Μάικλ Τζάκσον: To "μαύρο" διαμάντι της Ποπ

Θρύλος της ποπ, εκκεντρική προσωπικότητα, "φρικιό" για πολλούς, είδωλο για άλλους. Με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο του Μάικλ Τζάκσον, πριν το μεγάλο του comeback, θυμόμαστε τις σημαντικότερες στιγμές από την πολυτάραχη ζωή του Βασιλιά της Ποπ.
Μάικλ Τζάκσον: To μαύρο διαμάντι της Ποπ
Ο θάνατός του συγκλόνισε όλον τον μουσικό κόσμο και έδωσε τέλος σε μία μακροχρόνια καριέρα γεμάτη δόξα, επιτυχίες, αλλά και μπόλικα σκάνδαλα. Το φαινόμενο Μάικλ Τζάκσον -γιατί περί αυτού πρόκειται- πέρασε σαν σίφουνας από την δεκαετία του '80 κάνοντας εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, για να καταλήξει την δεκαετία του '90 να ταλαιπωρείται από δεκάδες πλαστικές επεμβάσεις, κατηγορίες για αποπλάνηση ανηλίκων και ένα σωρό ακόμα σκάνδαλα που έδωσαν κατά καιρούς "τροφή" στα tabloids και τους παπαράτσι.

Γεννημένος στις 29 Αυγούστου του 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα, ξεκίνησε την καριέρα του σαν τραγουδιστής με το συγκρότημα Jackson Five στο πλευρό των αδερφών του στα τέλη της δεκαετίας του '60. Όλοι τότε μιλούσαν για ένα «παιδί θαύμα» με χαρακτηριστική φωνή και κίνηση. Το πρώτο σίνγκλ από το ντεμπούτο του συγκροτήματος "I Want You Back", έγινε τεράστια επιτυχία και εκτόξευσε την δημοσιότητα του πιτσιρικά Jackson στα ύψη μόλις το 1969 και σε ηλικία 11 χρονών. Όντας ακόμα μέλος των Jackson 5, το 1971 ξεκίνησε τις πρώτες σόλο ηχογραφήσεις. Το "Ben" υπήρξε το πρώτο σόλο του άλμπουμ για την ομώνυμη ταινία του 1972. Το 1975 το συγκρότημα αποχώρησε από τη εταιρεία Motown και εντάχθηκε στο δυναμικό της Epic αλλάζοντας το όνομα σε Jacksons.



Το 1979 κυκλοφορεί το Off the Wall, το οποίο μπορεί να μην ήταν το πρώτο του σόλο άλμπουμ, αλλά ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη της συνεργασίας του με τον παραγωγό Quincy Jones. Ένας νέος ποπ σταρ γεννιόταν και το άστρο του θα έλαμπε για πολλά χρόνια ακόμα. Τότε τραγουδούσε το ''Don't Stop Til You Get Enough,'' και όπως όλα έδειξαν, τρεις δεκαετίες μετά οι θαυμαστές του δεν σταμάτησαν να τραγουδούν τα κομμάτια του.



Το 1982 έκανε το μεγάλο «μπαμ». Πάλι σε παραγωγή του Quincy Jones, ο Τζάκσον κυκλοφόρησε το θρυλικό "Thriller", ένα άλμπουμ το οποίο περιείχε τρία από τα πιο γνωστά κομμάτια του που έμειναν στην ιστορία. Το 'Billie Jean,'' το ''Beat It'' και το ομώνυμο ''Thriller,'' λατρεύτηκαν όσο τίποτα άλλο από τους θαυμαστές του και εκτόξευσαν τις πωλήσεις του άλμπουμ στα ύψη. Το Thriller κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις δίσκου στην ιστορία παραμένοντας μέχρι και σήμερα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, σύμφωνα με το Guinness World Records. Έμεινε στην κορυφή του Billboard album chart για 37 εβδομάδες, κέρδισε 7 βραβεία Grammy και 7 τραγούδια του ανέβηκαν στο top-10. Ο Βασιλιάς της Ποπ είχε ήδη κατακτήσει το στέμμα του. Αλλά δεν σταματάει εδώ. Το 1983 κλέβει την παράσταση στο Motown 25 TV special χρησιμοποιώντας την χαρακτηριστική «κυλιόμενη» κίνηση προς τα πίσω, η οποία θα γίνει αργότερα γνωστή ως moonwalking, και θα τον καθιερώσει ως έναν από τους μεγαλύτερους περφόρμερς.



Το 1985 γράφει μαζί με τον Lionel Richie την επιτυχία "We are the world" και καλεί στο πλευρό του την dream team της τότε μουσικής σκηνής. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του κομματιού διατέθηκαν στο κίνημα για τα παιδιά της Αφρικής. Στο κομμάτι τραγούδησαν μεταξύ άλλων οι Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Kim Carnes, Ray Charles, Bob Dylan, Stevie Wonder, Tina Turner και Diana Ross.



Πέντε χρόνια μετά το φαινόμενο του Thriller, ο Μάικλ επιστρέφει με νέο look και… άγριες διαθέσεις. Το "Bad" μπορεί να μην πλησίασε σε πωλήσεις το προηγούμενο άλμπουμ, αλλά έμεινε και αυτό στην ιστορία με κλασσικά κομμάτια όπως τα ''Smooth Criminal,'' ''Man in the Mirror,'' και ''The Way You Make Me Feel'', που έγιναν τα hits της εποχής και παίζονταν σε όλα τα ραδιόφωνα.

Με το άστρο του να είναι πιο λαμπερό από ποτέ, ο Τζάκσον το 1988 χτίζει την έπαυλή του γνωστή και ως Neverland. Ένα τεράστιο πάρκο, ένα μουσείο, και μία αρκετά άνετη κατοικία συμπεριλαμβάνονται στο εντυπωσιακό αυτό συγκρότημα κτιρίων, αντάξιο της φήμης και της εκκεντρικότητας του ιδιοκτήτη του.

Το 1991 διακόπτει την πολυετή συνεργασία του με τον Quincy Jones και κυκλοφορεί το Dangerous μαζί με τον Teddy Riley. Και άλλες επιτυχίες και άλλα εντυπωσιακά βίντεο κλίπ ακολουθούν την κυκλοφορία του άλμπουμ με χαρακτηριστικότερο αυτό του ''Black or White'', το οποίο αποτελούσε παράλληλα και ένα έξυπνο σχόλιο πάνω στον ρατσισμό. Το 1994 ο Τζάκσον «τρέλανε» τα tabloids, όταν αποφάσισε να παντρευτεί την κόρη ενός άλλου «Βασιλιά», του Έλβις Πρίσλεϋ. Ο γάμος του με την Lisa Marie Presley θα διαρκέσει μέχρι το 1996.

Δείτε το περίφημο φιλί τους στα Mtv Awards:



Στο ενδιάμεσο, συνεργάζεται με την άσημη τότε, μικρή του αδερφή Τζάνετ και κυκλοφορεί το ''Scream''. Ένα εκρηκτικό ντουέτο και πρώτο σίνγκλ του επερχόμενου διπλού άλμπουμ του HIStory, το οποίο περιείχε μια επιλογή από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, καθώς και πολλά ακυκλοφόρητα κομμάτια. Παράλληλα, συνεχίζει το φιλανθρωπικό του έργο συμμετέχοντας σε κονσέρτο στο πλευρό του μεγάλου τενόρου Λουτσιάνο Παβαρότι το 1999.

Μία δεκαετία μετά το τελευταίο του άλμπουμ, επιστρέφει στην δισκογραφία με το Invincible το 2001. Αν και έκανε καλές πωλήσεις, οι κριτικοί το αντιμετώπισαν επιφυλακτικά και οι απόψεις διίσταντο. Παρ'όλα αυτά το ''Butterflies'' και το ''You Rock My World' έγιναν αμέσως επιτυχίες. Όσο περνούσαν τα χρόνια, πιο πολύ αναφορά γινόταν στο ονομά του για σκάνδαλα και ύποπτες φήμες, παρά για την ίδια την δουλειά του. Η προσωπική ζωή του Τζάκσον απασχολεί όλο και περισσότερο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αποκορύφωμα η δικαστική διαμάχη βάσει κατηγοριών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση παιδιών, η οποία οδήγησε τελικά σε αθώωσή του το 2005.
 
Η ειρωνία είναι, πως τον Μάρτιο του 2009 ο Τζάκσον σε συνέντευξη τύπου εξήγγειλε την έναρξη μιας σειράς συναυλιών σε όλον τον κόσμο, οι οποίες θα ξεκινούσαν τον Ιούλιο. Πρόκειται να ήταν το οριστικό "αντίο" του περφόρμερ προς όλους τους θαυμαστές που τον λάτρεψαν και μεγάλωσαν με τα τραγούδια του. Εν τέλει η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνον....

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v