Ο γίγαντας - επιστήμονας

Ο γίγαντας - επιστήμονας
Γράφει ο Θανάσης Οικονόμου*

Ο Carl Sagan είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Σικάγο, αλλά τελείωσε το μεταπτυχιακό του στη Φυσική πολύ πριν βρεθώ εγώ στο Σικάγο.Τον συνάντησα για πρώτη φορά σε μια συνεδρίαση της ΝΑΣΑ στο Jet Propulsion Laboratory το καλοκαίρι του 1971. Αν και το θέμα ήταν τότε η επικείμενη αποστολή Mariner 9 προς τον Άρη, ο Καρλ μας μιλούσε συνέχεια για το Pioneer 10 διαστημόπλοιο που μετά την εξερεύνηση της περιοχής ανάμεσα στη Γη και το Δία, θα ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που θα ξέφευγε για πάντα από το ηλιακό μας σύστημα και θα ταξίδευε αιώνια στο σύμπαν.

Ο Carl, μαζί με δυο άλλους συναδέλφους του επινόησαν μια έξυπνη αναμνηστική πλάκα που να εξηγεί την ανθρώπινη προέλευσή μας φέρνοντας ένα μήνυμα από τη Γη, αν κάποτε αυτό το διαστημόπλοιο θα έφτανε σε κάποιον πιο αναπτυσσόμενο πολιτισμό στο μακρινό μέλλον. Λίγο αργότερα σε μια επίσκεψή μου στο TRW είχα την ευκαιρία να φωτογραφισθώ με μια φίλη μου στην πλάκα του Carl Sagan αντιπροσωπεύοντας έτσι τον άντρα και τη γυναίκα του πλανήτη μας (βλ. συνημμένη εικόνα).



Αργότερα είχα την ευκαιρία να τον ξαναδώ και να τον εκτιμήσω αρκετές φορές σε άλλες συνεδριάσεις, συνέδρια. Επίσης, συνεργάστηκα μαζί του σε διάφορες επιτροπές αξιολόγησης διαστημικών αποστολών της ΝΑΣΑ, όπου ο λόγος του Sagan ήταν πάντα σημαντικός.

Έτσι ήταν ο Carl Sagan - πάντα με μεγάλο ενθουσιασμό με οτιδήποτε ασχολιόταν. Ο Carl ήταν υπέρμαχος της έρευνας για εξωγήινη ζωή. Χάρη στη δική του επιστημονική ικανότητα έχει δημιουργηθεί το SETI, για να ακούσει πιθανά σήματα εξωγήινης ζωής. Ήταν πραγματικός γίγαντας επιστήμονας, και όχι μόνο. Εκτός της επιστημονική του δραστηριότητας σε πολλές αποστολές της ΝΑΣΑ, όπως τα Mariner, Pioneer, Viking, Voyager, ήταν και μεγάλος εκλαϊκευτής της αστροφυσικής και αστρονομίας. Το καταπληκτικό βιβλίο του ‘Ο Κόσμος’ είναι γνωστό παγκόσμια, όπως και η κινηματογραφική ταινία με την ίδια ονομασία. Η επιστημονική του δράση έχει επηρεάσει πολλούς νέους μελλοντικούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Και εγώ εμπνεύστηκα από τον Carl σε μια πρόσφατη προσπάθεια να στήσουμε το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα στη Δυτική Μακεδονία όπου παιδιά σχολικής ηλικίας από όλη την Ελλάδα θα μπορούνε να κοιτάζουν τον ουρανό και να βλέπουν τον κόσμο του Carl Sagan.

* Ο Δρ. Θανάσης Οικονόμου είναι καθηγητής της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Ανήκει στο δυναμικό της NASA από το 1964, ενώ με την ομάδα του στο Fermi Institute του Πανεπιστημίου του Σικάγο σχεδίασε το πρώτο όργανο ανίχνευσης και καταγραφής της χημικής σύνθεσης του σεληνιακού εδάφους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v