Οι 10 αξέχαστοι έλληνες κωμικοί που λατρέψαμε

Το in2life γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, παρέα με δέκα αξέχαστους έλληνες κωμικούς που μας κάνουν ακόμα και σήμερα να ξεκαρδιζόμαστε.
Οι 10 αξέχαστοι έλληνες κωμικοί που λατρέψαμε
του Γιώργου Κόκουβα

Σήμερα υπάρχει ο Λάκης Λαζόπουλος, οι Ράδιο Αρβύλα, η ραδιοφωνική Ελληνοφρένεια, το Comedy Lab και οι ελάχιστες ελληνικές κωμωδίες που βρίσκουν τον δρόμο προς την μικρή ή την μεγάλη οθόνη. Όλες οι παραπάνω πηγές γέλιου όμως είναι αρκετά αμφιλεγόμενες και για όσους ξεκαρδίζονται με τα αστεία τους, υπάρχουν άλλοι τόσοι που τα θεωρούν γελοία και κακόγουστα.

Υπήρχε, όμως, μια εποχή, που το γέλιο ήταν πηγαίο, οι φορείς του ήταν καθολικά αγαπητοί και ο κόσμος έσπευδε στους κινηματογράφους γιατί γνώριζε ότι θα σκάσει εγγυημένα το χειλάκι του. Ήταν η χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, στον οποίο πρωταγωνιστής ήταν το ανεπιτήδευτο, «λαϊκό» χιούμορ και εκφραστές του οι σπουδαιότεροι έλληνες κωμικοί, που ακόμη και σήμερα δεν έχουν βρει επάξιους αντικαταστάτες.

Δέκα από αυτούς τους κλασικούς μας κωμικούς θυμόμαστε σήμερα για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, και μοιραζόμαστε μαζί σας τις ατάκες και τις καλύτερες ταινίες τους.

-Πατήστε το link πάνω στο όνομα κάθε ταινίας για να την δείτε ολόκληρη στο Youtube

*Θανάσης Βέγγος



Ο καλός μας άνθρωπος, ο ηθοποιός που έριξε τόση τρεχάλα όση κανένας άλλος, η γνώριμη φιγούρα που «ήξερε από Βέσπα» έφυγε από τη ζωή πριν δύο ακριβώς χρόνια (στις 3/5/2011), αλλά φρόντισε να μας αφήσει «προίκα» τις δεκάδες ταινίες του. Αξίζει να αναφέρουμε πως, εκτός των γνώριμων «τρελών» κωμωδιών του, έχει συμμετάσχει και σε δραματικές παραγωγές, όπως το «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και η «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη.
Αγαπημένες ταινίες: Θου-Βου: Πράκτωρ 000, Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;, Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης, Ο Άνθρωπος που έτρεχε πολύ
Αγαπημένη ατάκα
: Καλέ μου άνθρωπε!

*Ντίνος Ηλιόπουλος


Η πιο «εκλεπτυσμένη» κωμική φιγούρα του ελληνικού σινεμά ξεκίνησε την καριέρα του από το θεατρικό σανίδι την δεκαετία του 1940, αλλά στην συνέχεια μεσουράνησε στο κινηματογραφικό στερέωμα, ως το «ανθρωπάκι», ο καλοπροαίρετος ήρωας που μπλέκει άθελά του σε καταστάσεις. Φυσικά, τον θυμόμαστε και στον εξαιρετικό «Δράκο» του Νίκου Κούνδουρου, κατά πολλούς μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.
Αγαπημένες ταινίες: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «ο Ατσίδας» 
Αγαπημένη ατάκα: Ε λοιπόν, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!

*Βασίλης Αυλωνίτης



Ο μεγάλος κωμικός ξεκίνησε από το θεατρικό σανίδι ιδρύοντας δικό του θίασο και παρουσιάζοντας σατιρικά έργα, ένα εκ των οποίων μάλιστα σχεδόν του στέρησε τη ζωή, όταν κάποιος τον πυροβόλησε επί σκηνής επειδή θεώρησε πως η σάτιρα προσβάλλει τους Βενιζελικούς. Στην συνέχεια, ο Αλέκος Σακελλάριος ανακάλυψε την κινηματογραφική του φλέβα, κι έτσι όλοι η Ελλάδα τον απόλαυσε στις ξεκαρδιστικές ταινίες, όπου παρίστανε συνήθως τον καλόκαρδο μεσήλικα, κερδίζοντας το κοινό με την χαρακτηριστική «βαριά» ομιλία του.
Αγαπημένες ταινίες: Μια ζωή την έχουμε, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Οι γαμπροί της ευτυχίαςΟ Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο Κοντός 
Αγαπημένη ατάκα: Αυτή που ξεστομίζει όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα κάλλη της Ωραίας των Αθηνών, Γεωργίας Βασιλειάδη: «Ωρέ πού πάμε…!»

*Κώστας Χατζηχρήστος



Ο αγαπημένος πολλών γενιών Ζήκος, ο κουτοπόνηρος «Θύμιος» του ελληνικού σινεμά ξεχώρισε στις καρδιές του κοινού, χάρη στο πηγαίο γέλιο και την πηγαία ταύτιση με την λαϊκότερη πλευρά του εαυτού του, αυτή του καλόκαρδου επαρχιώτη έλληνα που καταφθάνει στην πρωτεύουσα και μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.
Αγαπημένες ταινίες: Ο Ηλίας του 16ουΤης Κακομοίρας 
Αγαπημένη ατάκα: Αμ πώς;!

*Λάμπρος Κωνσταντάρας



Ο «κοτσωνάτος» τρελοπενηντάρης του ελληνικού σινεμά, ο αδιόρθωτος εργένης, ο αυστηρός πατέρας, ο σπαγκοραμμένος της μεγάλης οθόνης αποτελεί αγαπημένη φιγούρα που έγινε εξαιρετικά οικεία σε όλους μας ακριβώς αυτής της μανιέρας του Λάμπρου Κωνσταντάρα που δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν, καθώς κατάφερνε να μας κερδίσει χωρίς να είναι νέος, ωραίος και σέξι, όπως απαιτείται σήμερα από κάθε πρωταγωνιστή.
Αγαπημένες ταινίες: Ο Στρίγγλος που έγινε αρνάκι, Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα, Τι 30, τι 40, τι 50, Καπετάν Φάντης ΜπαστούνιΟ τρελοπενηντάρης 
Αγαπημένη ατάκα: Το νου σας ρεμάλια…!

*Κώστας Βουτσάς



Ο πλακατζής Θεσσαλονικιός έγινε το αγαπημένο λαϊκό παιδί του ελληνικού κινηματογράφου, χάρη στις χαρακτηριστικές του κωμικές κινήσεις και την παιχνιδιάρικη εκφορά του λόγου που δημιούργησε σχολή. Ο μοναδικός εν ζωή κωμικός από την συγκεκριμένη λίστα – ακόμη και σήμερα δεν έχει εγκαταλείψει την υποκριτική και εμφανίζεται στο θέατρο και την τηλεόραση- έχει εμφανιστεί ούτε λίγο ούτε πολύ σε 85 ταινίες. Περισσότερο όμως τον θυμόμαστε σαν «έξαλλο» γκαφατζή νέο στα μιούζικαλ και τις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη.
Αγαπημένες ταινίες: Ραντεβού στον Αέρα, Κορίτσια για φίλημα, Γαμπρός απ’ το Λονδίνο, Νύχτα γάμου, το ΑνθρωπάκιΈνας άφραγκος Ωνάσης 
Αγαπημένη ατάκα: Έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;

*Μίμης Φωτόπουλος



Ασχολήθηκε με πολλές τέχνες, μεταξύ αυτών το θέατρο, η ζωγραφική, το κολλάζ, την ποίηση και τη λογοτεχνία, αλλά αυτή που τον καταξίωσε στις καρδιές μας είναι η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, αυτή που μας χάρισε την φιγούρα του αυστηρού πατέρα με το δίκαννο και τις «σιδερένιες» ηθικές αρχές, αλλά την χρυσή καρδιά.
Αγαπημένες ταινίες: Η Κάλπικη λίρα, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμοο Θόδωρος και το δίκαννο 
Αγαπημένη ατάκα: Και μετά θα κααάθεσαι!

*Διονύσης Παπαγιαννόπουλος



Το αστείο του παρουσιαστικό είναι ήδη αρκετό για να σε κάνει να γελάσεις χωρίς καν να ανοίξει το στόμα του. Ευτυχώς, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, εκτός από το παρουσιαστικό είχε και πολύ ταλέντο, το οποίο μεταφραζόταν σε χοντρά γέλια κάθε φορά που μάλωνε μια μαθήτριά του ή γκρίνιαζε στην οικογένειά του επειδή… δεν ακούνε την κουδούνα. Συνήθης κινηματογραφική του περσόνα ήταν επίσης ο τυπικός ψεύτης πολιτευτής, ο περίφημος Γκρούεζας και το «τσιράκι» του Γκόρτσου, που δεν απέχει και πολύ από τα σημερινά πολιτικά πρότυπα. Χωρίς να είναι ευρέως γνωστό, ο μεγάλος ηθοποιός έκανε πολλές αγαθοεργίες στην περιοχή όπου γεννήθηκε, το Διακοφτό, ενώ πέθανε μόνος το 1984 – βρέθηκε νεκρός αρκετές ημέρες μετά τον θάνατό του.
Αγαπημένες ταινίες: Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, Κάτι κουρασμένα παλικάρια, Η βίλα των οργίων, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Για ποιον χτυπά η κουδούναΜια τρελή τρελή οικογένεια
Αγαπημένες ατάκες: «Χούφτωσ'τη, χούφτωσ'τη!» και «Τι το περάσαμε εδώ, αμέρικαν μπαρ;»

*Γιάννης Γκιωνάκης



Ενώ σπούδασε στην Ιατρική, ευτυχώς τον κέρδισε το θέατρο, και στην συνέχεια, όπως συνέβη με όλους τους «μεγάλους» του χρυσού ελληνικού θεάματος, η έβδομη τέχνη. Πολλές είναι οι πρωταγωνιστικές του ερμηνείες, αλλά στην συνείδηση του κόσμου έχει μείνει ως ο Μπρίλης, ο β’ ρόλος που υποδύθηκε στα «Κίτρινα Γάντια» πλάι στον Νίκο Σταυρίδη και ήταν επιφορτισμένος με το σερβίρισμα… πορτοκαλάδας από πορτοκάλια.
Αγαπημένες ταινίες: Τα Κίτρινα Γάντια, ο Αριστείδης και τα κορίτσια του, Οι τέσσερις άσσοιΗ κρεβατομουρμούρα 
Αγαπημένη ατάκα: Πορτοκαλάδα θέτε; Από πορτοκάλια;

*Νίκος Ρίζος



Τα ταλαντούχα αρώματα… μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια, για να παραφράσουμε την συνήθη συμπρωταγωνίστριά του Νίκου Ρίζου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου. Ο πιο κοντός κωμικός μας έκανε να γελάμε είτε ως άκακος γυναικάς είτε ως ο κακός της υπόθεσης ενίοτε – σίγουρα όμως, ακόμη και οι καρικατούρες που υποδυόταν ήταν απολαυστικές. Μαζί με τον Βασίλη Αυλωνίτη και την Γεωργία Βασιλειάδου ίδρυσαν δικό τους θίασο που παρουσίασε κωμωδίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του πρόλαβε να συμμετάσχει σε 300 ταινίες αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές – με τελευταία την «Αίθουσα του θρόνου», την ημέρα προβολής του τελευταίου επεισοδίου της οποίας, ο Νίκος Ρίζος έφυγε από τη ζωή.
Αγαπημένες ταινίες: Ο θησαυρός του Μακαρίτη, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός, Ο γίγας της ΚυψέληςΒίβα Ρένα 
Αγαπημένη ατάκα: "Φέρτε μου τη Μαρίνα να τη σκίσω" (από το "Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός")

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v