Αυτοκίνητο με φυσικό αέριο: Γιατί να διαλέξω Fisikon;

Ποια είναι τα οφέλη του να μετατρέψουμε την πηγή ενέργειας του αυτοκινήτου μας σε φυσικό αέριο;
Αυτοκίνητο με φυσικό αέριο: Γιατί να διαλέξω Fisikon;
Το φυσικό αέριο δεν αποτελεί πλέον κάτι που βλέπουμε σπάνια, ούτε κάτι που ακούμε για πρώτη φορά. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, και η χρήση του αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα πλεονεκτήματά του απέναντι σε αντίστοιχες ενεργειακές μορφές, άλλωστε, είναι εμφανή.

Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που κινείται με φυσικό αέριο μπορεί να εξοικονομήσει στον οδηγό του περισσότερο από 50% του ετήσιου budget του για καύσιμα, αν μιλάμε για βενζίνη, και πάνω από 30% στην περίπτωση του πετρελαίου. Και η σύγκριση δεν σταματά εκεί· υπενθυμίζουμε πως ένα κιλό φυσικό αέριο ισοδυναμεί ενεργειακά με ενάμισι λίτρο βενζίνη, και δύο λίτρα υγραέριο. Συνεπώς, μια μετατροπή από υγραέριο σε φυσικό αέριο μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά.

Τα οφέλη του φυσικού αερίου, όμως, δεν σταματούν εκεί. Το φυσικό αέριο καλύπτει πλήρως τα πλέον αυστηρά περιβαλλοντολογικά πρότυπα που απαιτούνται από τις κυβερνήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς υγιεινής και ασφαλείας. Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης, και 35% λιγότερο από εκείνους που λειτουργούν με πετρέλαιο, μια μείωση με μεγάλη σημασία, αν αναλογιστούμε πως το διοξείδιο του άνθρακα είναι από τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπλέον, σε σύγκριση με τους κινητήρες βενζίνης, οι κινητήρες φυσικού αερίου επιτυγχάνουν 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου, ενώ παράλληλα το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο, σωματίδια, ίχνη μετάλλων και καρκινογόνα πρόσθετα μολύβδου.

Το πιο σημαντικό είναι πως το φυσικό αέριο μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα υγρά καύσιμα, σε όλες τις εφαρμογές τους. Σε ολόκληρο τον κόσμο, όλο και περισσότερα αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία και πλοία κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ έχει προχωρήσει η εισαγωγή του φυσικού αερίου σε αεροπλάνα και σε τρένα.

Η ΔΕΠΑ Α.Ε. εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, από την Θράκη ως την Αττική και σε όλα τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της ηπειρωτικής χώρας. Με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του καταναλωτή μέσα σε ένα απελευθερωμένο περιβάλλον και την παροχή του φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, προχωρά ήδη στην ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων για αεριοκίνηση Ι.Χ. οχημάτων σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό μέσα στο επόμενο εξάμηνο να έχουν ιδρυθεί 10-12 επιπλέον πρατήρια φυσικού αερίου για δημόσια χρήση στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και τον Βόλο. Με συνεχείς επεκτάσεις των αγωγών φυσικού αερίου, και με την δημιουργία νέων Εταιριών Παροχής Αερίου, ο όμιλος ΔΕΠΑ φέρνει το φυσικό αέριο κοντά σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v