Διεθνής Αμνηστία: Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πανευρωπαϊκό

Διεθνής Αμνηστία: Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πανευρωπαϊκό
του Γιώργου Κόκουβα

Πρόσφατα μιλήσαμε με την γνωστή Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία μας διαφώτισε στο σχετικό μας δημοσίευμα για τις συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Τώρα, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, κ. Μάρω Σαββοπούλου, μας δίνει τα φώτα της σχετικά με την γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα, που γνωρίζει αυξανόμενη μεταναστευτική εισροή, αλλά μάλλον… δεν γνωρίζει από ανθρώπινα δικαιώματα. 

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 90% των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη, το κάνουν μέσω της Ελλάδας», μας λέει. «Οι επίσημες εκθέσεις, όμως, δείχνουν πως η χώρα δεν διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, κάτι που οδηγεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μεταναστευτική ροή πιέζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, αλλά όταν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές, δεν υπάρχει και μια δίκαιη διαδικασία για να αποφασίζεται αν κάποιος δικαιούται άσυλο. 

»Σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται στα αστικά κέντρα χωρίς χαρτιά. Από την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις από τα σημεία υποδοχής, οι μετανάστες τίθενται αυτομάτως υπό κράτηση σε άθλιες συνθήκες, χωρίς συνθήκες υγιεινής, χωρίς προαυλισμό, χωρίς επαρκή σίτιση. Επίσης, συχνά παραβιάζεται η “αρχή της επαναπροώθησης” – όταν κάποιος έρχεται από χώρα όπου απειλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά του, δικαιούται άσυλο, γι’ αυτό όταν έρθει στην Ελλάδα, πρέπει να του δοθεί ευκαιρία για αίτηση. Στην χώρα μας έχει ιδρυθεί με νόμο η νέα Υπηρεσία Ασύλου, ωστόσο αυτός ο νόμος στην ουσία δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς η υπηρεσία δεν έχει επεξεργαστεί ακόμη ούτε μία αίτηση. 

»Έχουν υπάρξει κυρώσεις σε κάποιες περιπτώσεις εναντίον της Ελλάδας. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με περιπτώσεις που οι αρχές “τσιμπούσαν” με μαχαίρι βάρκες γεμάτες μετανάστες, οι οποίοι πάλευαν για να μην πνιγούν. Βέβαια, ως Διεθνής Αμνηστία, δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να συγκρίνουμε χώρες μεταξύ τους, όσον αφορά τον σεβασμό τους προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορούμε να πούμε όμως σίγουρα πως έχουμε πάρα πολύ σοβαρές ελλείψεις, που επιδεινώνονται λόγω των διεθνών εξελίξεων και των πολέμων στις γύρω χώρες, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη μεταναστευτική εισροή. 



»Ο ρατσισμός εναντίον μεταναστών έχει παρουσιάσει δραματική αύξηση τα δύο τελευταία χρόνια, κάτι που έχει τεκμηριωθεί ότι σχετίζεται με την άνοδο της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών οργανώσεων. Αυτό που απαιτείται είναι ένα πλέγμα υπηρεσιών, μια συνολική υποστήριξη και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε κι εμείς να πιέζουμε το κράτος».

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, όπως μας υπενθυμίζει η κ. Σαββοπούλου, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Γι’ αυτό και η Διεθνής Αμνηστία «τρέχει» τις πανευρωπαϊκές εκστρατείες της, με τίτλο «SOS Ευρώπη – Τι συμβαίνει στα σύνορα της Ευρώπης» και «Προστασία των Ανθρώπων σε κίνηση» - πατήστε τα αντίστοιχα link για να ενημερωθείτε. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v