Trent Reznor: Ένας εναντίον όλων

Ερμηνευτής, συνθέτης, παραγωγός, πρωτοπόρος του industrial rock (ίσως και του nu metal) και ανήσυχο πνεύμα. Ο ιδρυτής και μόνιμο μέλος των Nine Inch Nails Trent Reznor δεν είναι ακόμα ένας frontman της σειράς. Είναι κάτι πολύ παραπάνω και εδώ και είκοσι χρόνια το αποδεικνύει έμπρακτα.
Trent Reznor: Ένας εναντίον όλων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όταν στην συνέντευξη τύπου για την τρέχουσα περιοδεία του Wave Goodbye Tour, αποκάλεσε τον Marilyn Manson «ηλίθιο κλόουν» κανείς δεν αντέδρασε, πιθανότατα ούτε και ο ίδιος ο Manson. Ποιός θα μπορούσε άλλωστε να αντιπαρατεθεί στον άνθρωπο που -αν όχι εφηύρε- τότε σίγουρα τελειοποίησε το industrial rock, μεταλλάσσοντας το από άλμπουμ σε άλμπουμ, από περιοδεία σε περιοδεία και μεταφέροντάς το στο κοινό στην πιο ακατέργαστη και ωμή μορφή του; Οι Nine Inch Nails (δηλαδή ο εν λόγω κύριος), με πάνω από 30.000.000 πωλήσεις δίσκων σε όλο τον κόσμο και δύο υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, κατάφεραν μέσα σε 20 χρόνια να μελοποιήσουν το θόρυβο, να ενώσουν τις κιθάρες με τον ηλεκτρονικό ήχο και να στιγματίσουν της δεκαετία του '90 (και τις μετέπειτα γενιές μουσικών) διαδίδοντας την industrial-rock αισθητική στο ευρύ κοινό.

Πνευματικός "πατέρας" του Marilyn Manson, φανατικός θαυμαστής του David Bowie, πρώην ναρκομανής και αλκοολικός, ευφυής και αντιδραστικός σε κάθε του κίνηση, δεν δίστασε να φτύσει κατάμουτρα την δισκογραφική του εταιρεία Universal Music Group, όταν εκείνη αποφάσισε να "μοσχοπουλήσει" τους παλιούς του δίσκους σε εξωφρενικές τιμές. Από την μία τσέπωνε εκατομμύρια δολάρια από τα special editions των άλμπουμ του, από την άλλη ενθάρρυνε το κοινό στις συναυλίες του να κατεβάζει άφοβα τα τραγούδια του από το Ίντερνετ και να τα μοιράζεται με τους πάντες. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως τα κέρδη του εκτινάχτηκαν στα ύψη. Ο κόσμος τον λατρεύει και το αποδεικνύει έμπρακτα. Oι Nine Inch Nails τείνουν να γίνουν ένα συγκρότημα -σταθμός στην πορεία του σύγχρονου ροκ και ο ίδιος θεωρείται από πολλούς ως ο τεχνοκρατικός διάδοχος του Κέρτ Κομπέιν.

Το πρώτο του επίσημο άλμπουμ με το όνομα των ΝΙΝ με την ονομασία Pretty Hate Machine κυκλοφορεί το 1989 και προκαλεί πάταγο. Το αμέσως επόμενο The Downward Spiral (1994) αποτελεί το πιο πετυχημένο άλμπουμ τους μέχρι σήμερα. Η ηχογράφησή του μάλιστα έγινε στο ίδιο σπίτι, όπου ο Τσαρλς Μάνσον με την παρέα του δολοφόνησαν την σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ.





Ο ίδιος δικαιολόγησε αργότερα την επιλογή του λέγοντας: "Είχα δει αρκετά μέρη και απλά αυτό μου άρεσε περισσότερο." Την ίδια χρονιά, οι NIN κάνουν πολλές περιοδείες και παίζουν στο Woodstock του 1994. Παράλληλα, γράφει μαζί με τον -τότε φίλο του- Μέριλυν Μάνσον τα Portrait of an American Family (1994), Smells Like Children (1995) και Antichrist Superstar (1996). Το 1997 εισβάλλει και στον χώρο του κινηματογράφου δανείζοντας το κομμάτι Perfect Drug στο soundtrack της ονειρικής ταινίας του David Lynch "Χαμένη Λεωφόρος".



Δύο χρόνια μετά, το Fragile (1999), "χτυπάει" την πρώτη θέση στα τσάρτ πουλώντας 228.000 κόπιες την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του. O ίδιος καλούσε από σκηνής τους ακροατές του να κλέψουν αντί να αγοράσουν το Fragile, η τιμή του οποίου ακολουθούσε την ανοδική πορεία του πετρελαίου. Οι κόντρες με την δισκογραφική είχαν ξεκινήσει. Ήδη από το 1992, ο Ρέζνορ είχε ιδρύσει το δικό του label, την Nothing, με την οποία κυκλοφορούν δίσκους όχι μόνο ο Μέριλιν Μάνσον, αλλά και μεγαλύτερα καλλιτεχνικά ονόματα, όπως οι Meat Beat Manifesto, οι Pop Will Eat Itself, ακόμη και οι Einsturzende Neubauten. Πέρασαν άλλα έξι χρόνια και κυκλοφορεί το With Teeth (2005), το οποίο επίσης εκτινάσσεται στο νούμερο ένα του αμερικάνικου billboard. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε την περίοδο που ο Reznor πολεμούσε τις καταχρήσεις και την κατάθλιψη. Ακολούθησε το Year Zero (2007), ένα άλμπουμ με το οποίο ο Ρέζνορ κριτίκαρε την πολιτική των ΗΠΑ και την επιρροή που θα είχε στον κόσμο 15 χρόνια αργότερα. Την ίδια περίοδο διακόπτει την συνεργασία του με την Universal και ανεξαρτητοποιείται πλήρως. Ήδη από το 2005 είχε διακηρύξει την οριστική ρήξη του με την Nothing, αλλά και με τον πρώην μάνατζερ του.



Τον Μάρτιο του 2008 κυκλοφορεί το instrumental Ghosts I–IV, με μερικά κομμάτια από προηγούμενες περιοδείες του. Τον Μάιο του ίδιου έτους το The Slip διατίθεται δωρεάν στο Ίντερνετ για κατέβασμα συνοδευόμενο από την χαρακτηριστική φράση "This one’s on me" και το κατεβάζουν παραπάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες πριν το τέλος του μήνα.

Το μουσικό περιοδικό Rolling Stone τον τοποθέτησε στο νούμερο 46 της λίστας με τους 100 ανθρώπους που "Επανεφηύραν την Αμερική", αποκαλώντας τον Industrial Rock Godfather.

Τον Φεβρουάριο του 2008 είχε γνωστοποιήσει τις σκέψεις του σχετικά με το μέλλον των NIN: "Σκέφτομαι εδώ και λίγο καιρό ότι ήρθε η ώρα να "εξαφανιστούν" οι NIN για λίγο καιρό. Θα επιστρέψουμε κάποια μέρα, με κάποια σύνθεση", είχε δηλώσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά τις υποχρεώσεις του συγκροτήματος στην περιοδεία με τους Jane's Addiction, θα διέκοπτε την λειτουργία του.

Ευτυχώς για εμάς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αρχικά ανακοίνωσε την διοργάνωση τριών συναυλιών στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, μετά την περιοδεία με τους Jane's Addiction και στη συνέχεια προγραμμάτισε περιοδεία στην Ευρώπη, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και για πρώτη φορά η χώρα μας (θέατρο Βράχων στις 20 Ιουλίου). Ο ίδιος δήλωσε: "Υπάρχουν αρκετά σχέδια που δεν σχετίζονται με την μουσική, τα οποία έχω αφήσει στην άκρη για πολύ καιρό εξαιτίας της μουσικής", για να συνεχίσει "Ποτέ δεν ήθελα να γίνω σαν τον Gene Simmons (των Kiss), ένας μεσόκοπος άντρας που μακιγιάρεται για να διασκεδάσει παιδιά, όπως ένας κλόουν. Στο δικό μου μυαλό, φοβάμαι ότι αν δεν σταματήσω τις περιοδείες, θα μπορούσα να καταλήξω έτσι".

Όπως δήλωσε ο Trent Reznor στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον Δημήτρη Αναστασόπουλο για το «Ε», που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 19 Ιουλίου, αυτή η περιοδεία θα είναι και η τελευταία των Nine Inch Nails. Όλα αυτά μέχρι φυσικά να αλλάξει πάλι γνώμη. Αλλά και πάλι, ποιός θα του κρατήσει κακία; Ο άνθρωπος μπορεί πλέον να κάνει ό,τι γουστάρει και να μην του λέει κανείς κουβέντα. Έτσι γίνεται με τις αυθεντίες και ο Ρέζνορ είναι αναμφίβολα στο είδος του μία από αυτές. Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να παρευρεθεί στο θέατρο Βράχων αυτήν την Δευτέρα...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v