Cayetano: «Όποιος κάνει μουσική για τα λεφτά, αναπνέει σκέτο δηλητήριο»

O Γιώργος Μπρατάνης, κατά κόσμον Cayetano, συμμαζεύει το… στούντιο ύστερα από την ευρωπαϊκή του περιοδεία και μιλά στο In2life για το alter ego του, την λύτρωση της μουσικής, τα «λαϊκά» εκτρώματα και τα μελλοντικά του σχέδια.
Cayetano: «Όποιος κάνει μουσική για τα λεφτά, αναπνέει σκέτο δηλητήριο»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ακολουθεί ήδη διεθνή καριέρα και ήταν υποψήφιος για το ετήσιο Γαλλικό βραβείο Prix Radiophonie. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο για την μουσική της Σουηδικής ταινίας «Herr Holger» και κάθε του ζωντανή εμφάνιση (με ή χωρίς τη συνοδεία της μπάντας του) είναι μια καθαρόαιμη μουσική εμπειρία. Ο Γιώργος Μπρατάνης είναι ο άνθρωπος πίσω από το project Cayetano. Πληθωρικός και με συνεχώς εξελισσόμενους ήχους στην μουσική του φαρέτρα, έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο το 1996 με το γκρουπ Στρόγγυλο Κίτρινο σε ηλικία μόλις 19 χρονών, ενώ το 1999 έφυγε από το γκρουπ αλλά και από την Ελλάδα, μετακομίζοντας στην Ισπανία και συνεχίζοντας την μουσική του πορεία με συνεργασίες και εμφανίσεις σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο.

Έγραψε μουσική για ταινίες και θεατρικά έργα, έκανε remixes σε διεθνείς καλλιτέχνες, ενώ με το τελευταίο του άλμπουμ «Back Home» απέδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει άψογα την electronica με τη nu jazz και το latin. Άρτι αφιχθείς από την άκρως επιτυχημένη περιοδεία του στην Κροατία και έχοντας ήδη προγραμματίσει εμφανίσεις σε Σέρρες, Τρίκαλα, Αθήνα και Πάτρα, ο Cayetano ανοίγει τα (μουσικά) του χαρτιά στο In2life και μιλάει για την «μεταμόρφωσή» του, τα μουσικά καλούπια, την… μάχη ανάμεσα στο βινύλιο και τη ψηφιακή μουσική, τη λοβοτομημένη mainstream γενιά και τα μελλοντικά του σχέδια.

* Πότε "μεταμορφώνεται" ο Γιώργος Μπρατάνης σε Cayetano και κάτω από ποιές συνθήκες;
- Πρόκειται για δύο χαρακτήρες που τις περισσότερες φορές αλληλοσυγκρούονται. Ο Γιώργος είναι συνεσταλμένος και σχεδόν αντικοινωνικός. Ο Cayetano πιο θρασύς αν και δηλωμένος "ρομαντικός" θέλει κόσμο και δυνατά ηχοσυστήματα. Εμφανίζεται κυρίως για να παρουσιάσει το έργο του. Σε κάποιες πιο χαλαρές περιπτώσεις όμως, βγάζει γλώσσα στον Γιώργο και τον αφήνει μόνο του να "παριστάνει" τον Cayetano… Τώρα που το σκέφτομαι γιατρέ, μάλλον έχω πρόβλημα!

* Τι σημαίνει μουσική για σένα;
- Χωρίς να θέλω να ακουστώ γραφικός, ξεκινάμε με το συμπαντικό -και πολύ σωστό- "η μουσική είναι οξυγόνο". Όχι μόνο για μένα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο είτε το καταλαβαίνει είτε όχι. Τα πάντα είναι ρυθμός και μελωδίες. Για αυτό πρέπει να μην είναι "μολυσμένη". Και όταν κάποιος κάνει μουσική με μοναδικό σκοπό να βγάλει λεφτά και να γίνει γνωστός, αναπνέει πια σκέτο δηλητήριο. Μέσω της Μουσικής πρέπει να επέρχεται μια λύτρωση πρωτίστως για τον δημιουργό. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για Τέχνη.


* Τι ΔΕΝ σημαίνει μουσική για σένα;
Τα πρωινάδικα, τα μεσημεριανά, το "φτασμένο" attitude, ο ανταγωνισμός… Καμία σχέση με την Μουσική δεν έχουν.

* Μπορείς να κατηγοριοποιήσεις την μουσική που γράφεις; Πόσο εύκολο είναι γενικά να βάζουμε σε "καλούπια" την μουσική;
- Υπήρξαν φορές που προσπάθησα να το κάνω μα ο κόσμος πάντα ανέτρεπε τα "συμπεράσματα" μου. Προφανώς αυτό συμβαίνει λόγω του ότι παντρεύω πολλά ακούσματα. Από λάτιν και φάνκ μέχρι electronica. Στην τελική όμως ταμπέλες ή καλούπια όπως τα λες δεν χρειάζονται παρά μόνο για τα δισκοπωλεία.



* Ποιοί καλλιτέχνες/ μουσικά είδη σε επηρέασαν;
- Η δισκοθήκη μου είναι γεμάτη απο 60's και 70's. Pink Floyd, King Crimson, Led Zeppelin, Luis Bonfa, Elza Soares… Όλα τα είδη και σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες μου έδωσαν κάτι. Άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα.

* Έχεις πάρει βραβείο για το soundtrack της σουηδικής ταινίας «Herr Holger». Θα έλεγες ότι η μουσική σου μπορεί να γίνει εικόνες; Η μήπως φτιάχνεις μουσική με βάση εικόνες του μυαλού σου;
- Το αν μπορεί η μουσική μου να γίνει "εικόνα" δεν είμαι ο κατάλληλος να το απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σου πω όμως είναι πως η μουσική φτιάχνεται από εικόνες. Κάποιες φορές από ένα φανταστικό σενάριο που πλάθω στο μυαλό μου, άλλες φορές απλά κοιτώντας φωτογραφίες ή αφομοιώνοντας τις εικόνες από τα ταξίδιακαι την καθημερινότητα μου.



* Σε τι φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Cayetano;
- Εγκεφαλική ανασυγκρότηση. Μόλις τελείωσα το καινούργιο άλμπουμ. Χρειάζομαι λίγο χρόνο να επαναφέρω το μυαλό μου σε τάξη.

* Έχεις κάνει μπόλικα τουρ στο εξωτερικό. Θα έλεγες ότι διαφέρει το ελληνικό κοινό από το "ξένο"; Και αν ναι, σε τι;
- Νομίζω ότι το κοινό είναι παντού το ίδιο. Η μόνη διαφορά που βρίσκω είναι ότι για τους Έλληνες, πολλές φορές παύεις να είσαι ο Cayetano και είσαι -γι' αυτούς- ο Γιώργος. Κάπου εκεί όμως χάνουν την "μαγεία". Σαν να πηγαίνεις θέατρο και να μην συγκεντρώνεσαι στον ρόλο του ηθοποιού αλλά στην προσωπικότητα και την καθημερινότητα του.

* Υπάρχουν Έλληνες ή ξένοι καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείς;
- Υπήρξα τυχερός καθώς συνεργάστηκα με τους περισσότερους από τους σύγχρονους καλλιτέχνες με τους οποίους επιθυμούσα να κάνω κάτι. Αν με ρωτάς για πιο '"κλασσικούς", δυστυχώς δεν υπάρχουν πια. Θα ήθελα όμως πάρα πολύ να συνεργαστώ με Cesaria Evora και Nina Simone. Όνειρα.



* Θεωρείς ότι υπάρχει "αντίδοτο" στην οικονομική κρίση;
- Βγάζεις την τηλεόραση από την πρίζα και την στέλνεις για ανακύκλωση.

* Η ψηφιακή αγορά δείχνει να κυριαρχεί πλέον στον χώρο της μουσικής (Itunes, digital albums κτλ.) κάνοντας τα CD είδος... υπό εξαφάνιση. Πώς βλέπεις αυτή την εξέλιξη στον χώρο; Είσαι υπέρ ή κατά;
- Αν αναλογιστείς το γεγονός πως τα βινύλια έχουν ξανά μια ανοδική πορεία, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς ότι ο πόλεμος αυτός θα διαρκέσει πολύ και θα είναι σκληρός. Είμαι υπέρ των βινυλίων και των cd. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για κάποιον να αντιληφθεί έναν δίσκο ως ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο.

* Με τα σημερινά δεδομένα πού είναι πιο εύκολο να κάνεις καριέρα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
-Ειδικά με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να βρίσκεσαι σε ένα χωρίο με 50 κάτοικους στα βουνά της Πίνδου και να έχεις fan club στην Βραζιλία. Θέλει όμως δουλειά και συνέπεια. Μην περιμένεις από άλλους να κάνουν κάτι για σένα.



* Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα δείχνει να προτιμά τα "εύκολα" μπιτάκια και τον λουλουδοπόλεμο στα μπουζούκια, από το να πάει να ακούσει ποιοτική μουσική (και) από Έλληνες. Που αποδίδεις αυτό το φαινόμενο; Είμαστε εν τέλειο ο λαός του mainstream και του μπουζουκιού;
-Είναι κάτι που επικράτησε αρχικά ως ένδειξη πλούτου (νεόπλουτοι ελληναράδες) και ενσωματώθηκε στην κουλτούρα μας. Ή τουλάχιστον όλοι αυτοί οι λαϊκοροκάδες-τεκνάδες-και δεν ξέρω τι άλλο έτσι θέλουν να πιστεύουμε. Γιατί υπάρχει (ή υπήρξε) το καλό λαϊκό και το σημερινό έκτρωμα που εμφανίζουν ως "λαϊκό". Και δεν τους κατηγορώ… Είναι καλό να ξεδίνουν. Με εξοργίζει όμως η απάντηση των περισσοτέρων στο ερώτημα: "γιατί δεν ακούς και κάτι άλλο; Πιο "βαθύ";" και η απάντηση: "όλη μέρα στην δουλειά είμαι, δεν θέλω να απασχολώ το μυαλό μου με βαθείς στοχασμούς κλπ κλπ". Αυτό προδίδει ανθρώπους λοβοτομημένους.

*Πού σε πετυχαίνουμε αυτή τη περίοδο; Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;
Αυτή την περίοδο ξεκινάμε περιοδείες με την Cayetano Live Band εντός και εκτός συνόρων. Αυτό είναι τα σχέδια για το κοντινό μέλλον… Μετά από αυτό δεν ξέρω τί θα μπορούσατε να περιμένετε. Τα σχέδια μου έχουν ορίζοντα 2 μηνών!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v