Όσκαρ: 85 χρόνια… από την καλή κι απ’ την ανάποδη

Οι καλύτερες στιγμές, οι πιο συγκινητικές ομιλίες, οι πιο αδικημένοι σκηνοθέτες, οι πιο αστείοι παρουσιαστές, οι πιο εξωφρενικοί αριθμοί. Και, όπως πάντα, οι ετήσιες προβλέψεις μας, σε ένα χορταστικό αφιέρωμα για τον θείο Όσκαρ.
Όσκαρ: 85 χρόνια… από την καλή κι απ’ την ανάποδη
από τη συντακτική ομάδα του in2life

Ένας γυμνός άνδρας καταφέρνει μυστηριωδώς να ανεβεί στη σκηνή και να περάσει τρέχοντας μπροστά από τους εμβρόντητους παρουσιαστές, επιλέγοντας με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Ένας παχουλός μεσήλικας με μούσια ουρλιάζει «Ντροπή σας κύριε Μπους», πάνω από την εκκωφαντική μουσική που προσπαθεί μάταια να καλύψει τα λόγια του. Ένας δακρυσμένος Steven Spielberg παραλαμβάνει το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του, και το αφιερώνει στα έξι εκατομμύρια ανθρώπων που ο ήρωας της ταινίας του δεν κατάφερε να σώσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αυτά, για όσους πιστεύουν ότι τα Όσκαρ είναι απλώς μια βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου αλληλοσυγχαίρονται τσουγκρίζοντας σαμπάνιες. Εντάξει, το κάνουν κι αυτό –1.000 φιάλες Moët & Chandon απαλλάσσονται, λέει, από τους φελλούς τους κάθε χρόνο μετά τις απονομές. Αν, όμως, ήταν μόνο αυτό δεν θα ξενυχτάγαμε μπροστά στις τηλεοράσεις μας κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου. Ούτε θα γράφαμε αφιερώματα για τις καλύτερες, τις χειρότερες, τις πιο αστείες, τις πιο συγκινητικές και τις πιο… εξωφρενικές στιγμές της 85χρονης Ιστορίας του σημαντικότερου θεσμού της πιο κοσμαγάπητης τέχνης.

Το ότι το κάνουμε, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε πως η έβδομη τέχνη θα ήταν φτωχότερη χωρίς τα παγκοσμίου εμβέλειας βραβεία της. Σημαίνει, όμως, ότι συγκινηθήκαμε πολλές φορές με τις βραβεύσεις, ότι εξοργιστήκαμε για τους αγαπημένους μας σκηνοθέτες που αδικήθηκαν και δεν βραβεύτηκαν ποτέ, και ότι απολαύσαμε μέχρι τελευταίας ατάκας του Billy Crystal όλες τις τελετές απονομής που παρακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Σημαίνει, επίσης, ότι απολαμβάνουμε να κάνουμε τις ετήσιες προβλέψεις μας για το ποιος θα σηκώσει φέτος το χρυσό αγαλματίδιο, και ότι τα Oscar trivia είναι η αγαπημένη μας κατηγορία άχρηστων πληροφοριών.

Κάντε κλικ στα Υποθέματα των Αφιερωμάτων, στη δεξιά στήλη, και διαβάστε όλα αυτά… και ακόμα περισσότερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v