Τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα των γιορτών

Τα καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα των γιορτών
Χρωματιστές κατασκευές, εργαστήρια σαπουνοποιίας και παρασκευής χριστουγεννιάτικων γλυκών, γνωριμία με τα έθιμα των γιορτών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται σε όλη την Αθήνα τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα για να διαλέξετε.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα
Κόστος συμμετοχής: 10€

Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5 ετών διοργανώνει φέτος τα Χριστούγεννα το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Τα πιτσιρίκια καλούνται να… επέμβουν στα χριστουγεννιάτικα δώρα τους, σχεδιάζοντας και τυπώνοντας το δικό τους περιτύλιγμα, ζωγραφίζοντας καλικάντζαρους, κατασκευάζοντας χριστουγεννιάτικα καραβάκια και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Δείτε εδώ αναλυτικά τις ημερομηνίες και τις ώρες των εργαστηρίων ανά ηλικία.

MathemARTics Camp στο Μουσείο Ηρακλειδών
Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ.: 210 3461981
Κόστος συμμετοχής: 60€

Το MathemARTics Camp, που είχε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι που μας πέρασε, επανέρχεται στο Μουσείο Ηρακλειδών για ένα διήμερο μέσα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, από τις 8.00 ως τις 16.00, θα λειτουργήσουν στους χώρους του κεντρικού κτηρίου του δύο ολιγομελή τμήματα για παιδιά που φοιτούν στις Α΄- Γ' & Δ΄ - ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, με στόχο να δοθεί στα πιτσιρίκια η ευκαιρία να αναπτύξουν διερευνητικές νοητικές ικανότητες, σ’ ένα περιβάλλον ελεύθερης έκφρασης και άτυπης μάθησης. Δείτε εδώ αναλυτικά και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ηρακλειδών.

Ελληνικός Κόσμος
Πειραιώς 254, Ταύρος

- Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) και τις οικογένειές τους. Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου η μελισσούλα Ιμελία συστήνει στα παιδιά την οργανωμένη κοινωνία των μελισσών, μέσα αλλά και έξω από το μελίσσι, το χορό των μελισσών, τις συνήθειές τους, τους ρόλους τους μέσα στο μελίσσι αλλά και το αγαθό που παράγουν, το μέλι. Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους συστήσει σε έναν καινούριο αόρατο φίλο, τον Αέρα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν από που ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του. Το κόστος συμμετοχής 8€ το παιδί και 4€ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα). Δείτε αναλυτικά τα σαββατιάτικα προγράμματα εδώ.

- Τις Κυριακές σειρά έχουν τα πιτσιρίκια από 5 έως 12 ετών. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου τα παιδιά ανακαλύπτουν την τεχνική με την οποία κατασκευάζεται το σαπούνι και εμπνέονται από τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων για να δημιουργήσουν σαπούνια αποκλειστικά για αυτές τις ημέρες σε ένα πρωτότυπο εργαστήρι. Την δε Κυριακή 28/12 συμμετέχουν σε ένα μοναδικό εργαστήρι παιχνιδιών και φιλοτεχνούν τα δικά τους μοναδικά, χειροποίητα παιχνίδια. Το κόστος συμμετοχής είναι 8,5€. Δείτε αναλυτικά τα κυριακάτικα προγράμματα εδώ.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Πειραιώς 100, Γκάζι
Κόστος συμμετοχής: 5€ (συμπεριλαμβάνεται και η είσοδος στο Christmas Factory με δωρεάν δράσεις για όλους)

Παραμύθι, εικαστικό εργαστήρι και πολύ φαντασία συνθέτουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χριστούγεννα με Φωταέριο». Τα παιδιά μέσα από ομαδικές δραστηριότητες ανακαλύπτουν την ιστορία του φωτός και την ιδιαίτερη σχέση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με τα Χριστούγεννα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται καθημερινά (έως τις 23 Δεκεμβρίου) στις 10.00 το πρωί στην αυλή του Μουσείου, διαρκεί 40 λεπτά και απευθύνεται σε παιδιά 4 έως 8 ετών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
Κόστος συμμετοχής: 10€

- Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, από τις 11:00 το πρωί έως τις 13:00, τα πιτσιρίκια από 5 έως 7 ετών συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο εικαστικής έκφρασης που μας ταξιδεύει στους πολιτισμούς της Γης –και πιο συγκεκριμένα για εκείνο το Σάββατο, στην Κίνα. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου τα παιδιά θα ακούσουν έναν κινέζικο θρύλο και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα ανακαλύψουν συμβολισμούς με τα διάφορα ζώα. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουν διάφορα υλικά, και μεικτές τεχνικές και θα φτιάξουν ένα τρισδιάστατο ζωάκι που τους εκφράζει.

- Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, από τις 11.30 το πρωί έως τις 13.30, τα παιδιά 4 και 5 ετών θα πάρουν μια γεύση από την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στη Μύκονο, με τοπικά κάλαντα, παραδοσιακούς χορούς, μελόπιτες και τσιμπιτά χριστουγεννιάτικα γλυκά και παραδοσιακά καραβάκια που θα φτιάξουν μόνα τους με ξυλάκια, σχοινιά, υφάσματα, κουμπιά, καπάκια κι άλλα πολλά απλά και περίεργα υλικά. Δείτε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εδώ.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ.: 210 3312995
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν, 3,50€ ή 7€ (αναλόγως το πρόγραμμα)

Από το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Ιανουαρίου το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο φιλοξενεί πολλά και διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 3 έως 6 και 7 έως 12 ετών. Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, παρασκευή γλυκών, παιχνίδια με τα σχήματα και τα χρώματα του χειμώνα, γνωριμία με τα ζώα της φάτνης, παιχνίδια με βόλους, και άλλα πολλά περιλαμβάνει το ενδιαφέρον πρόγραμμα για τις γιορτές. Δείτε τα όλα αναλυτικά εδώ.

Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής
Mελιδώνη 4-6, Kεραμεικός, τηλ.: 210 3318491-2
Κόστος συμμετοχής: 40€

Ένα σεμινάριο performing art για παιδιά από 5 έως 12 χρονών, που ολοκληρώνεται σε τέσσερις συναντήσεις (13-14 και 20-21 Δεκεμβρίου 2014). Η δράση είναι εμπνευσμένη από την αφήγηση του κειμένου «Μέχρι το Μπλε», μία ιστορία για τον παράξενο γλύπτη Τζούλ και τα εκκεντρικά γλυπτά του. Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε ντετέκτιβ που παρακολουθούν τον γλύπτη με αόρατους φακούς ενώ χορεύουν και δημιουργούν γλυπτά με τα σώματά τους, διευρύνοντας έτσι τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες με ευχάριστο τρόπο. Το εργαστήρι αγκαλιάζει τη μοναδικότητα και τη δημιουργικότητα κάθε παιδιού και ολοκληρώνεται σε μια παράσταση στην οποία τα παιδιά είναι συνδημιουργοί. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μουσείο Πειραμάτων
Συβρισσαρίου 6, Καισαριανή, τηλ.: 210 7210105, 210 7610038
Κόστος συμμετοχής: ημερήσιο 18€, τριήμερο 50€

Για τέταρτη χρονιά, το Μουσείο Πειραμάτων διοργανώνει ημερήσιο χριστουγεννιάτικο camp για παιδιά 5-10 ετών. Για τρεις ημέρες, από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα πιτσιρίκια πειραματίζονται, παίζουν, μαθαίνουν, δημιουργούν, ανακαλύπτουν και κάνουν νέους φίλους μέσα από ένα εορταστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Οι ώρες διεξαγωγής του camp είναι από τις 10.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα. Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v