"Έφυγε" ο Dirty Dancer

Σε ηλικία 57 χρονών άφησε την τελευταία του πνοή ο διάσημος για τις χορευτικές του ικανότητες ηθοποιός Πάτρικ Σουέηζ, χάνοντας την μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία δύο χρόνια.
Έφυγε ο Dirty Dancer
Ο Πάτρικ Σουέηζ δεν θεωρείτο από τους μεγάλους σταρ του Χόλυγουντ και αισθανόταν άβολα όταν τα μέσα τον προέβαλαν ως sex symbol. Αν και είχε συμμετάσχει σε ταινίες που έκαναν τεράστιο άνοιγμα στο αμερικάνικο Box office, όπως το Dirty Dancing που τον έκανε ευρέως γνωστό και το Ghost λίγα χρόνια αργότερα, κρατούσε πάντοτε χαμηλό προφίλ. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής, συμμετέχοντας αρχικά σε ταινίες μικρού βεληνεκούς και τηλεοπτικές σειρές όπως το "Βόρειοι και Νότιοι" το 1985. Το μεγάλο "μπαμ" έγινε το 1987, όταν υποδύθηκε τον δάσκαλο χορού Johnny Castle στο κλασσικό πλέον Dirty Dancing. Η επιτυχία της ταινίας ήταν απρόσμενη, μιας και προοριζόταν για να παιχτεί στις αίθουσες μόνο για ένα Σαββατοκύριακο και μετά να βγει κατευθείαν στο βίντεο. Πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ έκανε 300 εκατομμύρια δολλάρια εισπράξεις παγκοσμίως. Ο Σουέηζ προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα, ενώ έγραψε και κομμάτι το οποίο συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας και γνώρισε μεγάλη επιτυχία (She's Like the Wind).

Η γρήγορη δόξα που του χάρισε το Dirty Dancing τον "ανάγκασε" να πρωταγωνιστήσει σε αρκετές μέτριες παραγωγές, για να φτάσει το 1990 να πρωταγωνιστήσει στο άκρως επιτυχημένο Ghost μαζί με την Ντέμι Μουρ και την Γούπι Γκόλντμπεργκ. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και κέρδισε αυτό του Καλύτερου Σεναρίου, καθώς και του Β' γυναικείου για την Γκόλντμπεργκ. Το 1991, το περιοδικό People τον ανακυρήττει ως τον "Πιο σέξυ άνδρα εν ζωή", ενώ παράλληλα πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Κίανου Ρήβς στο Point Break.

Ακολουθούν συμμετοχές σε ταινίες όπως το Donnie Darko, όπου παίζει έναν παιδόφιλο καθηγητή και το σήκουελ του Dirty Dancing, όπου έκανε μια σύντομη εμφάνιση στον ρόλο ενός ανώνυμου καθηγητή χορού. Το 2006 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο West End theatre με το έργο Guys and Dolls. Το 2008 ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και η πτώση του ξεκινάει. Ο ίδιος πάντως δεν φαίνεται να το βάζει κάτω και όπως δηλώνει στα μέσα "σκέφτεται ένα λαμπερό μέλλον χωρίς αρρώστειες και στεναχώρια". Εμφανίζεται μάλιστα σε μεγάλα αμερικανικά δίκτυα και μιλάει για τον καρκίνο και τον αγώνα που κάνει για να τον καταπολεμήσει. Όσο περνούσε ο καιρός τα πράγματα χειροτέρευαν για τον ηθοποιό που φαινόταν εμφανώς καταπονημένος από την νόσο. Τους τελευταίους μήνες πριν πεθάνει, ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στο συκώτι του. Τα πράγματα ήταν πλέον πολύ δύσκολα για τον καταπονημένο ηθοποιό.

Ο θάνατός του συγκίνησε εκτός από τους θαυμαστές του και το ίδιο το Χόλυγουντ. Η παρτενέρ του στο Dirty Dancing Jennifer Grey είπε: "Ο Patrick ήταν ένα σπάνιο αμάλγαμα ωμής αρρενωπότητας και απίστευτης χάρης. Πανέμορφος και δυνατός, ήταν ένας πραγματικός cowboy, με τρυφερή καρδιά". Η Ντέμι Μουρ έγραψε στο προφίλ της στο Twitter: "Θα μου λείψεις πολύ Πάτρικ..". Εμείς απλά θα θυμηθούμε σκηνές από την καλύτερη στιγμή της καριέρας του:



Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v