιστορία στον χώρο της techno. Εκατομμύρια λέξεις έχουν γραφτεί για τη συνεισφορά του βρετανο-καναδού από το Oxfordshire στην ηλεκτρονική μουσική. Και είναι μεγάλο ποσοστό αλήθεια.

Από τα τέλη του ’80, ο Richie Hawtin έχει καταφέρει πολλά πράγματα. Ηγήθηκε του κινήματος της minimal techno δουλεύοντας με ψευδώνυμα-project όπως το FUSE και το Plastikman ενώ έδωσε βήμα σε δεκάδες αντίστοιχης φιλοσοφίας παραγωγούς με τα label του Plus 8 και M_nus. Έπαιξε σε μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το Space στην Ibiza και έβαλε στόχο να «δασκαλέψει» τους νεώτερους στην ιστορία της dance.

Με αφορμή την προσεχή άφιξή του στην Ελλάδα, στις 23 Σεπτεμβρίου στο Techniques Festival, θυμόμαστε τις πιο γκράντε στιγμές της καριέρας του.

Η γέννηση του Plastikman

Η «περσόνα» που έφτιαξε το 1993 ως Plastikman άνοιξε διάπλατα τις πύλες για την καταξίωσή του, με αφορμή κομμάτια – σταθμούς στην  ιστορία της techno όπως τα «Approach & Identify» και «Spastik».



Το τουρ CNTRL: Beyond EDM

Το είδος EDM που τόσο έθισε τους πιτσιρικάδες στις ΗΠΑ και έγινε διεθνές φαινόμενο την τελευταία οφείλει τη γέννησή της σε παραγωγούς όπως Hawtin. Για να θυμίσει σε όλους πώς ξεκίνησε η φάση, συνεργάστηκε με τον Loco Dice και τον Ean Golden για να επιμορφώσει το κοινό μέσα από σεμινάρια σε Πανεπιστήμια και εμφανίσεις σε μεγάλα venues.



Ο χορός του Sven Vath

Αν μπορείς να καταφέρεις τον κορυφαίο Dj του είδους να ανέβει στο… τραπέζι και να κοπανιέται με τις μουσικές σου, τότε αυτή σίγουρα είναι μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας σου. Ο Hawtin το κατάφερε στα 50α γενέθλια του μπαρμπα-Sven στο γιγαντιαίο φεστιβάλ Time Warp στη Γερμανία, μπροστά από 30.000 κόσμου.



H επιστροφή του Plastikman

Το 2013 ο Hawtin εμφανίστηκε στο μουσείο τέχνης της Νέας Υορκης, το Guggenheim, ύστερα από πρόσκληση του σχεδιαστή μόδας Raf Simons. Έπαιξε με το όνομα ‘Richie Hawtin, aka Plastikman' μετά από 11 χρόνια, προκαλώντας δάκρυα συγκίνησης στους techno fans που ήλπιζαν σε επιστροφή της «περσόνας» αυτής. Οι ελπίδες τους έγιναν πραγματικότητα αφού ολόκληρο το show ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε άλμπουμ το 2014.



Το ENTER στην Ibiza

Το συγκεκριμένο πάρτι σηματοδότησε μια νέα εποχή για το δημοφιλές club. Πριν το 2012 όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε δεν είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο που να συνδυάζει techno, design και τεχνολογία σε ένα τεράστιο event.



Hawtin, Δόκτωρ Hawtin



Πέρα από την επική φωτογραφία με τον Hawtin και τον Patrick Stewart να ανταλλάσουν χειραψία, η απονομή στον Dj του τιμητικού τίτλου Ομότιμου Διδάκτορα στη Μουσική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο του Huddersfied, είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα του. Αν αναρωτιέστε «ποτς γκένεν αυτό», το πράγμα ξεκίνησε από την εργασία του Dr. Nick Bougaieff πάνω στην minimal techno με αναφορά στις μεθόδους που χρησιμοποιούσε στις ζωντανές του εμφανίσεις ο Plastikman.



 Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v