Δείξε μου το στρώμα (και την στάση) σου να σου πω πώς κοιμάσαι

Δείξε μου το στρώμα (και την στάση) σου να σου πω πώς κοιμάσαι
Μεγάλη… ευθύνη σε αυτό που συνολικά ονομάζουμε «καλή ποιότητα ύπνου», φέρει τόσο ο «εξοπλισμός» που χρησιμοποιούμε για να κοιμηθούμε - εν ολίγοις, το στρώμα και το μαξιλάρι - όσο και η στάση του σώματος.

«Μόλις ξαπλώσουμε το σώμα μας βρίσκει γρήγορα τη θέση ξεκούρασης. Αν μείνουμε όμως πολλές ώρες ξαπλωμένοι, παίζει ρόλο η στάση του σώματος», επισημαίνει ο κ. Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπεδικός Χειρούργος. Συγκεκριμένα, πιο καλή είναι η εμβρυϊκή στάση (στο πλάι) με ή χωρίς μαξιλάρι ανάμεσα στα χέρια και τα πόδια. Η ύπτια θέση (ανάσκελα) επιτρέπει σωστότερη κατανομή βάρους, αρκεί το μαξιλάρι να μην είναι ψηλό για να μην επηρεάζεται ο αυχένας. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μαξιλάρι κάτω από τις γάμπες για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

«Η χειρότερη θέση ύπνου είναι μπρούμυτα», τονίζει ο κ. Αλευρογιάννης. «Μετά από την αρχική ξεκούραση, η σπονδυλική στήλη και ιδιαίτερα η μέση βρίσκεται σε υπερέκταση, προκαλείται πόνος, ενώ το κεφάλι μένει γυρισμένο στο πλάι για ώρα με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στον αυχένα και κεφαλαλγίες από τη μη σωστή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο», προσθέτει.

Τι γίνεται όμως με την επιλογή του μαξιλαριού και του στρώματος; Ποια προϊόντα θα πρέπει να επιλέξουμε; Το μαξιλάρι, σύμφωνα με τον κ. Αλευρογιάννη, πρέπει να είναι ανατομικό από memory foam έτσι ώστε να ανακτά το σχήμα του και να βοηθά στην σωστή θέση της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα. Στόχος του μαξιλαριού, είναι να ανακουφίζει από πιασίματα, πονοκεφάλους και αυχενικούς πόνους που οφείλονται στους μυϊκούς σπασμούς κατά την διάρκεια του ύπνου.

Όσον αφορά το στρώμα, μια «κακή» επιλογή εκτός από διαταραχές στον ύπνο μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικούς πόνους, ιδιαίτερα στην μέση και τον αυχένα, αϋπνία και ανησυχία. Ποιον τύπο θα πρέπει να επιλέξουμε; «Σίγουρα όχι το πιο σκληρό. Η παραδοχή ότι καλό στρώμα είναι το σκληρό στρώμα είναι μύθος», λέει ο ίδιος. «Τα σκληρά στρώματα δημιουργούν επιπλέον ένταση και πόνο στους ώμους και τους γοφούς, ενώ τα πολύ μαλακά στρώματα προκαλούν μυϊκή δυσκαμψία και πόνους στον αυχένα και στην πλάτη». Επομένως, όσοι υποφέρουν από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να προτιμούν ένα μέτριας σκληρότητας στρώμα. Οι υπόλοιποι;

Στο δίλημμα «ανατομικό ή ορθοπεδικό», η απάντηση είναι «όποιο σας βολεύει». Το ανατομικό αποτελείται από ανεξάρτητα ελατήρια τα οποία επιτρέπουν στο στρώμα να ακολουθεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης, ενώ το ορθοπεδικό αποτελείται από συνδεδεμένα ελατήρια που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και την βοηθούν να μην κυρτώνει. Τα ανατομικά στρώματα είναι καλύτερα για τα ζευγάρια, αφού η κίνηση του ενός δεν επηρεάζει τον άλλο, ενώ αν το κρεβάτι είναι μόνο συστήνεται το ορθοπεδικό στρώμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v