Ελληνικές εφαρμογές: Πέντε ελπιδοφόρα start ups

Ένα πρωτοποριακό πληκτρολόγιο αφής, μία «βίβλος» για… καμάκι, ένας πρωτότυπος μηχανισμός αποστολής interactive μηνυμάτων, μια πλήρης ιστορική εγκυκλοπαίδεια και ένα άκρως εθιστικό trivia game. Πέντε Έλληνες developers μιλούν στο In2life για τις ελπιδοφόρες εφαρμογές τους.
Ελληνικές εφαρμογές: Πέντε ελπιδοφόρα start ups
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κάθε χρόνο και καλύτερα. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση στην δημιουργία ελληνικών app για smartphones, ο αριθμός των οποίων κάθε χρόνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Έλληνες developers με έδρα την Ελλάδα ή το εξωτερικό, κόβουν και ράβουν εφαρμογές στα μέτρα των αναγκών του μέσου χρήστη και τα αποτελέσματα είναι άκρως ελκυστικά, αν κρίνουμε από τα χιλιάδες downloads.

Οι δυσκολίες βέβαια είναι υπαρκτές, όμως αντιμετωπίζονται, κατά περιπτώσεις, με επιτυχία από τους developers. «Η κύρια δυσκολία για ένα startup στην Ελλάδα, είναι η ανάγκη για διασυνδέσεις, deals, και γενικά η ανάγκη να ‘βρίσκεται’ κοντά σε άλλα startups και εταιρίες με αντίστοιχα ενδιαφέροντα. Ξέρω ότι στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες και προς αυτή την κατεύθυνση, με coworking spaces, και meetups. Φυσικά φαντάζομαι ότι οι συνάδελφοι στην Ελλάδα θα πρέπει επίσης να ταξιδεύουν τακτικά για να κάνουν business development και στο εξωτερικό», λέει σχετικά ο κ. Γιάννης Βερδελής, Chief Operating Officer και ιδρυτής της Syntellia, της εταιρείας πίσω από την εφαρμογή Fleksy με έδρα την Νέα Υόρκη.

Για το ίδιο θέμα, η κ. Χριστίνα Σιγάλα, μέλος της ομάδας η οποία ανέπτυξε την εφαρμογή Mind the Buzz αναφέρει: «Η πλειονότητα των ελληνικών εφαρμογών, δυστυχώς, έχουν υλοποιηθεί πολύ πρόχειρα, συνήθως από έναν developer μόνο, με αποτέλεσμα να "χάνουν" πολύ σε αισθητικό επίπεδο, ενώ πολλές από αυτές σταματούν να υποστηρίζονται από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά».

«Τα συγκεκριμένα προβλήματα υπήρχαν πάντα, ακόμα και όταν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας φάνταζε να είναι καλή. Δεν νομίζουμε ότι η "κρίση" αποθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες. Ίσα ίσα που με την ανεργία να καλπάζει, όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν πλέον τον χρόνο για να σκεφτούν διαφορετικά και να τολμήσουν να δημιουργήσουν κάτι αξιόλογο», προσθέτει η κ. Σιγάλα, ενώ τονίζει ότι για να ανθίσει η αγορά των ελληνικών εφαρμογών, θα πρέπει μεταξύ άλλων αυτές να υποστηρίζονται από τα social media, να αναπτυχθεί ο τομέας του developing μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια και ευκαιρίες δικτύωσης με τοπικούς και ξένους φορείς και να υπάρχει όρεξη και κέφι από τις εκάστοτε ομάδες.

Σύμφωνα πάντως, με τον κ. Γιώργο Σπανουδάκη, Πρόεδρο και Συνιδρυτή του Pinnatta, η νοοτροπία όσων κινούνται στο χώρο των startups στην Ελλάδα είναι λανθασμένη. «Υπάρχουν πολλοί που επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε στο να προετοιμαστούν για να βρουν επενδυτές, να μάθουν τι κινήσεις κάναμε εμείς, να τους φέρουμε σε επαφή με ανθρώπους, όμως έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι πολλές φορές με το φαινόμενο να μην μας αποκαλύπτουν τα project τους για να… μην τους κλέψουμε την ιδέα. Ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να μας φοβίζει. Ο ανταγωνισμός μόνο καλύτερους μπορεί να μας κάνει», λέει σχετικά.

Δείτε στα Υποθέματα Αφιερωμάτων, τι λένε για τις εφαρμογές Mind the Buzz, Pinnatta, Fleksy, iKamaki και Greece: History and Culture οι δημιουργοί τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v