Γούντι Άλεν: Έχω κάνει καλές ταινίες, όχι σπουδαίες

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Γούντι Άλεν στην ισπανική εφημερίδα El Pais, μιλώντας για τις ταινίες, τις φοβίες, τα σκάνδαλα και τις σκέψεις του για το μέλλον.
Γούντι Άλεν: Έχω κάνει καλές ταινίες, όχι σπουδαίες
«Κλειστοφοβικός, κινδυνολόγος, ντροπαλός, απαισιόδοξος». Έτσι περιγράφει τον αιθαλή αμερικανό σκηνοθέτη ο δημοσιογράφος της ισπανικής εφημερίδας El Pais, στην οποία παραχώρησε εκτενή συνέντευξη ο Γούντι Άλεν. 

«Είναι λυπηρό το να είσαι άνθρωπος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γνωστός δημιουργός, συμπληρώνοντας: «Είναι όμως μια κατάσταση που πρέπει να περάσεις. Ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς συναίσθημα. Για μένα, η ουσία κρύβεται σε όσα αφορούν εμάς και που δεν έχουν απάντηση, όπως “γιατί βρισκόμαστε εδώ;”, “τι σημαίνει ζωή;” και “αν δεν σημαίνει τίποτα, τότε γιατί υπάρχουμε;”».

Πρόκειται για οντολογικά ερωτήματα που τον έχουν απασχολήσει και έχουν βρει χώρο έκφρασης στις ταινίες του τον τελευταίο μισό αιώνα. Πρόκειται άλλωστε για έναν σκηνοθέτη που υπηρετεί την τέχνη του με καινούριες δημιουργίες αδιάλειπτα, κάθε χρονιά από το 1966.

Σε όσους υποστηρίζουν δε, πως οι πιο πρόσφατες ταινίες του είναι κατά πολύ χειρότερες σε σύγκριση με αυτές τις δεκαετίας του ’70, ο Άλεν σημειώνει: «Εγώ απλά δουλεύω και αυτό είναι το σημαντικό για μένα. Δεν με ενδιαφέρουν οι κριτικές. Υπάρχουν άνθρωποι που μου έχουν πει ότι η «Θλιμμένη Τζασμίν», το «Matchpoint» ή το «Vicky, Christina, Barcelona» είναι από τις καλύτερές μου. Ποιος νοιάζεται για το τι σκέφτεται ο κόσμος; Μου κάνει το ίδιο». Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που, όπως λέει, δεν τον ενδιαφέρουν τα βραβεία και τα χρυσά αγαλματίδια. «Μπορεί κάποιος να πει ποια είναι η αγαπημένη του ταινία, αλλά όχι ποια είναι η καλύτερη. Αυτά είναι προσωπικές εκτιμήσεις», υποστηρίζει, λέγοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να συγχέουμε την ποσότητα με την ποιότητα. «Δεν είναι επίτευγμα το ότι κάνω ταινίες κάθε χρόνο. Το επίτευγμα θα ήταν αν έκανα σπουδαίες ταινίες κάθε χρόνο. Έχω κάνει καλές ταινίες, όχι σπουδαίες».

Ο Γούντι Άλεν δεν δίστασε να μιλήσει και για το σκάνδαλο που σχετίζεται με την υιοθετημένη κόρη του, Ντίλαν Φάροου, η οποία υποστήριξε πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από αυτόν. «Δεν με ενδιαφέρουν όσα γράφονται», δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζεται από τα όσα λέγονται για εκείνον. Παρ’ όλα αυτά, «αυτή τη φορά θεώρησα σκόπιμο να γράψω κάτι για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα και δεν μου πήρε παραπάνω από μια ώρα» (πρόκειται για κείμενό του που δημοσιεύθηκε στους New York Times).

Ο αμερικανός κινηματογραφιστής δήλωσε επίσης πως εύχεται να είχε αλλάξει περισσότερο με τον χρόνο, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι. «Αρχίζουν να πιστεύουν στο Θεό γιατί μεγαλώνοντας αποδέχονται την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης, κάτι που δεν ισχύει στη δική μου περίπτωση. Η δική μου οπτική είναι απαισιόδοξη και ρεαλιστική. Πιστεύω ότι αυτό που βλέπεις αυτό είναι που υπάρχει».

«Έχω την όψη του διανοούμενου, αλλά δεν είμαι»,
κατέληξε ο Άλεν όταν ερωτήθηκε για τις καθημερινές του συνήθειες, σημειώνοντας πως περνά την καθημερινότητά του ακούγοντας τζαζ και παρακολουθώντας μπέιζμπολ. Και ετοιμάζοντας τις επόμενες ταινίες του, φυσικά, αφού όπως δήλωσε, «όσο έχω τα λογικά μου και όσο ο κόσμος μπορεί να διαθέσει χρήματα για να βλέπει τις ταινίες μου, δεν θα βγω στη σύνταξη». 

Πηγή 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v