Τζίμης Πανούσης: (Π)όσα δεν ξέρετε;

Ασεβής, ευφυέστατος, βιτριολικός σαν το χιούμορ του. Υπάλληλος Εθνικής Τραπέζης που παραιτήθηκε επικαλούμενος «καλοστημένη παράσταση στην πλάτη του ελληνικού λαού», αντικείμενο του πόθου σε τηλεοπτική σειρά που δεν προβλήθηκε ποτέ. Εσείς, πόσα (δεν) ξέρετε για τον Τζιμάκο;
Τζίμης Πανούσης: (Π)όσα δεν ξέρετε;
Καυστικός, αθεόφοβος, επικριτικός κυρίως με εκείνους που θα ενοχληθούν περισσότερο από την κριτική του, ορισμός της έννοιας «αθυρόστομος», ευφυής, ετοιμόλογος, χιουμορίστας μέχρι δακρύων. Μουσικός, τραγουδιστής, συγγραφέας, ποιητής, showman, κωμικός, ραδιοφωνικός παραγωγός, αρθρογράφος. Η λίστα δεν έχει τέλος, κι οι συστάσεις, ούτως ή άλλως, περιττεύουν. Μπορεί να τον λατρεύεις ή να τον μισείς, αποκλείεται, όμως, να μην τον ξέρεις. Ξέρεις, όμως, τα πάντα για εκείνον;

Δοκιμάζουμε την εύνοια της τύχης στην δημοσιογραφική έρευνα, βάζοντας στοίχημα ότι η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει πέντε τουλάχιστον πράγματα που (μάλλον) δεν ξέρατε για τον Τζίμη Πανούση. Διαψεύστε μας, στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

- Είχε παραιτηθεί από την Εθνική Τράπεζα, στην οποία δούλεψε για σύντομο χρονικό διάστημα, περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70 - αρχές της δεκαετίας του ’80. Στην επιστολή παραίτησης, που έκανε πριν από λίγο καιρό τον γύρο του διαδικτύου, σημείωνε, μεταξύ άλλων στους λόγους της παραίτησης ότι «η μέχρι τώρα προνομιούχα εργασία μου […] δεν ήταν παρά ένας ρόλος κομπάρσου στην καλοστημένη παράσταση των μεγαλοκεφαλαιούχων μετόχων πάνω στην πλάτη του ελληνικού λαού» και ότι «δεν κάνατε δεκτή αίτησή μου για άδεια άνευ αποδοχών, πράγμα που δε με απασχολεί και πολύ διότι ο πατέρας μου είναι βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και όποτε θελήσω μπορώ να επανέλθω κατόπιν βεβαίως αδιαβλήτου διαγωνισμού». Δείτε ολόκληρη την επιστολή, στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.

- Είναι ο πρωταγωνιστής του αθεόφοβου, βιτριολικού χιούμορ κόμικ «Σκάσε και Σκάβε», που υπογράφει ο Μεσσήνιος, και το οποίο μπορείτε να δείτε καρέ-καρέ εδώ.

- Το πρώτο του συγκρότημα λεγόταν… Χαρούμενη Κουδουνίστρα (!) και είχε σχηματιστεί κατά τα αθώα (;) χρόνια του Γυμνασίου. Οι Μουσικές Ταξιαρχίες, που ακολούθησαν, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, κρίνονται ως ωριμότερο δείγμα γραφής –όπως και οτιδήποτε θα συγκρίναμε με τη Χαρούμενη Κουδουνίστρα.

- Είχε σχεδόν ολοκληρώσει την τηλεοπτική σειρά «Κορίτσια, ο Τζίμης» όταν η τότε ΕΤ2, το μακρινό 1995, αποφάσισε να μην την συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της. Αποσπάσματα από την εκπομπή προβάλλονται κατά καιρούς ως «σφήνες» σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του.

- Είναι ο εμπνευστής του όρου «λαϊφστάλιν», που υποδηλώνει «το λαϊφστάιλ των σκληροπυρηνικών κουκουέδων, δηλαδή την απόλυτη αντίθεση στο καπιταλιστικό λαϊφστάιλ» αλλά και «το λαϊφστάιλ κάθε αριστερίζοντος», σύμφωνα με τους ορισμούς του Slang.gr.

- Στη σελίδα του στο MySpace αναφέρει ως “influences” μεταξύ άλλων την Σωτηρία Μπέλλου, τον Διονύσιο Σολωμό, στον Ανδρέα Κάλβο, τον Jimmy Hendrix, τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Frank Zappa, τον Στράτο Διονυσίου και τους Rolling Stones. Cu(l)t.

- Υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» του Λάκη Λαζόπουλου, και τον παπά στο “Safe Sex” των Ρέππα – Παπαθανασίου.

- Αθωώθηκε όλες τις φορές που κατηγορήθηκε για περιύβριση αρχής, προσβολή δημοσίας αιδούς, συκοφαντική δυσφήμιση, προσβολή εθνικών συμβόλων, καθύβριση θρησκεύματος, προσβολή χρηστών ηθών και ηθική βλάβη. Όλες, εκτός από μία –την οποία, όμως, ήδη ξέρετε, οπότε δεν θα συμπεριλάβουμε στη λίστα με τα πράγματα που δεν ξέρετε. Άλλωστε, ο μηνυτής δεν πρέπει να κατονομάζεται.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v