Έφυγε για τη «Γειτονιά των Αγγέλων» ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Δύο μέρες μετά την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, έφυγε από τη ζωή ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο σπουδαίος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο «Μητέρα» λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.
Πλήρης ημερών, έφυγε σήμερα το μεσημέρι ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε ηλικία 89 ετών. Ο σπουδαίος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο «Μητέρα» λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Η κληρονομιά που αφήνει πίσω του μετρά 20 θεατρικά έργα, αλλά και σενάρια ταινιών που σημάδεψαν την ελληνική φιλμογραφία, όπως η «Στέλλα» του Μ. Κακογιάννη και ο «Δράκος» του Ν. Κούνδουρου. Η δράση του δεν περιορίστηκε στο σανίδι, αφού συνεργάστηκε ως στιχουργός με συνθέτες όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και Νίκος Μαμαγκάκης, ενώ με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, αρθρογραφούσε επί σειρά ετών στα «Νέα».

Γεννήθηκε στη Νάξο, το 1922. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, συνελήφθη για την αντιστασιακή δράση του και κρατήθηκε στο αυστριακό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν (έτσι τιτλοφορείται και το αυτοβιογραφικό βιβλίο που έγραψε το 1963). Μετά τον πόλεμο, αφιερώθηκε στο θέατρο, και η πρώτη παράσταση που ανέβασε ήταν «Ο χορός πάνω στα στάχυα». Το 1999 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v