Ντέιβιντ Κάρανταϊν: Το τέλος ενός "Σαολίν"

Μπορεί να μην ήταν ο μεγάλος σταρ του Χόλυγουντ, αλλά οι ταινίες που πρωταγωνίστησε απέκτησαν cult διαστάσεις και αγαπήθηκαν από εκατομμύρια θεατές. Ο περιβόητος Bill του "Kill Bill" και ο Caine του "Kung Fu", βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Μπανγκόνγκ.
Ντέιβιντ Κάρανταϊν: Το τέλος ενός Σαολίν
Κρατώντας πάντα χαμηλό προφίλ, ο Ντέηβιντ Κάρανταϊν ποτέ δεν θεωρήθηκε "σταρ" του Χόλυγουντ. Ίσως γιατί διάλεξε να πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μικρού βεληνεκούς, ίσως γιατί απλά ήταν θέμα χαρακτήρα. Γιος του Τζον Καραντάιν, ενός από τους αγαπημένους ηθοποιούς του σκηνοθέτη Τζον Φορντ, γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1946. Ξεκίνησε την επιτυχημένη καριέρα του παίζοντας σε αδιάφορες σειρές και έκανε το μεγάλο "μπαμ" την δεκαετία του '70 όπου πρωταγωνίστησε στην κλασσική τηλεοπτική σειρά Kung Fu στον ρόλο ενός νεαρού Σαολίν μοναχού. Η σειρά βασίστηκε σε ιδέα του Bruce Lee. Μάλιστα πρόθεσή του ήταν να πρωταγωνιστήσει και ο ίδιος, αλλά τελευταία στιγμή οι παραγωγοί διάλεξαν τον Ντέηβιντ θεωρώντας πως ένας Καυκάσιος θα προσέλκυε περισσότερους θεατές στις ΗΠΑ.

Τη δεκαετία του 1970 συνεργάστηκε επίσης, με γνωστούς σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε, αλλά και ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «Αυγό του Φιδιού». Έπειτα από αρκετά μπλεξίματα με αλκοόλ και ναρκωτικά και μια περίοδο αφάνειας, έφτασε το "σωτήριο" έτος 2003 όπου ο Ταραντίνο τον διαλέγει για να ερμηνεύσει τον ρόλο του κακοποιού Bill στην cult σειρά Kill Bill. Η ερμηνεία του στην δεύτερη ταινία της σειράς του εξασφάλισε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου. Ο ίδιος είχε δηλώσει: "Το μόνο που ήθελα από τότε που, παραιτήθηκα από τα κινηματογραφικά στούντιο μερικές δεκαετίες πριν, ήταν απλά να επιστρέψω σε ένα από αυτά" για να συνεχίσει λέγοντας: "Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο Ήστγουντ, ο Νικολσον ή ο Κόννερι και να μην μπορώ να το κάνω και εγώ. Αυτό που χρειαζόμουν ήταν κάποιος με τον τσαμπουκά του Κουέντιν (Ταραντίνο) να με ξαναβάλει στο προσκήνιο".



Παράλληλα, συνέχισε να γυρίζει εκπαιδευτικά βίντεο για πολεμικές τέχνες, αλλά και να γράφει βιβλία πάνω στην φιλοσοφία των Σαολίν. Ένα από αυτά ήταν και το Spirit of Shaolin.

Στα 73 του χρόνια βρισκόταν στην Ταϊλάνδη
για τα γυρίσματα της ταινίας Strech του Σαρλ ντε Μο, τα οποία ολοκληρώθηκαν πριν από τρεις ημέρες. Η γαλλική εταιρεία παραγωγής, ΜΚ2, ανέφερε ότι «ενδέχεται να οφείλεται σε ατύχημα». Ωστοσο, οι Ταϋλανδέζικες αρχές σήμερα μίλησαν για πιθανή αυτοκτονία και μάλιστα με ερωτικό σκοπό. Ο διοικητής της αστυνομίας είπε πως ήταν δεμένος σφιχτά στον λαιμό και τα γεννητικά του όργανα με ένα σκοινί, το οποίο κρεμόταν στην ντουλάπα. Η τεχνητή ασφυξία αποτελεί ιδιαίτερα διαδεδομένή "τεχνική" σεξουαλικής διέγερσης. Με τον ίδιο τρόπο είχε πεθάνει και ο Αυστραλός τραγουδιστής Michael Hutchence το 1997.

Οι κάμερες του ξενοδοχείου δεν έδειξαν κάποιον να μπαίνει η να βγαίνει από το δωμάτιο του ηθοποιού, ενώ πρόκειται να γίνει και τοξικολογική εξέταση για να μαθευτούν με σιγουριά τα αίτια του θανάτου. "Σίγουρα πάντως, δεν πρόκειται για φυσικά αίτια", δήλωσε η υπεύθυνη του νοσοκομείου στην Μπανγκόκ.

Ας ελπίσουμε τα μέσα να μην αναδείξουν την "κίτρινη" πλευρά των γεγονότων και να σταθούν περισσότερο στην συνεισφορά του Ντέιβιντ Κάρανταϊν στον κινηματογράφο. Όπως θα άρμοζε άλλωστε, σε έναν πραγματικό εκφραστή της φιλοσοφίας και του τρόπου ζωής των μοναχών Σαολίν...

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v