Προσωπικότητες που άλλαξαν την εποχή τους

Οκτώ προσωπικότητες από την αρχαιότητα ως σήμερα που άλλαξαν τον κόσμο και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Προσωπικότητες που άλλαξαν την εποχή τους
Γεννήσαν επιστήμες την ώρα που ο κόσμος γύρω τους πίστευε μόνο σε μύθους. Κήρυξαν την αγάπη και την ισότητα, σε εποχές που το μίσος ήταν ο κανόνας. Έφτασαν την σκέψη τους στα αστέρια και έγιναν ο λόγος που μπορείτε σήμερα να διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Ιδού οκτώ μεγάλες προσωπικότητες της Ιστορίας, που γεννήθηκαν… για να την αλλάξουν.

Θουκυδίδης
Θεωρείται ο πατέρας της Ιστορίας, μιας και κατάφερε να αφήσει πίσω του τα ομηρικά έπη και τους μύθους της εποχής, και αφιέρωσε τη ζωή του, τον μακρινό 5ο αιώνα π.Χ. στην καταγραφή του Πελοποννησιακού Πολέμου με στοιχεία. Μάλιστα, το έργο του μελετάται ως όχι απλώς η απαρχή της Ιστορίας, αλλά και του πολιτικού ρεαλισμού ως προσέγγιση στη μελέτη των διεθνών σχέσεων.



Ιησούς Χριστός
Έζησε 33 χρόνια πάνω στη Γη και κατάφερε να κάνει το όνομά του συνώνυμο της μεγαλύτερης θρησκείας στον πλανήτη. Τα Πάθη του και η σταύρωσή του σήμαναν την γέννηση του Χριστιανισμού – και μαζί την απαρχή μιας νέας εποχής, αυτής που από εκείνη τη στιγμή διαχωρίστηκε από το παρελθόν ως «μετά Χριστόν».

Γουτεμβέργιος
Ποιος θα περίμενε ότι ένας γερμανός σιδηρουργός του 15ου αιώνα θα γινόταν η αιτία που σήμερα έχετε βιβλιοθήκες στα σπίτια σας; Ο πατέρας της τυπογραφίας ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να κατασκευάσει τυπογραφικά στοιχεία και έδωσε τέλος στην εποχή των χειρογράφων. Έγινε, την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος στον οποίο οφειλόταν πλέον η μαζική διάδοση της σοφίας, που ως τον Μεσαίωνα υπήρξε προνόμιο των λίγων, αυτών που είχαν πρόσβαση στις μεγάλες βιβλιοθήκες της αρχαιότητας. Η μεγάλη στιγμή ήρθε το 1455, με το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στα λατινικά, που δεν ήταν άλλο από τη Βίβλο, η οποία τυπώθηκε σε 180 χάρτινα αντίτυπα.



Γαλιλαίος
Από τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα, περνάμε στο φως. Και συγκεκριμένα το φως του ήλιου, για τον οποίο ο επιστήμονας από την Πίζα υποστήριξε πως δεν κινείται, αλλά πως οι υπόλοιποι πλανήτες, μαζί τους κι εμείς, περιστρεφόμαστε γύρω απ’ αυτόν. Γι’ αυτό άλλωστε και κυνηγήθηκε τον 17ο αιώνα ως αιρετικός από την Εκκλησία, για να ανασκευάσει τις θεωρίες του. Εκείνος όμως δεν σταμάτησε εκεί: Εφηύρε τηλεσκόπια, ανακάλυψε δορυφόρους, φυσικούς νόμους, μαθηματικές μεθόδους και φιλοσοφικές αλήθειες, που τον καθιστούν ένα από τα πιο φωτισμένα και επιδραστικά μυαλά που έζησαν ποτέ.

Δαρβίνος
Φτάνουμε στον 19ο αιώνα, και το ερώτημα «από πού προέρχεται ο άνθρωπος» δεν έχει παρά μεταφυσικές απαντήσεις. Είναι τότε που ο άγγλος φυσιοδίφης ρίχνεται στη μελέτη των ειδών και διατυπώνει την θεωρία του μηχανισμού της φυσικής επιλογής και την θεωρία της εξέλιξης. Για τον λόγο αυτό έγινε άλλος ένας επιστήμονας που κυνηγήθηκε για τις «αιρετικές του ιδέες», ιδέες που όμως βοήθησαν στο χτίσιμο επιστημονικής συνείδησης, στη γέννηση της Βιολογίας και σε πολλά επιστημονικά εργαλεία που σήμερα θεωρούμε δεδομένα.

Μαχάτμα Γκάντι
Μεγάλη ψυχή σημαίνει το μικρό του όνομα. Και ο Μαχάτμα Γκάντι το απέδειξε περίτρανα με τη ζωή του, σκοπός της οποίας ήταν «να στεγνώσει κάθε δάκρυ από κάθε μάτι». Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα έγινε η μορφή που ενέπνευσε πολλούς καταπιεσμένους λαούς, ένας πράος πνευματικός και πολιτικός ηγέτης που κατάφερε να κηρύξει το μήνυμα της αγάπης όχι μόνο στη βρετανοκρατούμενη Ινδία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.



Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
Εμπνευσμένος από αυτές τις διδαχές αγάπης του Γκάντι, ο Λούθερ Κινγκ έγινε πρόσωπο-σταθμός στην Ιστορία των δικαιωμάτων της μαύρης κοινότητας και του ανθρώπου γενικότερα. Ο αντιρατιστικός του λόγος, με τη δράση του και την δολοφονία του, έγινε σύμβολο παθιασμένης μαχητικότητας ενάντια στη βία, τη φτώχεια και τον φυλετικό διαχωρισμό, ενώ μας άφησε παρακαταθήκη τον σπουδαίο του λόγο, αυτόν που ξεκινά με τη φράση «I have a dream».

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
Όλοι οι επαναστάτες από την εποχή του και μετά, έχουν τη μορφή του για λάβαρο. Ο αργεντινός γιατρός που ξεκίνησε για τον γύρο της Λατινικής Αμερικής και κατέληξε να την αλλάξει για πάντα, άφησε πίσω του θρύλους που καλά κρατούν ακόμη. Θρύλους που, μπορεί ο σύγχρονος κόσμος να καπηλεύεται για να… τα οικονομήσει, αλλά για τους πραγματικά ασυμβίβαστους, έχουν γίνει κάτι σαν Ευαγγέλιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v