Pina Bausch: Έφυγε η ιέρεια του μοντέρνου χορού

Αιφνίδια έφυγε χθες από την ζωή η σπουδαία Γερμανίδα χορεύτρια και χορογράφος Pina Bausch, στα 68 της χρόνια, έχοντας μόλις διαγνωστεί με καρκίνο, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο που της χάρισε φήμη, βραβεία και παγκόσμια αναγνώριση.
Η Γερμανίδα χορογράφος Pina Bausch, της οποίας το έργο αναγνωρίζεται ως επαναστατικό στην γλώσσα του μοντέρνου χορού, έφυγε χθες από την ζωή, έχοντας διαγνωστεί με καρκίνο πριν μερικές μέρες, στα 68 της χρόνια.

Η Bausch γεννήθηκε το 1940 στο Solingen της Γερμανίας και υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Κατά την διάρκεια της καριέρας της κέρδισε παγκόσμιο θαυμασμό και φήμη για τις avant-garde χορευτικές ερμηνείες της και χορογραφίες της, οι οποίες συνδύαζαν τον χορό με τον ήχο και την αποσπασματική αφήγηση.

«Μόλις πριν δύο Κυριακές, στεκόταν στην σκηνή με την ομάδα της στο Wuppertal Opera House», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εταιρία του θεάτρου το οποίο διεύθυνε από το 1973. Σύμφωνα με το θέατρο, η Bausch είχε διαγνωστεί με καρκίνο μόλις πέντε μέρες πριν τον θάνατό της.

«Αντίθετα με τους περισσότερους, η Bausch κατέρριψε τις παραδοσιακές δομές του χορού, εκμοντερνίζοντας το κλασικό μπαλέτο και προσδιορίζοντάς το με την δική της μοναδική ιδιοσυγκρασία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Frank-Walter Steinmeier.

Η Bausch χορογράφησε και ανέβασε στην σκηνή δικά της έργα, όπως το Cafe Mueller και το Viktor, ενώ εμφανίστηκε και σε κινηματογραφικές ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών, όπως ο Federico Fellini και ο Pedro Almodovar. Τον τελευταίο καιρό, προετοιμαζόταν να δουλέψει με τον σκηνοθέτη Wim Wenders πάνω σε ένα project, το πρώτο 3-D κινηματογραφημένο χορευτικό, με το όνομα «Pina».

Από το Παρίσι, όπου η Bausch συχνά εμφανιζόταν για παραστάσεις, ο Δήμαρχος της πόλης Bertrand Delanoe και ο υπουργός Πολιτισμού Frederic Mitterrand, εξέδωσαν συλλυπητήριες δηλώσεις. «Ο κόσμος του χορού θρηνεί σήμερα τον χαμό μίας εκ των πιο λαμπρών εκπροσώπων του», είπε ο Mitterrand.

Η Pina Bausch ξεκίνησε τις χορευτικές της σπουδές στην ηλικία των 14 στο Folkwang School του Essen, όπου διδάχθηκε από σπουδαίους καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού εξπρεσιονιστή χορογράφου Kurt Jooss. Το 1960 πήγε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Juilliard School, ενώ αργότερα έγινε μέλος της Metropolitan Opera's ballet company.

Το 1962 η Bausch επέστρεψε στην Γερμανία, όπου έγινε σολίστας του Folkwang Ballett, το οποίο είχε μόλις ιδρυθεί. Το 1973 έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος στο νεοϊδρυθείσα Wuppertal dance-theater company. Το 2008 βραβεύτηκε με το Goethe Prize of Frankfurt-am-Main.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v