Ο περιπτεράς που δεν αγανάκτησε

Είδε το περίπτερο του να καίγεται συθέμελα στα επεισόδια του Ιουλίου και δανείστηκε από τους πάντες για να το ξαναστήσει. Τώρα λέει πως δεν κρατά κακία στους Αγανακτισμένους, και ότι η αξιοπρέπεια είναι πάνω από τα χρήματα. Ο Δημήτρης Πτωχός παραδίδει ταχύρρυθμα μαθήματα θάρρους.
Ο περιπτεράς που δεν αγανάκτησε
Ο Δημήτρης Πτωχός –το όνομα του οποίου, παρά την τραγική ειρωνεία, είναι πραγματικό– είδε το περίπτερό του να καίγεται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Ιουλίου στο Σύνταγμα. Μια φλεγόμενη κεραία τηλεπικοινωνιών κατρακύλησε από την πλατεία μέσα στο περίπτερό του, καταστρέφοντάς το συθέμελα. Η ανακαίνιση που έκανε εξολοκλήρου με δανεικά, και το πείσμα του να συνεχίσει να δουλεύει, όχι τόσο για τα λεφτά όσο για την αξιοπρέπειά του, συγκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο που έκανε την ιστορία του πρώτη είδηση.

«Ήταν εφιαλτικό» δήλωσε ο κ. Πτωχός που είχε περάσει όλο το προηγούμενο βράδυ να φρουρεί με φίλους το περίπτερό του, στο Reuters. «Το περίπτερο έπιασε φωτιά και το μόνο που έβλεπα ήταν το μέλλον των παιδιών μου να καίγεται». Τρεις μήνες αργότερα, ο 40χρονος περιπτεράς, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, άνοιξε και πάλι το περίπτερό του, παρά τα χρέη που τον πνίγουν. Όπως δηλώνει ο ίδιος, νιώθει πια ένα σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά που ακούει συνθήματα διαδηλωτών που πλησιάζουν την πλατεία.

Ήταν, όμως, αποφασισμένος να δανειστεί τα χρήματα που χρειαζόταν για να στήσει πάλι την επιχείρησή του από το μηδέν, έχοντας χάσει τις οικονομίες του καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνήθηκαν να καλύψουν την ζημιά, αφού από τον Δεκέμβριο του 2008 και μετά δεν ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια με τα περίπτερα της περιοχής. Η πρώτη του προτεραιότητα, λέει, δεν ήταν τα λεφτά, αλλά η αξιοπρέπεια.

«Γιατί; Γιατί θέλεις να μείνεις μέσα στο παιχνίδι, ακόμη κι αν χάσεις λεφτά» είπε στο Reuters μέσα από το ανακαινισμένο του περίπτερο που αστράφτει. «Θες να συνεισφέρεις στην κοινωνία. Να μη σε λέει η μάνα σου τεμπέλη».

Πριν την ανακαίνιση, το μαυρισμένο από την φωτιά κουφάρι του περιπτέρου θύμιζε στους περαστικούς τον εφιάλτη του περασμένου Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Πτωχός λέει πως δεν κρατά καμία κακία στους Αγανακτισμένους της πλατείας.

«Έρχονταν και με ρωτούσαν τη γνώμη μου για διάφορα πράγματα. Αγόραζαν Ice Tea και σοκολάτες την ημέρα, μπύρες το βράδυ. Το περίπτερο ήταν το μέρος όπου ο καθένας μπορούσε να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του για την πολιτική, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη ζωή. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική, και δεν έχω τίποτα εναντίον των Αγανακτισμένων… Ευχαριστώ τον Θεό που τους έστειλε, κι έδωσαν ψωμί σ’ εμένα και στα παιδιά μου».

Ο Δημήτρης Πτωχός αγόρασε την άδεια λειτουργίας του περιπτέρου πριν από έξι χρόνια, υποθηκεύοντας το σπίτι του για να πάρει δάνειο από την τράπεζα. Μετά την φωτιά, χρειάστηκε να ζητήσει από φίλους και συγγενείς τα 40.000 ευρώ που χρειάστηκαν για να το ανακαινίσει, να το γεμίσει ξανά και να συνεχίσει να δουλεύει. «Μεγάλωσα τα δυο παιδιά μου, συχνά μέσα σε αυτό το περίπτερο, και τώρα το μέλλον τους καταστράφηκε. Όταν πεθάνω θα κληρονομήσουν τα χρέη μου», προσθέτει δείχνοντας τα μισοάδεια ράφια που πριν τα επεισόδια ξεχείλιζαν από προϊόντα προς πώληση.

Το καθένα από τα 24 ράφια του περιπτέρου κόστιζε περί τα 500 ευρώ, λέει ο κ. Πτωχός, του οποίου τα παιδιά, 7 χρονών και 18 μηνών, ζουν τώρα με τους παππούδες τους. «Έχασα τα πάντα. Νερό και ηλεκτρικό έχουν κοπεί, και κοντεύω να χάσω και το σπίτι μου. Πρέπει να χάσω πολύ βάρος και να βρω μια πλούσια γυναίκα. Μόνο αυτό με σώζει», καταλήγει χαμογελώντας.

Πηγή: Reuters.com
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v