Οι 12 πιο συγκινητικές στιγμές

Οι 12 πιο συγκινητικές στιγμές
του Γιώργου Κόκουβα

Είναι λαμπεροί. Είναι διάσημοι. Είναι οι πιο καλοπληρωμένοι άνθρωποι του κόσμου. Είναι είδωλα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να ανέβουν τα σκαλοπάτια του Kodak Theater, κάποιοι από αυτούς λυγίζουν, και σπάνε την αψεγάδιαστη εικόνα τους.

Και τότε έρχονται τα δάκρυα. Οι λυγμοί, τα χειροκροτήματα, το βούρκωμα των συναδέλφων τους, και όλων των θεατών. Αυτές τις στιγμές συγκεντρώνουμε παρακάτω, σε έντεκα video με νικητήριους λόγους μεγάλων ονομάτων του παγκόσμιου σινεμά, οι οποίοι δεν δίστασαν να τσαλακώσουν την εικόνα τους πάνω στην σκηνή, να κάνουν δακρύβρεχτες αφιερώσεις και να θυμίσουν ζητήματα που έκαναν σύσσωμο το Kodak Theater να ψάξει για χαρτομάντιλα.

*Cuba Gooding Jr

Ο Cuba Gooding Jr ήθελε πολύ να πάρει ένα Όσκαρ. Το ήθελε πάρα πολύ. Τόσο που όταν τελικά ακούστηκε το όνομά του κατά την απονομή του Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στο «Jerry Maguire» (1996), εκείνος όρμηξε στη σκηνή και δεν σταμάτησε να μιλά γελώντας αλλά σχεδόν δακρύζοντας, και ευχαριστώντας τους πάντες, ακόμη κι όταν οι διοργανωτές έριξαν… μουσική για να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει. Αυτός όμως είχε διαφορετικά σχέδια (βλ. τελευταία πενήντα δευτερόλεπτα).

*Sandra Bullock

Η Sandra Bullock έχει μόλις χωρίσει, και έχει αποφασίσει να μεγαλώσει το παιδί που μόλις είχε υιοθετήσει με τον πρώην σύζυγό της, μόνη της. Όλο το Χόλυγουντ της συμπαραστέκεται, και την στιγμή της ανακοίνωσης της βράβευσής της από τον Σον Πεν, ολόκληρο το Kodak Theater σηκώνεται όρθιο και το standing ovation μοιάζει με μια τεράστια αγκαλιά προς αυτή. Το χιούμορ της ηθοποιού μπλέκει με την συγκίνησή της, όταν αναφέρεται στην μητέρα της και σε κάθε μητέρα που καταρρίπτει τα ρατσιστικά πρότυπα, όπως πρέσβευε άλλωστε και η ηρωίδα της ταινίας της, «The Blind Side», μια γυναίκα που παίρνει υπό την προστασία της ένα μαύρο αγόρι. Να συμπληρώσουμε πως η Sandra Bullock ήταν μία από τις πιο όμορφες κλαμένες γυναίκες που έβγαλαν ποτέ νικητήριο λόγο στην Ιστορία των Όσκαρ.

*Marion Cotillard

Η συγκίνηση στην συγκεκριμένη απονομή πηγάζει ακόμη και από την αυθόρμητη αντίδραση των τεσσάρων συνυποψηφίων της Γαλλίδας ηθοποιών – παρατηρήστε πόσο ενθουσιασμένη είναι η Cate Blanchett που δεν… κέρδισε. Φυσικά, στην συνέχεια η Cotilard σηκώνεται στην σκηνή και η φωνή της τρέμει, όσο ευχαριστεί τους πάντες και τα πάντα, βάζοντας τα κλάματα – λίγο καιρό νωρίτερα, είχε κατορθώσει να βάλουν τα κλάματα εκατομμύρια θεατές του «La vie en rose» (2007).

*Gwyneth Paltrow

Αν έπρεπε να δώσουμε ένα βραβείο για την πιο συγκινημένη γυναίκα που έλαβε ποτέ Όσκαρ, αυτό θα πήγαινε σίγουρα στην Gwyneth Paltrow, όταν ανέβηκε ασθμαίνοντας και σκουπίζοντας τα δάκρυά της, για να παραλάβει το χρυσό αγαλματάκι για την ταινία «Shakespeare in Love» (1998). Οι λυγμοί της όταν μιλά για τους γονείς της σχεδόν δεν την αφήνουν να ολοκληρώσει τον λόγο της.

*Steven Spielberg

O Steven Spielberg απολαμβάνει τις δάφνες που προσέλκυσε το αριστούργημά του, «Η λίστα του Σίντλερ», και κερδίζει για πρώτη φορά το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Αφού σηκώνεται στην σκηνή – και αφού η γλυκύτατη μητέρα του σκηνοθέτη έχει ήδη αρχίσει να κλαίει- αφιερώνει το βραβείο στα έξι εκατομμύρια ανθρώπων που «δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αυτήν την στιγμή», εννοώντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Πνίγει, λοιπόν έναν λυγμό, παίρνει το βραβείο και αποχωρεί.

*Tom Hanks

Δεκαεννέα χρόνια πριν, ο Tom Hanks ανεβαίνει στην σκηνή της οσκαρικής τελετής για να παραλάβει το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Philadelphia». Το θέμα της ταινίας θίγει ζητήματα ταμπού ακόμη και για εκείνη την εποχή, αφού η ήρωάς του είναι ένας ομοφυλόφιλος που πάσχει από AIDS και βιώνει τον κοινωνικό ρατσισμό. Ο Χανκς, με το ζόρι συγκρατώντας τα δάκρυά του, και με τρεμάμενη φωνή, αφιερώνει το βραβείο στον ομοφυλόφιλο καθηγητή των Καλλιτεχνικών που είχε ως δάσκαλο στο σχολείο, καθώς επίσης και στους χιλιάδες ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή εξαιτίας του ιού – «χίλιες ζωές για κάθε κόκκινο κορδελάκι που φοράμε απόψε στο πέτο μας», είπε ο ηθοποιός και έκανε τους πάντες να λυγίσουν.

*Octavia Spencer
Η μαύρη ηθοποιός που κέρδισε το 2012 το Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην αντιρατσιστική ταινία εποχής «The Help», τα χάνει πάνω στη σκηνή. Προφανώς δεν το περίμενε, γι΄ αυτό και λέει ότι της έρχεται – μεταξύ άλλων ευχαριστεί… την πολιτεία της Αλαμπάμα, και φωνάζει κλαίγοντας «παρακαλώ το συντομεύω – συγγνώμη – ευχαριστώ – συγγνώμη»… Αξιαγάπητη – δείτε τον λόγο αποδοχής της εδώ

*Jaime Foxx

Μέχρι το τελευταίο λεπτό της ομιλίας του, κατά την παραλαβή του Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Ray», ο Jaime Foxx θα λέγαμε πως είχε την διάθεση να μας κάνει να γελάσουμε. Έξτρα fun στοιχείο, το γεγονός της συνυποψηφιότητάς του τότε, το 2005, με τον Leonardo DiCaprio (για το “Aviator”) – φέτος η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Foxx να ερμηνεύει τον Django και ο DiCaprio τον αντίπαλό του στην ταινία, Κάλβιν Κάντι. Στο τελευταίο μέρος του λόγου του, όμως, ο Foxx αποφασίζει να αφιερώσει το Όσκαρ στην γιαγιά του, που του έκανε τα πρώτα μαθήματα υποκριτικής. «Τώρα πια, μου μιλάει ακόμα, αλλά μόνο στα όνειρά μου. Και απόψε ανυπομονώ να πέσω για ύπνο, γιατί σίγουρα θα έχουμε πολλά να πούμε», είπε δακρυσμένος και άφησε την σκηνή.

*Hattie McDaniel

Γυρνάμε τα ημερολόγια 73 χρόνια πριν, για να θυμηθούμε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές των «πρωτόγονων Όσκαρ» (δείτε την φτωχική σκηνή και την ατμόσφαιρα εστιατορίου της τελετής). Παρότι τότε οι νικητές συνήθιζαν το κοινό σε ένα απλό «ευχαριστώ», η μαύρη ηθοποιός Hattie McDaniel, όταν κερδίζει το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για το «Όσα παίρνει ο άνεμος», σπαράζει στο βήμα, δηλώνοντας πως ελπίζει να αποτελέσει ένα σημαντικό λιθαράκι για την φυλή της και για το σινεμά. Όταν το 2010 η Mo’nique κέρδισε το ίδιο βραβείο, φορούσε με τον ίδιο τρόπο λουλούδια στα μαλλιά και στο σακάκι, ως φόρο τιμής στην σπουδαία ηθοποιό.

*Kate Winslet

Κλαίει, ζητά από τον πατέρα της να σφυρίξει, δακρύζει, αναγκάζει εννιά μεγάλες κυρίες του κινηματογράφου να υποκλιθούν μπροστά της, λαχανιάζει από τον ενθουσιασμό, και αξίζει το βραβείο περισσότερο από κάθε άλλη. Κυρίες και κύριοι, η υπέροχη Kate Winslet, για τα "Σφραγισμένα Χείλη".

*Charlie Chaplin

O Τσάρλι Τσάπλιν καλείται πριν 41 χρόνια στην σκηνή των Όσκαρ για να παραλάβει το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του, και τον περιμένει μια έκπληξη (στο 2:50 του video): Η αίθουσα σηκώνεται όρθια και τον χειροκροτεί σε ένα standing ovation που έθεσε νέο… ρεκόρ, αφού διήρκεσε σχεδόν ένα τέταρτο. Ένα τέταρτο στο οποίο ο Τσάπλιν φαινόταν εμφανώς συγκινημένος. Αφού στην συνέχεια έδωσε τις ευχαριστίες του, του δόθηκαν το καπέλο και το μπαστούνι του Σαρλό, όσο από κάτω συνεχίζονταν τα «μπράβο» και τα χειροκροτήματα.

*Heath Ledger

Το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στον Heath Ledger για την αψεγάδιαστη ερμηνεία του ως Joker στον «Σκοτεινό Ιππότη» ήταν από τα πιο δίκαια στην Ιστορία των Όσκαρ. Δυστυχώς, ο Ledger δεν ήταν εκεί για να το παραλάβει. Είχε αφήσει την τελευταία του πνοή τον προηγούμενο χρόνο, και η οικογένειά του βρέθηκε στην σκηνή για να το παραλάβει για λογαριασμό του, κάνοντας παρευρισκομένους και θεατές σε όλο τον κόσμο να δακρύσουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v