«Έφυγε» ο Λευτέρης Βογιατζής

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
«Έφυγε» ο Λευτέρης Βογιατζής
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Έφυγε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης μετά από γενναίο αγώνα με τον καρκίνο ένας από τους σπουδαιότερους θεατρανθρώπους της Ελλάδας, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής. Ήταν 68 ετών. Μέχρι το τέλος δούλευε. Ετοιμάζε για το καλοκαίρι «Οιδίποδα Τύρανο» ενώ αυτό τον καιρό θα επαναλάμβανε το «Θερμοκήπιο» του Πίντερ, που ποτέ δεν ανέβηκε.

Μετά από σπουδές στην Αγγλική φιλολογία σπούδασε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και για δυο χρόνια στο Ράινχαρντ Σέμιναρ στη Βιέννη. Το ντεμπούτο του θα το κάνει το 1973 στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Αμφιθέατρου του Σπύρου Ευαγγελάτου, στο οποίο έπαιξε στον «Ερωτόκριτο», στη «Λυσιστράτη» και στη «Βαβυλωνία».

Η θρυλική "Σκηνή" που ίδρυσε μαζί με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Τάσο Μπαντή, τον Γιώργο Καταλειφό, τη Ράνια Οικονομίδου, την Άννα Κοκκίνου και τη Σμαράγδα Σμυρναίου, δημιούργησε παραστάσεις ορόσημα: «Σπασμένη Στάμνα», οι «Αγροίκοι», η «Συμφορά από το πολύ μυαλό», το «Σε φιλώ στη Μούρη» του Διαλεγμένου (τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν 1986-'87). Μετά από ρήξη, η γέννηση της Νέας Σκηνής ήρθε το 1988.

Ανέβασε Σάρα Κέιν, Διαλεγμένο, Λούλα Αναγνωστάκη, Κεχαΐδη-Χαβιαρά, Πίντερ, Μίλερ, Μπάρκερ. Για τη «Νύχτα της Κουκουβάγιας» του Διαλεγμένου (1998) τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας Φώτος Πολίτης και το βραβείο Κάρολος Κουν. Το 2005 ανέβασε ακόμη ένα Διαλεγμένο, το «Bella Venezia», που θα τιμηθεί ξανά με το βραβείο Κάρολος Κουν. Το 2006 η «Αντιγόνη» του έκανε τέτοια επιτυχία που επαλήφθηκε και «άνοιξε» και την επόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Στο σινεμά έπαιξε στο «Ακροπόλ» του Π.Βούλγαρη το 1996. Για το «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» του Ν. Παναγιωτόπουλου τιμήθηκε με το α' βραβείο ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ( 1994). Πρωταγωνίστησε επίσης στις ταινίες του Παναγιωτόπουλου «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» και «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» και τη «Λιμουζίνα», που ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει στις αίθουσες.

Το κύκνειο άσμα του ήταν πέρυσι το καλοκαίρι ο «Αμφιτρύωνας». 

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το Νοσοκομείο Υγεία, όπου νοσηλευόταν λόγω επιπλοκών στην κατάσταση της υγείας του, με ιατρικό ανακοινωθέν: «Ο Λευτέρης Βογιατζής, ετών 68, απεβίωσε σήμερα Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2013 στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από καρκίνο του πνεύμονα». Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 17.00 το απόγευμα, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Νωρίτερα η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το δεύτερο σπίτι του, εκεί όπου άλλαξε με τις παραστάσεις του την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v