Χρήστος Μουστάκας: "Η κωμωδία σήμερα αποτελεί έξοδο κινδύνου"

Τον είδαμε ως μέλος της Σπείρα Σπείρα, στο πλευρό του Σταμάτη Κραουνάκη, ως Υπέροχο Πλάσμα στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, αλλά και στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. Και κάτι μας λέει ότι θα συνεχίσουμε να τον βλέπουμε για καιρό ακόμα...
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Το να είσαι νέος ηθοποιός και περιζήτητος όπου και αν πας, το να παίζεις με μεγάλα ονόματα, να σε έχει δίπλα του ο Κραουνάκης, να σε παίρνει η Κοντοβά και να παίζεις στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο σίγουρα σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι έχεις άστρο και έχεις το υπόβαθρο να το υποστηρίξεις και τη θέληση να προσπαθείς να βάζεις τον πήχη όλο και ψηλότερα. Για το Χρήστο Μουστάκα όλα ήρθαν αβίαστα και φυσικά και δεν άφησε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Κολύμπησε εξαρχής στα βαθιά με δάσκαλο τον Σταμάτη Κραουνάκη και σύντομα έγινε περιζήτητος στα θεατρικά και τηλεοπτικά πράγματα. Με τη συμμετοχή του στα «Υπέροχα Πλάσματα» της Μυρτώς Κοντοβά ήρθε το μεγάλο μπαμ και όλοι μιλούσαν για τον γκεστ που πάντα έδινε την ξεχωριστή νότα στα επεισόδια.

Προσγειωμένος και χιουμορίστας μας μίλησε στο in2life.gr για τις δυνατές γνωριμίες, τις ταυτότητες και για το τι σημαίνει να γαλουχείσαι στη μήτρα της Σπείρα Σπείρα.

- Νέος κωμικός στις μέρες μας τι σημαίνει;
- Η κωμωδία στις μέρες μας είναι ίσως μία από τις λίγες εξόδους κινδύνου, αν όχι η μόνη. Ο κόσμος αγχώνεται, απειλείται, μπερδεύεται και πολλές φορές σωπαίνει. Πρέπει λοιπόν, όντας ένας από αυτούς να καταφέρεις να διαχειριστείς όλη αυτή την κρίση και να την προσεγγίσεις δια του χιούμορ και της σάτιρας ώστε να πεις και να ξορκίσεις τα πάντα. Όμως αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Απλά στις μέρες μας αλλάζουν τα δεδομένα...

-Τηλεόραση, θέατρο, μιούζικαλ, τραγούδι, πού αισθάνεσαι ότι ταιριάζεις καλύτερα και είναι ο φυσικός σου χώρος;
- Ο φυσικός μας χώρος ορίζεται πάντα από την δυνατότητά του να μας προσφέρει ηρεμία, ασφάλεια, δημιουργία και προοπτική. Είμαι παιδί του Σταμάτη και της Σπείρας. Ως φυσικό μου χώρο πάντα θα θεωρώ το μουσικό θέατρο.

-10 χρόνια μέλος μιας ομάδας με αρχηγό-ιδρυτή το Σταμάτη Κραουνάκη. θεωρείς, ότι στην όλη πορεία σου υπήρξε καθοριστικός σταθμός; Ποιες οι εμπειρίες σου;
- Ο Σταμάτης και η Σπείρα δεν είναι σταθμός. Είναι η μήτρα. Μήτρα ιδεών και οραμάτων που άλλες φορές υλοποιούνται και άλλες μένουν στην άκρη για κάποια άλλη στιγμή του χρόνου. Όλη μου η ως τώρα διαδρομή ενεργοποιείται και εστιάζει σ' αυτό.

- Μυρτώ Κοντοβά και "Υπέροχα Πλάσματα". Είχες αφήσει το στίγμα σου με την παρουσία σου στη σειρά, πώς ήταν η εμπειρία;
- Τα υπέροχα πλάσματα ήταν η πρώτη μου τηλεοπτική εμπειρία. Δεν ήξερα τι να περιμένω. Δυστυχώς στην τηλεόραση δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις πολλά πράγματα. Οι ταχύτητες τα καταπίνουν όλα. Όμως τελικά θα μπορούσα να πω ότι περάσαμε όμορφα

- Η σάτιρα είναι παρεξηγημένη αρκετά; Ποια είναι ή θα έπρεπε να είναι τα όρια της;
- Έχουμε την τύχη να ζούμε στη χώρα που γεννήθηκε η σάτιρα όπως, όμως, και το παν μέτρον άριστον οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Τα όρια γενικά δεν τα συμπαθώ. Υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε. Εν ολίγοις, νομίζω ότι οι λέξεις κλειδιά είναι ο σεβασμός και η αισθητική.

- Μόνο το ταλέντο αρκεί για να αναδειχθεί κάποιος ηθοποιός, ή χρειάζονται δυνατές γνωριμίες;
- Το ταλέντο είναι πολύ σημαντικό. Είναι όμως μόνο η αρχή. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να το χειριστείς σωστά και να το κάνεις τέχνη. Οι ''δυνατές'' γνωριμίες δεν με αφορούν καθόλου.

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
- Τα επόμενα σχέδια θα τα δούμε μαζί. Το θέμα δεν είναι μόνο τι σχεδιάζεις από μόνος σου, αλλά και το προς τα που σε πάει η κατάσταση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v