Δημόσιο: Ο Έλληνας Ασθενής

Με αφορμή την κωμικοτραγική κατάσταση του δημόσιου τομέα, τρεις διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες μιλούν στο In2life για την θεραπεία ενός ιδιότροπου ασθενή.
Δημόσιο: Ο Έλληνας Ασθενής
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όταν στην χώρα σου το επίθετο «Δημόσιος» και στα τρία του γένη αποτελεί συνώνυμο του εκφυλισμού, της ταλαιπωρίας, της κακοδιαχείρησης, της αναξιοκρατίας, της μη αποδοτικότητας και της ανεξέλεγκτης σπατάλης, τότε σίγουρα θα πρέπει να ανησυχείς. Πόσες υποσχέσεις, πόσα «θα» έχουν ακουστεί εδώ και δεκαετίες για την εξυγίανση αυτού του ταλαίπωρου τομέα; Πόσες δηλώσεις για τον εκσυγχρονισμό του έχουμε ακούσει κατά καιρούς (με πιο πρόσφατη αυτή του κ. Χατζηδάκη ο οποίος διαπίστωσε ότι είναι… προβληματικός); Πόσες υποσχέσεις για τον περιβόητο εξορθολογισμό του;

Και όμως, ενώ όλοι συζητούν για την εξυγίανσή του, ελάχιστοι φαίνεται να γνωρίζουν ποια είναι τα «σαράκια» που τον τρώνε. Οι λόγοι για τους οποίους αυτό πάσχει. Οι παγιωμένες αντιλήψεις και θεσμοί που λανθασμένα διέπουν την λειτουργία του. Ή γνωρίζουν, αλλά σπάνια θα τους ακούσεις να τους απαριθμούν.

Δεν πρόκειται να γίνουμε γραφικοί και να ουρλιάξουμε μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού «απολύστε τους δημόσιους υπαλλήλους που τεμπελιάζουν».
Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό ισχύει ή, αν ισχύει, αν αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα. Τα αίτια της ασθένειας του δημόσιου τομέα έχουν επισημανθεί πολλάκις από εκθέσεις εμπειρογνωμόνων στο παρελθόν και δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο στην Δημόσια Διοίκηση ή στην Οικονομία για να τα καταλάβεις. Όμως πιθανώς και να σε εκπλήξουν γιατί μέσα σε αυτά κατά πάσα πιθανότητα συμπεριλαμβάνεσαι και εσύ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και θέλοντας να δούμε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και σφαιρικά ένα… ευαίσθητο θέμα, μιλήσαμε με τρεις επιστήμονες «του χώρου» για τα αιώνια προβλήματα, την παρούσα κατάσταση και τις προϋποθέσεις για ένα υγιές ελληνικό δημόσιο.

Οπλιστείτε με θάρρος και υπομονή και δείτε στα Υποθέματα του Αφιερώματος τις απόψεις του Διδάκτορα στην Κοινωνιολογία του Δικαίου και Καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης κ. Παναγιώτη Καρκατσούλη, της Διδάκτορος Οικονομικών και Καθηγήτριας Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Αντιγόνη Λυμπεράκη και του Καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v