Βαγγέλης Μαρκαντώνης: «Η πειρατεία σκότωσε τις δισκογραφικές»

Λίγο πριν την σόλο συναυλία του στο KooKoo, ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης μιλά στο in2life για την συνεργασία με τον Μανώλη Φάμελλο, την έμπνευση των στίχων του και την πειρατεία που σκότωσε τις δισκογραφικές.
της Φιλουμένας Ζλατάνου

O Βαγγέλης Μαρκαντώνης ξεκίνησε ως μέλος του συγκροτήματος Ανοιχτή Θάλασσα, από όπου αποχώρησε για να συνεχίσει σόλο καριέρα ως τραγουδοποιός, γεγονός το οποίο του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όπως μας λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που έδωσε στο in2life, με αφορμή το ραντεβού του με το κοινό την Σάββατο 16 Απριλίου στο ΚοοΚοο live bar στο Γκάζι. Εκεί θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στα τραγούδια του νέου του δίσκου «Ξένη Γη», από το οποίο έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους το «20 ζωές» και το «Τράβα μια γραμμή». Ένας νέος τραγουδοποιός αποδεικνύει ότι η μουσική σκηνή της χώρας συνεχίζει να παράγει και καλή μουσική και συνειδητοποιημένους καλλιτέχνες.

«..λέω τ’ όνομά της τρεις φορές...» Τι μπορούμε να καταλάβουμε από αυτό τον τίτλο για την παράσταση στο KooKoo;
Κατ’ αρχάς ότι θα ακούσουμε το συγκεκριμένο τραγούδι, και ελπίζω να το τραγουδήσουμε όλοι μαζί για να ακουστεί το όνομά της πιο δυνατά και έτσι να μπορέσουν να λυθούν τα μάγια. Θέλω να κάνω κάτι στο kookoo που να καταργεί τη σκηνή και τα μικρόφωνα. Θα πω ιστορίες και τραγούδια.

Σόλο καριέρα μετά την πορεία με τους «Ανοιχτή Θάλασσα». Πώς είναι να βαδίζεις ένα μοναχικό δρόμο πλέον;
Υπήρχαν στιγμές με την Ανοιχτή Θάλασσα που η μοναξιά ήταν αβάσταχτη… Τώρα έχω όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα, και αυτό μου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας που έχω να τη νιώσω από την προσχολική μου ηλικία.

Τι σε ωθεί να γράφεις τραγούδια; Ποια είναι τα ερεθίσματά σου;
Είναι σαφώς ένας τρόπος επικοινωνίας. Είναι κάτι που δεν κάθισα να μάθω ποτέ να το κάνω. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν το κάνω καλά ή μπορεί να σημαίνει ότι το κάνω τελείως αυθόρμητα. Τα περισσότερα τραγούδια που έχω γράψει είναι από όνειρα που έχω δει, από λέξεις που σε ανύποπτο χρόνο μου έχουν φανερώσει το μυστικό τους νόημα και από ιστορίες που αναδύονται από τυχαίες φράσεις που ακούω. Μου αρέσουν πολύ οι εικόνες στη φαντασία μου, και αν μπορούσα θα τις ζωγράφιζα αλλά δεν μπορώ και γι’ αυτό γράφω αυτούς τους στίχους.

Σε μια εποχή κρίσης, πιστεύεις ότι γίνονται εκπτώσεις και στη μουσική; Οι δισκογραφικές πιστεύουν σε νέους τραγουδοποιούς ή το μέλλον είναι οι ανεξάρτητες παραγωγές και το internet;
Θυμάμαι ένα «σύνθημα» απίστευτης χυδαιότητας που έλεγε ότι «η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική»… Ε, λοιπόν, η πειρατεία σκότωσε τις δισκογραφικές. Το internet έχει βοηθήσει πολύ τους νέους τραγουδοποιούς, αλλά και γενικότερα η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να κατήργησε το βινύλιο, καταργώντας έτσι και την παντοδυναμία των δισκογραφικών, αλλά έδωσε στους απανταχού μουσικούς τη δυνατότητα να έχουν ένα στούντιο στο σαλόνι του σπιτιού τους. Από την άλλη σε περιόδους κρίσης, η ανάγκη και η δυνατότητα για επικοινωνία αυξάνουν, και αυτό οπωσδήποτε δίνει νέα ώθηση σε δημιουργούς να γράψουν και να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους. Δεν ξέρω αν το μέλλον είναι οι ανεξάρτητες παραγωγές, γιατί ως γνωστόν ο διάολος έχει πολλά ποδάρια, εγώ πάντως νιώθω άνετα με τη φάση.

Πώς συνδυάζεται ο δυναμισμός με την απλότητα;
Είχα ερωτευτεί μια γυναίκα που τα είχε και τα δύο. Χωρίσαμε πριν μου αποκαλύψει το μυστικό της.

Συνεργάζεσαι και με το Μανώλη Φάμελλο. Μίλησε μου για τα σχέδια σου.
Με τον Μανώλη κάνουμε κάποιες εμφανίσεις κυρίως εκτός Αθήνας και είναι κάτι που μου αρέσει πολύ γιατί ταιριάζουμε σε αρκετά σημεία, και νιώθω πολύ άνετα μαζί του πάνω στη σκηνή. Έκανα και μια μικρή περιοδεία βόρεια με τη Joanna Drigo την οποία επίσης εκτιμώ πολύ και χαίρομαι και με αυτή τη συνεργασία. Όπως είπα και πριν, σε περιόδους κρίσης η επικοινωνία γίνεται πιο εύκολη και ουσιαστική, και είναι ο ρόλος των ανθρώπων που ασχολούνται με τον ήχο και τις λέξεις αφενός να δίνουν το καλό παράδειγμα, αφετέρου να γίνονται καταλύτες αυτής της επικοινωνίας.

Ώρα έναρξης: 23.00μ.μ / Τιμή εισόδου: 12€ με ποτό
Koo Koo: Ιάκχου 17, Γκάζι
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v