Μουσική: «Ξένα διάφορα»

Μουσική: «Ξένα διάφορα»
Μπορεί τα 80’s να μην είχαν την ποιότητα και την ποικιλία των ακουσμάτων των 70s, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας άφησαν μερικές από τις χαρακτηριστικότερες μελωδίες που θα μπορούσαμε να ακούσουμε.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η πλειοψηφία των τότε επιτυχιών που σάρωσαν τα charts κυριαρχεί ακόμα και σήμερα στα μουσικά ακούσματα των νυχτερινών μας εξόδων είτε στην original μορφή τους είτε μέσω διασκευών.

Δείτε (και ακούστε) 20 χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Cyndi Lauper - Girls Just Want To Have Fun
Τα κορίτσια θέλουν να περάσουν καλά, και η Lauper με την φωνή της ηγείται μιας ολόκληρης γενιάς νεανίδων που χορεύει χωρίς σταματημό.


Samantha Fox- I’m so excited
Η απόλυτη σεξοβόμβα των 80s, στο πιο χαρακτηριστικό της τραγούδι.


Michael Jackson – Thriller
Ο βασιλιάς της pop δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα και το Thriller δεν θα μπορούσε να εκφράζει καλύτερα την κουλτούρα των 80s. Ειδική μνεία στο απίθανο video clip.


Eurythmics - Sweet Dreams (Are Made Of This)
Ο new wave ύμνος των 80s και ταυτόχρονα το τραγούδι που απογείωσε την καριέρα του βρετανικού διδύμου.


Bon Jovi - Livin' On A Prayer
Κατσαρό μακρύ μαλλί, δερμάτινα ρούχα, κολλητά τζιν, λευκά σπορτέξ και η χαρακτηριστική φωνή του Bon Jovi. Σκέφτεστε κάτι περισσότερο αντιπροσωπευτικό για την ροκ κουλτούρα των 80s;


Belinda Carlisle - Heaven Is a Place On Earth
Το La Luna την απογείωσε, το Summer Rain την ανέδειξε το Heaven is a Place on Earth την καθιέρωσε. Η Belinda Carlisle ήταν και θα είναι στο μυαλό μας η απόλυτη ντίβα των 80s.


Whitney Houston - I Wanna Dance with Somebody
Πολύ πριν αποφασίσει να πέσει στην αγκαλιά του Kevin Costner για χάρη του ‘Σωματοφύλακα’ η Whitney Houston ήθελε να χορέψει με κάποιον. Και μαζί της εκατομμύρια κόσμος.


Madonna - Like a Virgin
Από μικρή στην πρόκληση, η πιτσιρίκα τότε Madonna έκανε τα πρώτα της, πρόστυχα βήματα στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Αν τα κατάφερε; Φυσικά. Και συνεχίζει μέχρι σήμερα.


Nena - 99 Luftballons
Τραγούδι με αναγνωρίσιμη μελωδία και πολιτικό μήνυμα κατά του πυρηνικού πολέμου, τα «99 μπαλόνια» των Γερμανών Nena, γνώρισε τέτοια επιτυχία στα 80s που αμέσως η μπάντα έβγαλε και την αντίστοιχη αγγλική διασκευή.


A-ha - Take on Me
Η ναυαρχίδα της synthpop μπάντας από τη Νορβηγία και ταυτόχρονα ένα τραγούδι με απίστευτο video clip- σήμα κατατεθέν της δεκαετίας.


Summer Of '69 - Bryan Adams
Ο Brian Adams μιλά για το καλοκαίρι του ’69, όμως η νεολαία των 80s (και 90s και 00s)… παραμιλά με αυτόν τον ροκ ύμνο στα νεανικά μας χρόνια. Δεν είναι παράξενο ότι λατρεύεται μέχρι και σήμερα.


Every Breath You Take - The Police
Ο Sting γράφει και ερμηνεύει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ροκ κομμάτια της δεκαετίας.


Beastie Boys - Fight For Your Right
Ναι, οι λευκοί μπορούν να ραπάρουν και το απέδειξαν περίτρανα πολλά χρόνια πριν τον Eminem οι Beastie Boys με αυτόν τον hip hop ύμνο που παίζεται ακόμα και σήμερα.


Salt-N-Pepa - Push It
Ένα τραγούδι, δεκάδες remix και άλλα τόσα samples βασισμένα σε αυτό. Παραδόξως, το εν λόγω κομμάτι των Salt n Pepa ήταν αρχικά b-side στο πρώτο σινγκλάκι του πρώτου τους άλμπουμ.


Bonnie Tyler - Total Eclipse of the Heart
Και ποιος ερωτιάρης τύπος δεν δάκρυσε εκείνη την εποχή ακούγοντας την Bonnie Tyler να μιλά για την απόλυτη έκλειψη στην καρδιά. Σκέτη καψούρα.


Depeche Mode - Just Can't Get Enough
Όταν οι Depeche δεν βουτούσαν στην κατάθλιψη και τη μαυρίλα, έβγαζαν και μερικά πιο «χαρωπά» κομμάτια, όπως αυτό. Και ναι, θα το ακούσετε ακόμα και σήμερα σε club και μπαράκια.


Blondie - Call Me
Μπορεί να μην είχε καμία ιδιαίτερη φωνή, όμως το πρώην λαγουδάκι του Playboy Deborah Harry κυριάρχησε στις φαντασιώσεις των ανδρών με κομμάτια όπως αυτό.


Prince - When Doves Cry
Σε ηλικία 26 χρονών, ο Prince κυκλοφορεί το συγκεκριμένο σινγκλάκι και αυτόματα εκτινάσσεται στην πρώτη θέση των charts, όπου και παραμένει για αρκετούς μήνες το 1984. Ένας «βασιλιάς» με τα όλα του και ένα εξίσου «βασιλικό» κομμάτι.


The Cure- Boys don’t Cry
Το τραγούδι – σήμα κατατεθέν της «μαύρης» βρετανικής μπάντας και ταυτόχρονα ένας ύμνος για την dark γενιά των 80s.


Iron Maiden – The number of the Beast
To εμβληματικότερο heavy metal συγκρότημα των 80s σε ένα από τα εμβληματικότερα heavy metal τραγούδια όλων των εποχών.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v