Δημήτρης Μήτσης: «Η ελληνική τζαζ έχει μεγάλη δυναμική»

Δημήτρης Μήτσης: «Η ελληνική τζαζ έχει μεγάλη δυναμική»
Μπορεί ακόμα να μην έχει αποκτήσει το κοινό που της αρμόζει, όμως η ελληνική τζαζ του σήμερα ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Τα μπαράκια όπου φιλοξενούνται τζαζ σχήματα αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι προσπάθειες για να αποκτήσει η τζαζ σκηνή την θέση που της αρμόζει πληθαίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «φρέσκο» project του Δημήτρη Μήτση, ο οποίος στον χώρο του Ωδείου Τέχνης του Γιώργου Φακανά δημιούργησε το JazzCorner85.

«Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη να φτιαχτεί ένας χώρος που να πληροί κάποια στάνταρ για τους φίλους της τζαζ και όχι μόνο. Ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν σε συναυλιακό χώρο και όχι σε μπαρ τους Έλληνες δημιουργούς της τζαζ και γενικότερα της δημιουργικής σκηνής», λέει ο κ. Μήτσης. «Ξεκινάει σε μια δύσκολη συγκυρία με όλη αυτήν την οικονομική δυσκολία που έχει ο κόσμος να παρακολουθεί πράγματα που ναι μεν προσφέρουν, όμως θεωρούνται ‘περιττά’, αλλά μέχρι στιγμής δείχνει ότι υπάρχει μια καλή δυναμική από πλευράς χώρου. Ήδη από τον πρώτο μήνα συναυλιών ο απολογισμός είναι θετικός και η προσέλευση ικανοποιητική», προσθέτει ο ίδιος.

Αν και ουδέποτε ασχολήθηκε επαγγελματικά με το συγκεκριμένο είδος μουσικής, ο κ. Μήτσης ανέκαθεν είχε μεγάλη αγάπη για την τζαζ. «Αυτή η αγάπη με παρακίνησε να ξεκινήσω αυτό το project. Είναι δύσκολοι καιροί και σίγουρα υπάρχει κόστος οικονομικό και επιχειρηματικό, όμως σιγά σιγά ελπίζω ότι θα ‘ανοίξει’. Ήδη ο κόσμος έχει αρχίσει να αναγνωρίζει αυτήν την σκηνή την τελευταία δεκαετία και το φιλοθεάμον κοινό έχει αυξηθεί σημαντικά», λέει σχετικά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μήτσης, η ελληνική τζαζ έχει μεγάλη δυναμική, έχει κοινό, έχει φίλους, έχει και χώρους. «Τον τελευταίο χρόνο έχουν ανοίξει πολλά στέκια όπου μπορείς να ακούσεις ζωντανά jazz, βέβαια τα περισσότερα είναι στο επίπεδο μπαρ με συνθήκες που δεν ευνοούν τους μουσικούς ούτε αυτούς που πάνε να ακούσουν. Δεν μπορείς να ακούσεις ένα τζαζ γκρουπ με φασαρία, γι’αυτό και επιδιώξαμε να έχουμε έναν συναυλιακό χώρο», αναφέρει.

Αν και η δεκαετία του ’90 ήταν καταλυτική στην αναγνωρισιμότητα της σκηνής, η περίοδος που διανύουμε είναι και η πιο παραγωγική. «Γεννιέται μια εξαιρετικά δημιουργική νέα ‘φουρνιά’ καλλιτεχνών. Πρόκειται για νέα παιδιά με καταπληκτική μουσική παιδεία, τα οποία παίζουν εξαιρετική τζαζ και έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο να ανέβει η ποιότητα της τζαζ μουσικής στην Ελλάδα», επισημαίνει. Σε αυτήν την άνοδο βέβαια, έχουν συνδράμει αρκετά και τα ξένα σχήματα τα οποία παρελαύνουν στις ελληνικές σκηνές και δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες να τα παρακολουθήσουν. Εξίσου σημαντικό στην άνοδο της σκηνής στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με τον κ. Μήτση το ότι σιγά σιγά ανοίγουν αντίστοιχα μαγαζιά σε πολλές επαρχιακές πόλεις (Πάτρα, Κοζάνη κτλ.)

«Αν αντέξουμε την πρώτη λαίλαπα, από τον επόμενο Σεπτέμβρη ετοιμάζουμε πολύ ωραία πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε προς το παρόν να ανακοινώσουμε. Σίγουρα θα περιλαμβάνουν νέα σχήματα και νέες συμπράξεις επί σκηνής. Πράγματα που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα», καταλήγει.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Jazz Corner εδώ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το project 3G’s του Μίμη Πλέσσα, το reunion του σχήματος ISKRA και το κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v