Οι πιο cult ελληνικές συμμετοχές όλων των εποχών

Οι πιο cult ελληνικές συμμετοχές όλων των εποχών
της Ηρώς Κουνάδη

Όπως είπαμε, το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τη Eurovision αναζωπυρώθηκε με τους Antique το 2001, ακριβώς γιατί τότε… ξεκολλήσαμε για πρώτη φορά από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης και κοιτάξαμε στα μάτια την κορυφή. Τι συνέβαινε, όμως, μέχρι τότε;

Ελληνικός στίχος, απίστευτες κουπ και cult χορογραφίες αντίκριζαν οι Euro-fans που υπέμεναν στωικά τους σκανδιναβικούς στίχους (ναι, κι όμως, κάποτε υπήρχε κανόνας κάθε χώρα να τραγουδά στη γλώσσα της –γι’ αυτό κέρδιζε σχεδόν πάντα η Ιρλανδία) για να ανταμειφθούν με μαθήματα σολφέζ και μουσικού σουρεαλισμού. Φύγαμε για μια αναδρομή στο μακρινό… ευρωπαϊκό παρελθόν μας;

Ελπίδα – Socrates (1979)



Θεό, θεό, θεό δε σε λένε, κεριά, κεριά, κεριά δε σου καίνε… Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι στίχοι έχουν χαραχτεί για πάντα στη μνήμη μας, μαζί με τους αρχαιοελληνικούς χιτώνες της Ελπίδας και της τετραμελούς ομάδας που την συνοδεύει επί σκηνής; Για την ιστορία, πάντως, το κομμάτι κατέκτησε την 8η θέση. Όχι κι άσχημα.

Καίτη Γαρμπή – Ελλάδα Χώρα του Φωτός (1993)



«Τη μια μας παίζουν ροκ, την άλλη τσιφτετέλι, παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη…». Η Καίτη Γαρμπή με χτένισμα βγαλμένο από τα τιμημένα 80s και γαλάζιο φόρεμα που τραβά την προσοχή στα πλαϊνά (που λείπουν). Η Ελλάδα κατακτά την 9η θέση, και η ύπαρξη του εσωρούχου της αοιδού περνά στη σφαίρα του μύθου.

Πασχάλης, Μαριάννη Τόλη, Μπέσυ Αργυράκη, Robert Williams – Μάθημα Σολφέζ (1977)



Αααβάντι, φα φα φα φα… Σκαρφάλωσε ως την 5η θέση –την καλύτερη που είχαμε κατακτήσει μέχρι τότε– παρά την ανεκδιήγητη χορογραφία. Χρήστης του YouTube, μάλιστα, σχολιάζει πως θα είχε κερδίσει αν το σιδηρούν παραπέτασμα είχε πέσει το 1977. Λέτε;

Bang – Stop (1987)



Το συγκρότημα λέγεται Bang, το τραγούδι λέγεται Stop –μην μπερδεύεστε! Στίχους και μουσική υπογράφουν οι Θάνος Καλλίρης και Βασίλης Δερτιλής, και ναι, ο κύριος με την 80s κουπ που τραγουδά είναι ο Θάνος Καλλίρης. Το κομμάτι-φόρος τιμής στα 80s τερματίζει στην 10η θέση.

Κώστας Μπίγαλης – Το Τρεχαντήρι Ντίρι, Ντίρι (1994)



Για την ακρίβεια, Κώστας Μπίγαλης (με κίτρινο σακάκι) and the sea lovers. Στίχους και μουσική υπέγραφε ο Κώστας Μπίγαλης, και το κομμάτι κατέλαβε την 14η θέση, σε σύνολο εικοσιπέντε. Πάλι καλά.

Μαριάννα Ευστρατίου – Εμείς Φοράμε το Χειμώνα Ανοιξιάτικα (1996)



«Εμείς τα δύσκολα τα λύνουμε νυχτιάτικα/ Εμείς αλλάζουμε αγάπες Κυριακάτικα». Ο Κώστας Μπίγαλης υπογράφει και πάλι τη μουσική, η Ηρώ Τριγώνη τους στίχους και η Μαριάννα Ευστρατίου ερμηνεύει αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόδρομος του «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα». Η 14η θέση είναι και πάλι δική μας.

Άννα Βίσση – Ωτοστόπ (1980)



Η Άννα Βίσση με το μοναδικό ωραίο φόρεμα που ράφτηκε στα 80s και οι Επίκουροι με τις αφάνες και τα μουστάκια τους, τραγουδούν όλοι μαζί «Πεκίνο, Βλαδιβοστόκ, Παρίσι, Λονδίνο/ με μια μικρή σακ βουαγιάζ τον κόσμο να δεις». Το τραγούδι τερματίζει στην 13η θέση, σε σύνολο δεκαεννιά.

Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (1991)



Στίχους και μουσική υπογράφει ο Ανδρέας Μικρούτσικος, τα οπτικά εφέ επάνω στη σκηνή της Ρώμης παίρνουν φωτιά, αλλά το ευρωπαϊκό κοινό δεν συγκινείται από την φωνή και την ερμηνεία της Σοφίας Βόσσου, και μας καταδικάζει ξανά στην 13η θέση. Φήμες λένε ότι φταίει το σαξόφωνο, εμείς επιμένουμε ότι είναι ο γλωσσικός κανόνας περί στίχου, που δεν έχει ακόμα καταργηθεί το 1991.

Χρήστος Callow – Χωρίς Σκοπό (1990)



Το ότι δεν το έχετε ξανακούσει ποτέ δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε. Σημαίνει, βέβαια, ότι πήρε βαθμούς μόνο από την Κύπρο (προφανώς) και την Ολλανδία (άγνωστο γιατί) και τερμάτισε στην 19η θέση σε σύνολο εικοσιμίας. Λογικό.

Κρίστη Στασινοπούλου – Μου λες (1983)



Η Σοφία Φίλντιση γράφει στίχους, ο Αντώνης Πλέσσας υπογράφει τη μουσική και η Κρίστη Στασινοπούλου ερμηνεύει, σε μια από τις πιο αδιάφορες συμμετοχές που έχουμε στείλει στη Eurovision. Παρ’ όλα αυτά, η κλασική μας 14η θέση (σε σύνολο δεκαεννιά αυτή τη φορά) είναι ξανά δική μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v