Οι ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision την τελευταία δεκαετία

Οι ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision την τελευταία δεκαετία
του Γιώργου Κόκουβα

Στα μέρη μας, από τα ‘90s κι έπειτα, είχαμε να ασχοληθούμε με την Eurovision από τότε που οι «Απαράδεκτοι» θα έστελναν το υπέροχο «Όπα - είπα – κράτσες κρούτσες». Το 2001 όμως εμφανίζονται οι Antique και χαρίζουν στην Ελλάδα την τρίτη θέση με το “Die for you” και βάζουν εκ νέου φωτιά στο ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τον θεσμό. Θέλαμε να νιώσουμε «ευρωπαίοι», θέλαμε την πρωτιά, θέλαμε να μάθουμε τα πάντα για την Eurovision, και ούτε η «αποτυχημένη» αποστολή του Μιχάλη Ρακιντζή την αμέσως επόμενη χρονιά δεν μας έκοψε την όρεξη.

Κάπως έτσι, ακολούθησαν από το 2003 έως και σήμερα, 10 χρόνια γιουροβιζιονικής φρενίτιδας. Μια δεκαετία γεμάτη μαγιάτικες αποστολές στα πέρατα της Ευρώπης, γεμάτη παρασκήνια που μας μετέφεραν οι ειδήσεις του STAR και φυσικά με μια πρωτιά στα μισά της, που πανηγυρίστηκε δεόντως. Παρακάτω, θυμόμαστε μία προς μία τις δέκα (συν μία) τελευταίες ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision – και διαπιστώνουμε ότι, τελικά, δεν περάσαμε και τόσο άσχημα.

*S.A.G.A.P.O. – Μιχάλης Ρακιντζής (2002)



Ο Μιχάλης Ρακιντζής και τα ρομπότ του κερδίζουν μια θέση στις πιο κιτς, wtf εμφανίσεις της Eurovision από καταβολής της, και τερματίζουν 17οι τραγουδώντας το ανεπανάληπτο «say, say the magic word, SAGAPO εσετζιεπιό».

*Never let you go – Μαντώ (2003)



Την αβυσσαλέα ντεκολτεδάρα στο leather φόρεμα της Μαντώς εκείνο το βράδυ του 2003 δεν την έχει ξεχάσει κανείς. Το μπαλαντοειδές τραγούδι της πάλι, το έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι – και όχι άδικα. Για την ιστορία, τερμάτισε και αυτή 17η.

*Shake it – Sakis (2004)



Εδώ το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει. Η Ολυμπιάδα πλησιάζει, το διεθνές πρόσωπο της Ελλάδας χρειάζεται ρεκτιφιέ και ανατίθεται στο ποπ είδωλο της Ελλάδας να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Για πρώτη φορά βλέπουμε επί σκηνής τα χορευτικά τερτίπια του Φωκά Ευαγγελινού, τον Σάκη να σκίζει το σακάκι του και να κάνει τούμπα, και την συμμετοχή να ισοφαρίζει την τρίτη θέση των Antique.

*My Number One – Έλενα Παπαρίζου (2005)



Οι Antique διαλύονται κι έτσι η Έλενα μπορεί επιτέλους να εντυπωσιάσει την Ευρώπη χωρίς έναν μαυροφορεμένο μαντραχαλά δίπλα της. Αντίθετα, φοράει το Cavalli της, βγαίνει απαστράπτουσα στην σκηνή και ερμηνεύει με τον καλύτερο τρόπο το τραγούδι που της έγραψαν η Ναταλία Γερμανού και ο (αιώνιος αιχμάλωτος του θεσμού) Χρήστος Δάντης. Άξια η πρωτιά.

*Everything – Άννα Βίσση (2006)



Η Eurovision διοργανώνεται στην Ελλάδα, και τα πράγματα σοβαρεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς όλο και πιο διάσημοι ποπ καλλιτέχνες επιθυμούν να κρατήσουν το μικρόφωνο. Προλαβαίνει να το αρπάξει πρώτη η Άννα Βίσση, βουτάει στη σκηνή, τραγουδά την μπαλάντα της (με όχι ιδιαίτερα ωραίο τρόπο) και αποχωρεί ένατη και στην κυριολεξία καταϊδρωμένη.

*Yassou Maria – Sarbel (2007)



Επιτέλους, οι «φτασμένοι» καλλιτέχνες αφήνουν χώρο σε φρέσκα πρόσωπα, και αναλαμβάνει να μας εκπροσωπήσει ο Σαρμπέλ με το τραγούδι που έχει τίτλο (ανεξήγητης ακόμη προέλευσης) Yassou Maria. Ευχάριστο τραγουδάκι, αξιοπρεπής η 6η θέση, αξιοπρεπέστατος και ο Σαρμπέλ που απέφυγε το αποκορύφωμα του γιουροβιζιονικού ξεκατινιάσματος στα κανάλια - ακόμη θυμόμαστε τις συζητήσεις για την ανάγκη ελληνικού στίχου, για το μπουζούκι και το τσιφτετέλι και για το κατά πόσο είναι ανδροπρεπής η κίνησή του.

*My Secret Combination – Καλομοίρα (2008)



Από την σκηνή των talent shows, δεκάδες συμμετέχοντες προσπάθησαν για μια θέση στη Eurovision. Η πρώτη που τα κατάφερε ήταν η Καλομοίρα Σαράντη, και παρά την… γλωσσοφαγιά, τα πήγε περίφημα – και την τρίτη θέση κατέκτησε και ακούστηκε πολύ το χαριτωμένο pop τραγούδι της.

*This is Our Night – Sakis (2009)



Προφανώς η πρωτιά του έμεινε απωθημένο του Σάκη Ρουβά, γι’ αυτό και επέστρεψε πέντε χρόνια μετά το Shake it, ντυμένος στα ολόλευκα, για να ξορκίσει το φάντασμα της Ρουσλάνα. Μόνο που βρέθηκε μπροστά του ο Αλεξάντερ Ρίμπακ με το μεσαιωνικό του παραμύθι και τον έστειλε στην έβδομη θέση. Κι από ό,τι φαίνεται, με το απωθημένο θα μείνει ο Σάκης, αφού μάλλον μεγάλωσε αρκετά για την Eurovision.

*Όπα – Γιώργος Αλκαίος and Friends (2010)



Πολλοί το λάτρεψαν, πολλοί το μίσησαν, και τελικά το κατέταξαν στην όγδοη θέση. Εννιά χρόνια μετά το «Die for you», η Ελλάδα επιστρέφει στον ελληνικό στίχο, με αυτό το μάλλον κιτς –αλλά απόλυτα… ελληναράδικο- κομμάτι του Γιώργου Αλκαίου.

*Watch my dance – Λούκας Γιόρκας ft. Stereo Mike (2011)



Συνεχίσαμε με ελληνικό στίχο, ανάμικτο με αγγλικές ραπ ρίμες, έναν συνδυασμό που δεν είχαμε ξαναδοκιμάσει, με αξιοπρεπή τελικά αποτελέσματα, αφού ο γνωστός παίκτης talent show μαζί με τον Stereo Mike έφτασαν στην έβδομη θέση.

*Aphrodisiac – Ελευθερία Ελευθερίου (2012)



Και πάλι με νεαρή ερμηνεύτρια από talent show, η Ελλάδα εμφανίστηκε πέρυσι σαν άλλη Αφροδίτη μέσα από ένα όστρακο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Κύπριας τραγουδίστριας (και του πολυσυζητημένου μίνι φορέματός της) η συμμετοχή πάτωσε – με άλλα λόγια επέστρεψε σε επίπεδα Ρακιντζή και Μαντώ, εκεί χαμηλά στην 17η θέση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v