Τα αληθινά πρόσωπα πίσω από φανταστικούς χαρακτήρες

Πού βασίστηκε ο χαρακτήρας του Τεν Τεν; Του Τζέημς Μποντ; Του Σέβερους Σνέιπ; Οι αληθινοί «ήρωες» πίσω από τους φανταστικούς.
Τα αληθινά πρόσωπα πίσω από φανταστικούς χαρακτήρες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η τέχνη αντιγράφει τη ζωή, λένε, και αυτό ακριβώς συμβαίνει σε περιπτώσεις δημοφιλών ηρώων του κινηματογράφου, των βιβλίων και των κόμικ. Οι συγγραφείς τους είχαν στο μυαλό τους μια αληθινή ιστορία, ένα ρεαλιστικό πρόσωπο πάνω στο οποίο «έχτισαν» τον εκάστοτε ήρωα.

Ποιο ήταν αυτό; Δείτε παρακάτω οκτώ τέτοιες περιπτώσεις.

Τεν Τεν

Ο χαρακτήρας που ενέπνευσε τον Ερζέ για να δημιουργήσει τον δημοφιλή ρεπόρτερ ήταν ένας δανός πρόσκοπος με το όνομα Palle Huld, ο οποίος στην ηλικία των 15 ετών κέρδισε σε διαγωνισμό για να επαναλάβει τον «Γύρο του Κόσμου» του Φιλέα Φογκ. Φυσικά τον έκανε σε λιγότερες από 80 ημέρες (44 για την ακρίβεια). Η περιπέτεια του πιτσιρικά διαδραματίστηκε το 1928, έναν χρόνο πριν κάνει ντεμπούτο το κόμικ.

Σκρουτζ

Ο γκρινιάρης, τσιγγούνης Σκρουτζ του Ντίκενς στηρίζεται σε έναν πολιτικό του 18ου αιώνα, ο οποίος ονομαζόταν John Elwes και ήταν… διάσημος για την τσιγκουνιά του. Παρά το γεγονός ότι είχε τεράστια περιουσία, ζούσε σαν άστεγος, τρώγοντας σάπιο φαγητό και μένοντας σε εγκαταλειμμένα σπίτια αντί να βρει δικό του ή να αγοράσει κανονικό φαγητό.

Σέβερους Σνέιπ

Από τους πλέον γνωστούς χαρακτήρες του Χάρι Πότερ, ο μοσχθηρός και «κρύος» Σνέιπ βασίζεται σε έναν άλλον καθηγητή με το όνομα John Nettleship. Τι έκανε αυτός ώστε να… αναγκάσει την συγγραφέα του Χάρι Πότερ να τον χρησιμοποιήσει; Ο Nettleship ήταν Χημικός (όπως και ο Σνέιπ στο μυθιστόρημα) ενώ λέγεται πως είχε μια σύντομη σχέση με την μητέρα της Ρόουλινγκ.

Βρώμικος Χάρυ

O "παίρνω τον νόμο στα χέρια μου" επιθεωρητής Κάλαχαν, βασίζεται στον Dave Toschi, ο οποίος εκτός από τον Dirty Harry αποτέλεσε έμπνευση και για τον Μπούλιτ. O Toschi ήταν επικεφαλής των ερευνών για τον δολοφόνο Zodiac και η ταινία Dirty Harry παρακολουθεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύλληψη του εν λόγω δολοφόνου. Σε αντίθεση πάντως με το σενάριο της ταινίας, στην πραγματικότητα ο Toschi δεν συνέλαβε ποτέ τον δολοφόνο και το μυστήριο του Zodiac παραμένει άλυτo μέχρι σήμερα.

Ντόριαν Γκρέι
Παρά την μεταφυσική χροιά του μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ, ο χαρακτήρας του Ντόριαν, που πουλά την ψυχή του για να διατηρήσει την νιότη του, βασίζεται στον John Gray έναν από τους (πολλούς) εραστές του Όσκαρ Ουάιλντ. Ο πραγματικός Γκρέι υπήρξε ποιητής, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως «Άδωνης». Και μπορεί ο Ουάιλντ να μην άλλαξε το επίθετό του στο διήγημα, άλλαξε το όνομά του έτσι ώστε να παραπέμπει ευθέως σε αρχαία ελληνική φυλή, η οποία λέγεται ότι εστίαζε στο σεξ μεταξύ ανδρών.

Νόρμαν Μπέιτς
Ο (άντι) ήρωας του Χίτσκοκ, μαζί με τον Leatherface από τον Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι και τον Buffalo Bill της σιωπής των Αμνών, βασίζεται στον δολοφόνο Ed Gein. Ο Gein υπήρξε βίαιος δολοφόνος στο Γουϊνσκόνσιν του 1950, ο οποίος είχε σφάξει μπόλικες γυναίκες με το δέρμα των οποίων προσπάθησε να φτιάξει «φορέματα». Μέλη τους είχαν βρεθεί διάσπαρτα στο μικρό του σπίτι.

Ιντιάνα Τζόουνς

Για τον χαρακτήρα του «Ίντυ» έχουν προταθεί κατά καιρούς αρκετοί αρχαιολόγοι των αρχών του 20ου αιώνα, με τον Hiram Bingham III να είναι ο επικρατέστερος. Ο Bingham υπήρξε καθηγητής Ιστορίας της Λατινικής Αμερικής στο Πανεπιστήμιο του Yale, όπου και δούλεψε από το 1907 μέχρι το 1915. Έγινε διάσημος ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Machu Picchu. Ο πρώτος συνδετικός κρίκος του καθηγητή με τον κινηματογράφο υπήρξε η ταινία Secret of the Incas με τον Charlton Heston, όπου ο πρωταγωνιστής με το όνομα Harry Steele εξερευνά τη χαμένη πόλη του Machu Picchu. Οι δημιουργοί του Indiana Jones είχαν δηλώσει ότι μεγάλο μέρος από την προσωπικότητα του ήρωα βασίζεται στον Harry Steele.

Τζέημς Μπόντ

Ο χαρακτήρας του 007, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται σε αληθινό βρετανό κατάσκοπο, τον ταγματάρχη Forest Yeo-Thomas, με κωδικό όνομα «White Rabbit». Ο Thomas κατά την διάρκεια του Β` Παγκοσμίου πολέμου λέγεται πως είχε βρεθεί σε πολλές μυστικές αποστολές σε Γαλλία, Ρωσία, Γερμανια, για λογαριασμό του ίδιου του πρωθυπουργού της Αγγλίας, Winston Churchill.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v