9 διάσημες προσωπικότητες που ήταν (ή είναι) bisexuals

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Αμφιφυλοφιλίας, συγκεντρώνουμε διάσημους «εκπροσώπους» της bi διαφορετικότητας από την εποχή του χρυσού Hollywood ως σήμερα.
9 διάσημες προσωπικότητες που ήταν (ή είναι) bisexuals
«Δεν υπάρχουν αμφιφυλόφιλοι. Απλώς άνθρωποι που δεν παραδέχονται την ομοφυλοφιλία τους». Αυτή η διαδεδομένη – όσο και απλουστευτική, αν όχι υποτιμητική- άποψη συνοδεύει καθημερινά τις ζωές των συνειδητοποιημένων bisexuals, παρά τις έρευνες που λένε πως η αμφιφυλοφιλία υπάρχει

Τα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της… οντολογίας των bi και τα όριά της (σε κάνει άραγε ο πειραματισμός bisexual;) είναι μια μεγάλη συζήτηση – την οποία επιχειρήσαμε να κάνουμε μαζί με ψυχολόγους και αμφιφυλόφιλους σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life. Σήμερα, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα υπέρ της διαφορετικότητας της Αμφιφυλοφιλίας, επιλέξαμε έναν άλλο τρόπο να δώσουμε «πρόσωπο» στην διαφορετικότητα: Συγκεντρώνουμε εννέα διάσημες προσωπικότητες του παρελθόντος ή της σημερινής showbiz, που αποδέχτηκαν την χωρίς φυλετικούς περιορισμούς σεξουαλικότητά τους. Ίσως μερικά από τα ονόματα της λίστας να σας εκπλήξουν.

*David Bowie
Ο άνθρωπος που δημιούργησε την περσόνα του Ziggy Stardust, ένα από τα πιο εμβληματικό είδωλα της rock σκηνής και πέρασε μηνύματα πρωτοποριακού ερωτισμού μέσω αυτής, πέρασε από πολλά στάδια συνειδητοποιήσης και για τον ίδιο του τον εαυτό: Το 1972 δήλωσε δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος, μόνο και μόνο για να προσθέσει τέσσερα χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του στο Playboy τα εξής: «Είναι αλήθεια. Είμαι αμφιφυλόφιλος. Αλλά δεν αρνούμαι ότι αυτό είναι κάτι που έχω χρησιμοποιήσει πολύ καλά. Μάλλον είναι το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη». Μία δεκαετία αργότερα, ο Bowie αναίρεσε την προηγούμενη δήλωσή του, λέγοντας πως ήταν μεγάλο λάθος να παραδεχθεί κάτι τέτοιο, αφού το είχε κάνει «μάλλον από παρόρμηση να σπάσει τους ηθικούς κώδικες της εποχής παρά από πραγματικά, βιολογικά και ψυχολογικά αίτια». Ωστόσο, εν τέλει το 2002, πήρε την… τελική του απόφαση: Όπως αποκάλυψε, δεν είχε πρόβλημα να ξέρει ο κόσμος για την αμφιφυλοφιλία του, αλλά δεν επιθυμούσε να γίνει «εκπρόσωπός τους» στην κοινή γνώμη. Όπως και να ‘χει, όμως, έγινε.

*Billie Joe Armstrong
Ο frontman της γνωστής μπάντας Green Day αποδέχθηκε δημοσίως την αμφιφυλοφιλία του και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να δέχεται ερωτήσεις πάνω σε αυτό ζήτημα. Και να απαντά: «Ήμουν πάντα bisexual. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι γεννιούνται αμφιφυλόφιλοι, και είναι απλώς οι γονείς και η κοινωνία που μας λένε πως είναι ταμπού. Μας βάζουν στο μυαλό ότι είναι κάτι κακό, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι κάτι πολύ όμορφο». Ο Armstrong παντρεύτηκε την Adrienne Nesser το 1994, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει κρύψει την ανοιχτή του σεξουαλικότητα: «Δεν βάζω καμία ταμπέλα στον εαυτό μου. Απλώς φροντίζω να σέβομαι την σύζυγό μου», έχει δηλώσει.

*Cary Grant
Από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς του χρυσού Hollywood, ο Cary Grant δεν παραδέχθηκε ποτέ την διττή σεξουαλική του φύση όσο ήταν εν ζωή. Μετά τον θάνατό του, όμως, υπήρξαν πολλές υπόνοιες για την ερωτική του ζωή: Συνεργάτες και φίλοι του υποστήριξαν πως ήταν bisexual και πως, πέρα από την σύζυγό του και τις υπόλοιπες γυναίκες της ζωής του, είχε σχέσεις με άνδρες όπως ο ηθοποιός Randolph Scott (με τον οποίο λέγεται πως ζούσαν μαζί, με διαλείμματα, επί 12 χρόνια) και ο σχεδιαστής Orry-Kelly. Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη για την αμφιφυλοφιλία του έγινε από την ηθοποιό Betty White, η οποία σε τηλεοπτική συζήτηση για την αμφιφυλοφιλία του Rock Hudson, «ξεφούρνισε» κατά λάθος πιπεράτες λεπτομέρειες για την ερωτική ζωή του Grant.

*Lady Gaga
Όχι μόνο αποτελεί είδωλο για την LGBT κοινότητα, αλλά έχει φροντίσει να εκφράσει την στάση της προς την σεξουαλικότητα μέσα από τις pop επιτυχίες της. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η ίδια, ένα από τα γνωστότερα hits της, το «Pokerface» μιλά για την αμφιφυλοφιλία της. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Rolling Stone έχει πει: «Το γεγονός ότι μου αρέσουν οι γυναίκες φοβίζει τους άνδρες, τους κάνει να νιώθουν άβολα. Μου λένε πράγματα του τύπου “δεν ενδιαφέρομαι για τρίο, θέλω μόνο εσένα”», δίνοντας έμφαση στις παρεξηγήσεις και τα κλισέ που συνοδεύουν τους bisexuals. Διαβάστε συνέντευξη της Lady Gaga που εξασφάλισε παλαιότερα το in2life, εδώ

*James Dean
Το «επαναστατικό σύμβολο του σεξ» που βρήκε τραγικό θάνατο σε ηλικία 24 ετών το 1956, πρόλαβε σε αυτά τα λίγα του χρόνια να πειραματιστεί σεξουαλικά και να ανάψει συζητήσεις που ακόμη καλά κρατούν. Οι περισσότεροι από τους βιογράφους του κάνουν λόγο για «ξεκάθαρη αμφιφυλοφιλία», καθώς πέρα από τις φλογερές του σχέσεις με γυναίκες συναδέλφους του (ο σκηνοθέτης Elias Kazan για παράδειγμα έχει αποκαλύψει πως άκουγε παθιασμένα βογκητά από το καμαρίνι του), γίνεται λόγος για ερωτικές σχέσεις με αρκετούς άνδρες. Ο ίδιος ο Dean, σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία θεωρούταν ψυχολογική διαταραχή, είχε απαντήσει το εξής: «Δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Αλλά, επίσης, δεν πρόκειται να συνεχίσω τη ζωή μου με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μου».

*Lou Reed
Ο ροκάς που γνωρίσαμε μέσα από τα τραγούδια των Velvet Underground συνειδητοποίησε την αμφιφυλοφιλία του πολύ νωρίς, από την εφηβεία του. Οι γονείς του κατέφυγαν σε ιατρική βοήθεια το 1956, η οποία κατέληξε στην απόφαση να του χορηγήσουν… θεραπεία με ηλεκτροσόκ για να τον «θεραπεύσουν». Ο ίδιος περιέγραψε αργότερα αυτή του την εμπειρία: «Σου βάζουν ένα πράγμα στον λαιμό σου ώστε να μην καταπιείς την γλώσσα σου και σου τοποθετούν ηλεκτρόδια στο κεφάλι. Αυτό πρότειναν στο Rockland για να απωθήσουν τα ομοφυλοφιλικά αισθήματα. Το αποτέλεσμα είναι να χάσεις την μνήμη σου και να γίνεις ‘φυτό’. Δεν μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο γιατί φτάνεις στην σελίδα 17 και αναγκάζεσαι να επιστρέψεις ξανά στην σελίδα ένα».


*Billie Holiday

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων του Bisexual.org, η «ιέρεια» της αμερικανικής τζαζ δεν έκρυβε ιδιαίτερα τις σεξουαλικές της προτιμήσεις. Είχε συνάψει αρκετές σχέσεις με σημαντικές καλλιτέχνιδες, μεταξύ αυτών και η ηθοποιός Tallulah Bankhead. Λέγεται μάλιστα πως οι φίλοι της την αποκαλούσαν… Bill. Στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις της Holiday συγκαταλέγεται και αυτή με τον Orson Welles.

*Drew Barrymore

Η δημοφιλής ηθοποιός αποκάλυψε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας πως θεωρούσε τον εαυτό της ανέκαθεν αμφιφυλόφιλη και πως είχε συνάψει πολλές σχέσεις με άνδρες και γυναίκες στο παρελθόν. «Μια γυναίκα με μια άλλη γυναίκα είναι κάτι το όμορφο, όπως ακριβώς είναι όμορφο να είναι μαζί μια γυναίκα με έναν άνδρα. Το να είσαι με μια γυναίκα είναι σαν να εξερευνάς το σώμα σου μέσω κάποιου άλλου», έχει δηλώσει.


*Megan Fox

Εμφανίστηκε ξαφνικά την περασμένη δεκαετία, έγινε εν μία νυκτί το σύμβολο του σεξ και αντικείμενο του πόθου για χιλιάδες άνδρες ανά τον κόσμο και… έσκασε την βόμβα (που δεν ξέρουμε κατά πόσο απογοήτευσε ή γοήτευσε ακόμη περισσότερο τους αρσενικούς θαυμαστές της): Είναι αμφιφυλόφιλη. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό GQ το 2007 όχι μόνο παραδέχθηκε πως είναι bi, αλλά και πως στα 18 της ερωτεύτηκε και επεδίωξε να κάνει σχέση με μία stripper. Λίγο καιρό αργότερα, παραδέχθηκε πως τα περί της stripper ήταν απλώς μια παραφουσκωμένη ιστορία με την οποία θέλησε να «τσιγκλίσει» ειρωνικά τους άνδρες δημοσιογράφους που της έπαιρναν συνέντευξη. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό της: Ξέρει πολύ καλά πως είναι αμφιφυλόφιλη.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v