Michelle Obama: Η πρώτη μαύρη κυρία φορούσε... άσπρα

Μετά την Jackie Kennedy, ίσως και την Patricia Nixon, καμία άλλη πρώτη κυρία δεν είχε μονοπωλήσει τόσο τα μέσα για τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις, όσο η Michelle Obama. Και κάτι μας λέει, πως στο μέλλον θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο...
Michelle Obama: Η πρώτη μαύρη κυρία φορούσε... άσπρα
της Έλενας Μπούλια

Και κάπως έτσι, ένας άγνωστος μέχρι χθες σχεδιαστής αποστομώνει όλους τους style watchers που αναρωτιόντουσαν τι θα φοράει η πρώτη κυρία την ημέρα της ορκωμοσίας του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ. Γιατί δεν ήταν μόνο ο 26χρονος Jason Wu από το Taipei που πρότεινε στην κυρία Obama να φορέσει την υπέροχη μεταξωτή σαμπανιζέ τουαλέτα που θαυμάσαμε την βραδιά της ορκωμοσίας, ούτε μόνο η κουβανο-αμερικανή Isabel Toledo, που σχεδίασε το κάπως πιο συντηρητικό χρυσοκίτρινο μπροκάρ φόρεμα με το ασορτί παλτό για το πρωί της ίδιας μέρας. Αμέτρητοι ημίθεοι της μόδας (μεταξύ των οποίων οι Karl Lagerfeld, Marc Jacobs, Michael Kors, Diane von Furstenberg κ.α.) εμπνεύστηκαν από την προσωπικότητά της και σχεδίασαν αποκλειστικά για την Michelle Obama εντυπωσιακά κομμάτια.

Η κυρία Obama, όμως, ίσως θέλοντας να υπαινιχθεί για ακόμα μία φορά την στήριξή τους στους νέους (και gay) σχεδιαστές -είχε φορέσει Narciso Rodriguez την βραδιά των εκλογών- προτίμησε μία παραλλαγή της ίδιας τουαλέτας που ο Wu είχε παρουσιάσει στην επίδειξή του για την Άνοιξη του 2009. «Έφερε το προφίλ της φίρμας σε άλλο επίπεδο», απαντά ο Wu σχετικά με την επίδραση που είχε η Michelle Obama στην δουλειά του. «Είναι το απόλυτο πρόσωπο να ντύνει κανείς».

Μετά την Mamie Eisenhower το 1953, την Jaqueline Kennedy το 1961, την Patricia Nixon το 1969 και την Nancy Reagan το 1981, η Αμερική, στο πρόσωπο της Michelle Obama συναντά μία ακόμα πρώτη κυρία που ήδη χαρακτηρίζεται από πολλούς ως Fashion Icon. Η σύζυγος του Barrack έχει εδώ και αρκετό καιρό σχολιαστεί για την αξιοζήλευτη αίσθηση του γούστου της, ενώ δεν είναι λίγα τα αμερικανικά μέσα που τονίζουν πως από τότε που η Jackie Kennedy πρωτοπάτησε το πόδι της στον Λευκό οίκο, καμία άλλη πρώτη κυρία δεν έχει κινήσει τόσο πολύ το ενδιαφέρον για τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις όσο και για τις πολιτικές της απόψεις.

Αξιέπαινο, μάλιστα, κρίνουν τα ίδια μέσα το γεγονός ότι η κυρία Obama, όχι μόνο δεν διαθέτει κάποιον προσωπικό στιλίστα που να επιμελείται την εμφάνισή της, αλλά δεν διστάζει να ψωνίσει και πιο «λαϊκά» μαγαζιά, όπως το H&M. Το ασπρόμαυρο φλοράλ φόρεμα αξίας 148 δολαρίων (φωτο), για παράδειγμα, που φόρεσε σε τηλεοπτικό σόου, παρακίνησε πολλούς να σχολιάσουν την οικονομική της συνείδηση. Κάποιοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να της προσάψουν το λανσάρισμα της τάσης «recessionista chic» (σικ σε ύφεση), η οποία χάρη στην Michelle θα φορεθεί πολύ φέτος, από γυναίκες που προτιμούν το διαχρονικό του κλασικού από το πρόσκαιρο της μόδας.

Με τα πολιτικά πλάνα του συζύγου της να υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας και στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο, πολλοί υποψιάζονται πως οι μικρομεσαίου σχετικά κόστους ενδυματολογικές επιλογές του ζεύγους και η έμφαση σε «μικρότερους» σχεδιαστές αποτελούν ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ. Και γιατί να μην είναι έτσι άλλωστε;

Η Michelle, πάντως, δεν παύει να παραμένει κομψή, με σιλουέτα πραγματικής γυναίκας που έχει καμπύλες, και μπράτσα και γεμάτους γοφούς. Σηματοδοτεί δε, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα και ίσως λόγω του ότι η ίδια είναι μαύρη, μία νέα ενδυματολογική εποχή στις γυναίκες που δεν διστάζουν πια να φορέσουν χρώματα για να αποκαλύψουν την δύναμή τους, την θηλυκότητά τους. Δηλώνοντας η ίδια, μάλιστα, ότι σπάνια φοράει καλσόν, το γνωστό «dress for success» απέκτησε νέο νόημα. Και σε αντίθεση με τις προηγούμενες, πιο συντηρητικές, πρώτες κυρίες, η Obama ξεχωρίζει και για τους νεωτερισμούς της, την σεμνή αλλά προσεγμένη λάμψη της. Η εξώπλατη τουαλέτα, παραδείγματος χάριν, του Wu, ήταν από τις πιο «γυμνές» που έχουν φορεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε βραδιά ορκωμοσίας, μετατοπίζοντας ίσως έτσι το προφίλ της Πρώτης Κυρίας σε μία πιο μοντέρνα εποχή, όπου το γκλάμουρ του Hollywood παίρνει την θέση του παραδοσιακού πρωτοκόλλου.

Οι πιο σκεπτόμενοι Αμερικανοί γκρινιάζουν πως το «κακό» με το τι θα φορέσει αύριο η Michelle Obama έχει παραγίνει. Και πως θα έπρεπε να δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στις πρωτοβουλίες που θα καταφέρει τελικά ως πρώτη κυρία να πετύχει. Όσο βαρετό και να δείχνει σε πρώτη ανάγνωση αυτό, ίσως όσοι το στηρίζουν να έχουν δίκιο. Με την επιρροή, όμως, που όπως φαίνεται θα έχει αυτή η γυναίκα τόσο στις Αμερικανίδες θαυμάστριές της όσο και στις πολιτικές αποφάσεις του συζύγου της, μήπως έχει τελικά σημασία να έχουμε μία εικόνα του τι στιλ θα κυβερνά στο εξής την χώρα και, ως εκ τούτου, τον υπόλοιπο πλανήτη;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v